Сирија оборила израелски авион

Израелска војска саопштила је да је спровела у суботу "напад великог обима" на иранске мете у Сирији, након што је Израел оборио ирански дрон, који је ушао на окупирану Голанску висораван.

Свијет 10.02.2018 | 12:53
Сирија оборила израелски авион
У саопштењу војске наводи се да су израелски авиони погодили 12 мета, укључујући три батерије ваздушне одбране и четири иранске мете које су дио иранског војног постројења у Сирији.

Додаје се да су током напада испаљене противваздушне ракете ка Израелу, након чега су се укључили аларми који су могли да се чују на сјеверу Израела.

Изреалска војска претходно је саопштила да је оборила ирански дрон, који је ушао у земљу, и да је гађала иранске мете у Сирији, које су га лансирале.

У саопштењу се наводи да су се израелски авиони суочили са јаком противвазудушном одбраном из Сирије, која је принудила израелске пилоте да напусте авион Ф-16, који се срушио на дјелу Голанске висорвни под окупацијом Израела.

У саопштењу се наводи да су пилоти повређени и евакуисани у болницу.

На сјеверу Израела огласиле су се сирене као резултат сиријског напада.

Експлозије су могле да се чују у региону у Либану, у близини сиријске границе.

Портпарол израелске војске Џонатан Конрикус рекао је да је Иран одговоран за ово "тешко кршење израелског суверенитета".

Војска наводи да "надгледа догађај и у потпиности је спремна за даље акције".

Сиријска државна телевизјиа цитирала је војног званичника, који је рекао да су сиријске одбрамбене снаге погодиле више од једног израелског авиона, преноси АП.

Израелска војска шаопштила је, међутим, да је само један авион оштећен док је био на мисији да погоди "иранску инсталацију", која је лансирала дрон из Сирије чиме је негирала наводе Сирије да је погођено више од једног авиона, пренио је Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Миле Ронхил

10.02.2018 12:29

Први пут цујем за били принудјени да напусте авион.Теско им да казу оборен нам је авион а пилоти су теско повредјени.Обзиром да су пилоти повредјени лицно би помислио да је оборен неким пам-ом јер тад у 90%слуцајева и пилоте поткаце док ракета развали мотор а пилоти продју без икакве повреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2018 12:39

Зар ракета увијек како казес развали мотор? висе фактора утице на то да ли це пво ватра оборити или само остетити летјелицу.

Name

Владо Бања Лука

10.02.2018 12:59

Израел је признао рушење свог агресорског Ф16 авиона. Мада, снаге легитимне и регуларне Асадове Сиријске арапске армије тврде да су срушили неколико авиона... Питање за Израел, САД, НАТО и њихове ботове на овом порталу: на основу које одлуке УН-а и на основу којег дијела међународног права Израел напада Сирију и поготово циљеве око главног града Дамаска, до сада око стотињак напада, многи са цивилним жртвама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

10.02.2018 14:07

Питање ти је добро. али га прошири са следећим; На основу које Одлуке УН у Сирији оперишу Руске и Турске снаге? Ако хоћеш да будеш принципијелан, онда то стварно буди,а не да користиш само оно што теби у датом моменту одговара.

Name

Ре Последњи

10.02.2018 15:00

Руси су у Сирији на позив Асада као легитимног предсједника дрзаве а сви остали су агресори

Name

Са стране

10.02.2018 15:25

Руске снаге у Сирији дејствују по захтеву легитимне владе. За то им не треба одлука УН.

