Negiraju tvrdnje: Netačni podaci?!

U izgradnju auto-puta "9. januar" Banjaluka – Doboj, kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Republici Srpskoj, biće utrošeno oko 402 miliona evra, koliko je obezbijeđeno kroz kreditne sporazume sa Eropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ i Evropskom investicionom bankom /EIB/, saopšteno je iz preduzeća "Autoputevi Republike Srpske".

Republika Srpska 11.02.2018 | 21:57
Negiraju tvrdnje: Netačni podaci?!
Iz ovog preduzeća podsjećaju da se izgradnja ovog auto-puta odvijala kroz dva zasebna projekta, odnosno izgradnjom dionice Doboj–Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara, što je finansirano kreditom EBRD-a, a osnovna cijena ugovora je 185 miliona evra.

"Drugi projekat, odnosno dionica, je Banjaluka–Prnjavor, u dužini od 35,3 kilometra, što je finansirano kreditnim sporazumom sa EIB u iznosu od 160 miliona evra", navodi se u saopštenju.

Zbog dodatnih radova, nepredviđenih okolnosti na samoj trasi, kao i zbog posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" zatražilo je dodatna sredstva kod obje banke i to 10 miliona evra kod EBRD i 47 miliona evra kod EIB, kako bi projekat u potpunosti bio završen sredinom ove godine.

"Sa dodatnim zaduženjem od 47 plus 10 miliona evra, konačna cijena auto-puta `9. januar` iznosiće oko 402 miliona evra ili 5,5 miliona evra po kilometru, što je povećanje u iznosu od 15 odsto od prvobitno ugovorene cijene", precizirali su iz preduzeća "Autoputevi Srpske".

U saopštenju se napominje da za projekte ove veličine i složenosti, navedeno povećanje nije ništa neobično ili nesvakidašnje, kako već danima pokušavaju da prikažu pojedini predstavnici opozicije, iznoseći netačne i zlonamjerne podatke o vrijednosti projekta auto-puta "9. januar".

"Najnoviji primjer je tvrdnja da će auto-put Republiku Srpsku koštati 75 odsto više od planiranog, te da će njegova cijena premašiti 1,17 milijardi KM, odnosno 16,3 KM po kilometru", navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" Banjaluka najoštrije odbacuje paušalne i neutemeljene izjave pojedinih predstavnika opozicije, koji i na taj način pokušavaju da u negativan kontekst stave najznačajniji infrastrukturni projekat u Republici Srpskoj.

"Projekat izgradnje auto-puta `9. januar` Banjaluka-Doboj, odvija se pod budnim okom nadzornog organa, kao i konsultanata samih evropskih banaka, koji od početka realizacije navedenog projekta, pa do danas, nisu imali nijedan jedini prigovor na način izvođenja i praćenja radova", navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

hahaha

11.02.2018 16:44

Bolje da nisu ni demantovali,vidi se da ih je Borenovic pogodio u sridu

ODGOVORITE
Name

Niki

11.02.2018 18:25

Oderaše nam kožu za autoputeve a mi se vozimo kaldrmama.

Name

re ha ha

11.02.2018 18:55

Borenovic nije napravio nijedan metar auto puta,o nema sta pricati o tom

Name

Argumenti

11.02.2018 16:46

Koliko sam vidio Borenovic je pokazao Ugovor o zajmu u kojem pise 600 miliona eura i to uz dopis Vlade RS ministru finansija Bevandi.

ODGOVORITE
Name

Боранија

11.02.2018 16:46

Ове треба све саслушати,притворити и процесуирати

ODGOVORITE
Name

!!!

11.02.2018 19:05

Imam predosjećaj da će na kraju cijena tog auto puta da bude približna cijeni gradnje austrijskog tunela ispod Alpa. Živi bili pa vidjeli, Kao laika me više brine činjenica o mogućnosti njegove otplate, Jer sadašnja frekvencija nije dovoljna ni za plate radnicima na naplatnim rampama. Međutim idući iz pravca Johovca prema Prnjavoru primijetio sam 1 putokaz na kome piše "odmorište" Brkića vrelo. Protiv odmorišta naravno da nemam ništa protiv. Samo mi pade u oči 1 sitnica, a to je da bi na našem jeziku bilo ispravno "odmaralište" jer je ono kako sada stoji hrvatska riječ, pa bi bilo dobro da putevi RS ili promijene tu tablu ili onu na kojoj piše "auto-put 9. januar" recimo u "put bratstva jedinstva" jer smo mi Srbi i tako poznati po kratkom pamćenju, a opstanak snsd-a na političkoj sceni RS će i te kako zavisiti od hrvatskog glasačkog tijela, jer je evidentno da će se Srbi u oktobru prekomponovati i probuditi iz višegodišnjeg sna.

Name

Jelisija76

11.02.2018 17:16

Ovo je za Goli otok, a i to je malo, sramota

ODGOVORITE
Name

sojic

11.02.2018 19:06

Kuda plovi BELA LADJA? Na magarece livade!

ODGOVORITE
Name

Proleter

11.02.2018 20:03

Došao je i taj dan, da moramo reći, da je super što će nam put praviti turske firme, sa turskim parama, jer sve je bolje od Dodika i njegove građevinske mafije. Bar ovo neće biti na kredit, a biće na vrijeme, pa nek je i od tih Turaka. Na šta smo spali jbt, i Turci bolje grade Srpsku od naše vlasti. Ako nas zadesi neka tragedija ovih godina, biće od boga i biće zaslužena.

ODGOVORITE
Name

visegrad

12.02.2018 02:08

Oprobana taktika je u Hrvatskoj napravila ministra Gradjevinstva Milijarderom !! Uvijek su bili neki dodatni radovi i sanacije ko FOL ???

ODGOVORITE