Vučić u posjeti Hrvatskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas oko 10. 00 časova u Zagreb u dvodnevnu zvaničnu posjetu na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Srbija 12.02.2018 | 10:35
Vučić u posjeti Hrvatskoj
Svečani doček predsednika Srbije priređen je na Pantovčaku, gde su Vučića dočekali hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uz srpsku zastavu i intoniranu himnu Bože pravde.



Odsvirale su se himne, nakon čega je Vučić pozdravio Kolindinu gardu. "Mi smo garda hrvatska".



U svečanoj rezidenciji usledilo je fotografisanje dvoje zvaničnika, nakon čega je počeo susret predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Vučića zatvoren za javnost.

Prema najavi iz Službe za saradnju s medijima, predviđeno je da sastanak u četiri oka traje sat vremena. 



Po završetku sastanka dvije delegacije predsjednici Hrvatske i Srbije obratiće se medijima.

Potom će predsjednik Srbije otići u Vladu Hrvatske, gdje će imati "tet-a-tet" razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem, a zatim je planirano da poseti hrvatski Sabor, gdje će razgovarati sa predsjednikom skupštine Gordanom Jandrokovićem. 

Nakon toga predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori. 

Sastanak Vučića i  Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", biće održan poslije toga u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj. 

Predsjednik Vučić sutra će posjetiti Vrginmost, gdje žive Srbi sa kojima će imati sastanak i obići osnovnu školu „Gvozd“, te posjetiti jednu porodicu. 

Vučić će dvodnevnu posjetu Hrvatskoj završiti obraćanjem na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u zagrebačkoj dvorani Lisinski. 

Srpske zastave i demonstranti

U Zagrebu su danas postavljene srpske zastave duž trase kojom će se kretati i ispred institucija koje će posetiti predsednik Srbije.

U centru Zagreba se održava protest protiv dolaska srpskog predsjednika u Hrvatsku, praćen optužbama, prije svega, udovica hrvatskih branitelja da "Vučiću i velikosrpskim agresorima nije mjesto u Zagrebu". 



Praćene jakim obezbjeđenjem i aplauzima istomišljenika uz povike "za dom spremni", učesnice protesta poručuju da su njihovi muževi i one pobjednici "nametnutog rata i da će ga sinovi ubijenih i njihove majke završiti ukoliko to vlasti Hrvatske same ne mogu". 

Protesti u centru grada su bili očekivani jer je poziv Kitarovićeve predsjedniku Vučiću da posjeti Hrvatsku odmah naišao na oštre kritike tamošnje javnosti, ali i samog političkog vrha Hrvatske.

Policija je saopštila da je, na osnovu bezbednosne procene u vezi sa sprovođenjem posebnih mera bezbednosti štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup demonstranata Markovom trgu.



Jake mjere obezbjeđenja

Policijske patrole su raspoređene, a u pripravnosti su i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko, pripadnici interventnih jedinica, te desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.

Glavne teme susreta biće problem nestalih, pravosudna saradnja, granice, povratak imovine, a premijer Hrvatske Andrej Plenković očekuje i razgovor o ratnoj odšteti.

Njegova posjeta Hrvatskoj trebala bi ublažiti napetosti u odnosima dvije država, ali je prije toga ukazao i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske spoljne politike.

(BN/Agencije)
Foto: Tanjug/Jutarnji list/Dnevnik.hr

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Slobo

12.02.2018 10:06

Tako se radi, a ne rat.

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

12.02.2018 11:51

Kako to mediji sve duvaju kad je Vucic u pitanju.Kao da je na tenku usao u Zagreb.Ljetujemo 15 g u Hrvatskoj.Nikakav problem imali nismo.Ali njegovo visocanstvo,svetost kad ide sa 5000 policajaca e to je rizik....mislim...

Name

@mi sami

12.02.2018 12:45

Samo vi trčite na ljetovanje u lijepu vašu,al ajd da vidimo ko će da vrati imovinu Srbima u Hrvatskoj?

Name

Mi Sami

12.02.2018 20:05

Pa jbg sto vi u Srbiji niste osvojili neko more pa bi mi iz RS sigurno tamo ljetovali...nemate mora.A uzgred jako lijepo Hrvatsko primorje i opet cu ici kad god budem mogao.

Name

@mi sami

13.02.2018 07:02

Ja nisam iz Srbije,ja sam iz Republike Srpske.Da imaš malo savjesti ne bi otišao u Hrvatsku zbog ljudi koji su protjerani iz lijepe njihove bez prava na povratak.

Name

ja

12.02.2018 10:36

Bolje 1000 godina pregovarati nego 1 dan ratovati.

ODGOVORITE
Name

Meha

12.02.2018 10:52

Dobra je Kolinda,valjda se predsednik nece obrukati

Name

Re.

12.02.2018 10:53

Reci to ovim hrvatima sto protestuju.

Name

re ja

12.02.2018 11:35

Tako si trebao reci 91 Milosevicu i seselju a ne podrzavati ih

Name

M

12.02.2018 12:28

Zna se da je bolesna nacija, tadašnja politika Srbije je bilo da se štiti Jugoslavija a ne rastura

Name

Mislim....

12.02.2018 10:52

Njen potez je mudar, možda od velikih sa zapada i iznuđen, vjerojatno isprovocirano izložbom o Jasenovcu u OUN, ali svakako , razgovori prema zacrtanim temama su pritisak na Srbiju.

ODGOVORITE
Name

pitanje?

12.02.2018 10:58

Nije mi jasno sta su to "velikosrpski agresori" uzeli od Hrvatske? Osim sto su primili oko 400 000 protjeranih Srba iz redarstveno-domovinske operacije "Oluja".

ODGOVORITE
Name

re pitanje

12.02.2018 11:33

Nisu uzeli a mislili su i to sa velikom zeljom su tako istjerali one pobunjenike

Name

Poslednji kineski car

12.02.2018 11:56

Uzeli su budućnost tim protjeranim Srbima sa svojom pogrešnom politikom. A sada se "bore za njih"?! Da se ne ponavljam , već sam jednom napisao: Ironija je da se sada za te protjerane Srbe bore oni zbog čije pogrešne politike su isti i protjerani. Oni su danas ponovo na vlasti u Srbiji, a najgore je što velika većina protjeranih Srba koji žive u Srbiji opet glasa za njih. Kao da nagrađuješ i slaviš svog dželata. S druge strane Hrvatska je u ratu takođe imala i ljudske gubitke a i ogromna razaranja. Dovoljno je samo bilo vidjeti Vukovar.

Name

Боки

12.02.2018 11:03

Види се да је ово наложено обома, али је лопта више у ХР јер су тамо изгубили свако контролу над тим "удругама". Наравно силно "домољубље" није једини разлог снаге тих истих наиме годинама се од рата огроман новац креће кроз те удруге па се бенефиције самозваним бранитељима остварују преко пажљиво одабраних тајкунских фирми - Љ.Росја и сл. ХР сада има бранитеља и разноразних ветерана колико и Црвена Армија 1946.

ODGOVORITE
Name

nalozeno

12.02.2018 12:07

Slazem se. Oboje su dobili nalog da se sastanu i da rijese teme koju su im, takodje, nalozene.

Name

Принцип

12.02.2018 22:09

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ODGOVORITE