Name

Владо Бања Лука

10.02.2018 15:26

Одговор за Посл.кинески цар: руска војска се у Сирији налази потпуно легално и легитимно, на основу позива легалног, легитимног и демократског предсједника Асада и његове владе. Према међународном праву, стране трупе могу да дођу у неку земљу ако их позове предсједник и влада да се боре против терориста или да нпр помажу код катаклизми и земљотреса... Значи. руске снаге, као и одређене иранске јединице су у Сирији ЛЕГАЛНО, а Амери, Британци, Израелци, Саудијци и други су тамо илегално. Израел ИЛЕГАЛНО изводи нападе по Сирији. П.С. Израел у тим својим нападима никад, али никад, није тукао Исламску државу или Нусра фронт, него само Сиријску арапску армију (Асада). Питање за тебе: зашто Израелци никад нису напали Исламску државу!? Или, зашто Исламска држава никад није бомбардовала Израел, нити извела ниједан терористички напад у израелским градовима? Хвала

Name

Последњи кинески цар

10.02.2018 16:29

СВИМА, ВЛАДИ БЛ и ОСТАЛИМ: Алија Изетбеговић је био легални и легитимни предсједник Предсједништва БиХ, значи ли то по Вама да је долазак свих муџахедина у БиХ за вријеме рата легалан и легитиман. Како коментаришете Русе у Сирији онда је то тако! Молим одговор.

Name

Владо Бања Лука

10.02.2018 16:54

За посљ. кинески цар: Алија Изетбеговић није позвао оружане снаге неке посебне државе, нити се та држава одазвала. Муџахедини (који јесу дошли у БиХ) су терористичка формација. И никад нико, па ни Алија, их није позвао званично, нити постоје писани трагови. Такође, легитимитет Алије Изетбеговића је упитан., ако га је уопште имао. Његов мандат је почетком деведесетих истекао. Такође, свако ко познаје стање у Сирији зна да је Сирија нападнута споља (од САДа, ВБ, Израела, Арабије, итд), а да је у БиХ био грађански рат. Такође, поредити бјелосвјетске муџахедине са руском армијом је беспредметно. Сад пошто сам ја теби одговорио, молим те и други пут питам: зашто Израел никад није бомбардовао Исламску државу и Нусра фронт у Сирији, већ само Асадове снаге и зашто Исламска држава никад није направила терористички напад у неком израелском граду!?

Name

СРБ

10.02.2018 16:59

По Уставу СФРЈ из 1974 који је важио и почетком деведесетих, ни једна република није смјела да се одцијепи без сагласности свих других. То можеш да прочиташ у члану 5. у којем пише да је територија Југославије јединствена дакле, недјељива: „Граница СФР Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина”. Дакле, јасно као дан, прво нема дијељења јединствене територије, а друго нема мијењања граница без међусобне сагласности. Тако је Алија Изетбеговић, као и сви остали који су извршили насилно одвајање осталих република и покрајина (а то су радили по налогу запада), деловали противуставно. А то што је позвао муџахедине на насилно одцијепи територију је још већи злочин.

Name

Ко казе

10.02.2018 17:07

Ви стварно сањате.Алија је био легалан Цаци.Јуки и слицнима, а нама није.Да је не би ни било Дејтона.Царсија која не зна направити дрзаву и не зна ни ста је предсједник.

Name

Последњи кинески цар

10.02.2018 17:35

Владо брате, па ти не бараташ чињеницама. Пишеш да је Алији И. истекао мандат почетком деведестих, а њему је мандат почео 1990.године. А твоје питање. Зашто Израел није бомбардовао у Сирији? Па што да неког бомбардује у другој држави, јели ти сматраш да је нормално бомбардовати друге државе? Друго, свако мало је у Израелу неки терористички напад, чине га Палестинци. Не знам јесу ли у саставу ИД, али знам да их Израелци годинама прогоне, тамане и тјерају са властите земље.Ти си друже нешто подобро побркао, и гледаш ствари само са једне стране. Није то све црно бијело како мислиш? А ја сам ти поређењем Сирија и БиХ доказао да ниси у праву. Ако је Асад могао звати стране снаге да ратују за њега, због чега онда Алија није? То је исто, само ти то не разумијеш, или си сконтао па хоћеш неким слабим објашњењем да се извучеш. Поздрав.

