Негирају тврдње: Нетачни подаци?!

У изградњу ауто-пута "9. јануар" Бањалука – Добој, као најзначајнијег инфраструктурног пројекта у Републици Српској, биће утрошено око 402 милиона евра, колико је обезбијеђено кроз кредитне споразуме са Еропском банком за обнову и развој /ЕБРД/ и Европском инвестиционом банком /ЕИБ/, саопштено је из предузећа "Аутопутеви Републике Српске".

Република Српска 11.02.2018 | 21:57
Негирају тврдње: Нетачни подаци?!
Из овог предузећа подсјећају да се изградња овог ауто-пута одвијала кроз два засебна пројекта, односно изградњом дионице Добој–Прњавор, у дужини од 36,6 километара, што је финансирано кредитом ЕБРД-а, а основна цијена уговора је 185 милиона евра.

"Други пројекат, односно дионица, је Бањалука–Прњавор, у дужини од 35,3 километра, што је финансирано кредитним споразумом са ЕИБ у износу од 160 милиона евра", наводи се у саопштењу.

Због додатних радова, непредвиђених околности на самој траси, као и због посљедица катастрофалних поплава из 2014. године, Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" затражило је додатна средства код обје банке и то 10 милиона евра код ЕБРД и 47 милиона евра код ЕИБ, како би пројекат у потпуности био завршен средином ове године.

"Са додатним задужењем од 47 плус 10 милиона евра, коначна цијена ауто-пута `9. јануар` износиће око 402 милиона евра или 5,5 милиона евра по километру, што је повећање у износу од 15 одсто од првобитно уговорене цијене", прецизирали су из предузећа "Аутопутеви Српске".

У саопштењу се напомиње да за пројекте ове величине и сложености, наведено повећање није ништа необично или несвакидашње, како већ данима покушавају да прикажу поједини представници опозиције, износећи нетачне и злонамјерне податке о вриједности пројекта ауто-пута "9. јануар".

"Најновији примјер је тврдња да ће ауто-пут Републику Српску коштати 75 одсто више од планираног, те да ће његова цијена премашити 1,17 милијарди КМ, односно 16,3 КМ по километру", наводи се у саопштењу.

Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" Бањалука најоштрије одбацује паушалне и неутемељене изјаве појединих представника опозиције, који и на тај начин покушавају да у негативан контекст ставе најзначајнији инфраструктурни пројекат у Републици Српској.

"Пројекат изградње ауто-пута `9. јануар` Бањалука-Добој, одвија се под будним оком надзорног органа, као и консултаната самих европских банака, који од почетка реализације наведеног пројекта, па до данас, нису имали ниједан једини приговор на начин извођења и праћења радова", наводи се у саопштењу.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

хахаха

11.02.2018 16:44

Боље да нису ни демантовали,види се да их је Бореновиц погодио у сриду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ники

11.02.2018 18:25

Одераше нам кожу за аутопутеве а ми се возимо калдрмама.

Name

ре ха ха

11.02.2018 18:55

Бореновиц није направио ниједан метар ауто пута,о нема ста прицати о том

Name

Аргументи

11.02.2018 16:46

Колико сам видио Бореновиц је показао Уговор о зајму у којем писе 600 милиона еура и то уз допис Владе РС министру финансија Беванди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боранија

11.02.2018 16:46

Ове треба све саслушати,притворити и процесуирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

11.02.2018 19:05

Имам предосјећај да ће на крају цијена тог ауто пута да буде приближна цијени градње аустријског тунела испод Алпа. Живи били па видјели, Као лаика ме више брине чињеница о могућности његове отплате, Јер садашња фреквенција није довољна ни за плате радницима на наплатним рампама. Међутим идући из правца Јоховца према Прњавору примијетио сам 1 путоказ на коме пише "одмориште" Бркића врело. Против одморишта наравно да немам ништа против. Само ми паде у очи 1 ситница, а то је да би на нашем језику било исправно "одмаралиште" јер је оно како сада стоји хрватска ријеч, па би било добро да путеви РС или промијене ту таблу или ону на којој пише "ауто-пут 9. јануар" рецимо у "пут братства јединства" јер смо ми Срби и тако познати по кратком памћењу, а опстанак снсд-а на политичкој сцени РС ће и те како зависити од хрватског гласачког тијела, јер је евидентно да ће се Срби у октобру прекомпоновати и пробудити из вишегодишњег сна.

Name

Јелисија76

11.02.2018 17:16

Ово је за Голи оток, а и то је мало, срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

сојиц

11.02.2018 19:06

Куда плови БЕЛА ЛАДЈА? На магареце ливаде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

11.02.2018 20:03

Дошао је и тај дан, да морамо рећи, да је супер што ће нам пут правити турске фирме, са турским парама, јер све је боље од Додика и његове грађевинске мафије. Бар ово неће бити на кредит, а биће на вријеме, па нек је и од тих Турака. На шта смо спали јбт, и Турци боље граде Српску од наше власти. Ако нас задеси нека трагедија ових година, биће од бога и биће заслужена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

висеград

12.02.2018 02:08

Опробана тактика је у Хрватској направила министра Градјевинства Милијардером !! Увијек су били неки додатни радови и санације ко ФОЛ ???

ОДГОВОРИТЕ