Name

ИронМан

10.02.2018 18:29

Јесте то били на "терену", када знате кога је Израел бомбардовао, а кога није. Земља која има Мосад и у којој је сваки становник = војник, није земља у којој се изводе терористицки напади "сваки дан". Људи морају да бране своју земљу на територији Сирије, јер су окрузени звијерима, које највисе од свега зеле нестанак Израела. Сирија, Иран, Египат, Турска, Мароко, Либан, Јордан, довољно је видјети какве су то карикатуре на снимцима обарања СУ - 25. Исти ти су клали овдје по Босни, Хезболах, припадници иранске револуционарне гарде итд. Да нема Израела, то подруцје би било камено доба, 0,01% свјетске популације, а 25% добијених Нобелових награда. Да нема Израела и јевреја нико скоро не би ни спомињао Јасеновац. Са свих страна окрузени непријетељима, а сваки дан све јаци и јаци. Дубоко постовање и Бог благословио Израел и његов јеврејски народ.

Name

Владо Бања Лука

10.02.2018 19:03

за Посљ.кинески цар и Ајронмен: Ако је Алија био предсједник предсједништва од 1990., онда му је мандат и легитимитет (ако га је икад и имао) истекао 1994. или раније (почетком деведесетих,на то сам мислио). Друго, сви смо сагласни да је данас израелски Ф16 погођен изнад Сирије, а онда, тј сад тврдиш да Израел није никога никад (па ни Исламску државу) бомбардовао у Сирији!?!? Какве су то контрадикторности у твојим коментарима!? Треће-руска армија данас у Сирији се не може поредити са доласком муџахедина у БиХ, замјена теза. Значи, водиш полемику контрадикторностима и замјенама теза... О томе да ти тврдиш да свако мало у Израелу Палестинци врше терористичке нападе, а твој друг Ајронмен да је тако нешто немогуће, јер је у Израелу сваки становник=војник не треба више трошити ријечи... Да завршим: данас је агресорски израелски Ф16 је погођен изнад Сирије, највјероватније старом ракетом С200. И то је изгледа само почетак рушења тих и таквих авиона. А ви сада овдје можете само да кмечите поводом тога.

Name

Последњи кинески цар

10.02.2018 19:04

Нисам друже био на "терену", али одавде знам да "Мароко" као ни многе земље које си набројао не граниче са Израелом, тј. не окружују га. Узми Атлас ако не вјерујеш. То, да ли воле или не воле Израел је нешто друго. А и због чега га не воле и зашто је окружен звијерима је опет посебно питање?! Нобелова награда је давно изгубила смисао, и много прије него када ју је добио Обама "за будућа дјела". И ова наша дискусија такође губи смисао, јер се ствари не гледају реално, него црно-бијело,тј. или си за или си непријатељ.

Name

ИронМан

11.02.2018 09:42

@Владо Бања Лука Друзе, видим ја да тебе није брига ни за Асада, а ни за Сирију, као ни за цивиле тамо, теби је битно сто је оборен авион Ф - 16, америцке производње. Ти си један од залудјених русофила, сто дрзе Путинову слику, поред иконе крсне славе и сто по славама пјевају: "Са истока сунце сија, на истоку је и Русија". Подрзавас у овом слуцају Асада и Сирију, јер су Руси на његовој страни, а са друге стране је "мрски" Запад. Вјероватно би исто тако прије возио и ауто са запада, радио тамо или дјецу сколовао на западу, јер паре "немају стране свијета". Како су ти мирољубиви Руси уопсте досли у позицију да их Асад зове тамо? Тако сто су подрзавали и његовог оца диктатора, а тамо су прије свега због свога интереса, да одбране своје базе и излаз на "топло море". То је та љубав према сиријском народу. Посто смо упознати са тим какви су ови са запада током година, идемо мало да видимо каква су та наса "браца" (закљуцујем да си и ти Србин): На захтјев кога предсједника су они усли у Грузију? Засто стално "гурају" Бугарску на Балкану и засто је због њих Србија умало остала и без Ниса? Засто су поцинили бројна силовања ослобадјајуци Београд у Другом свјетском рату? Засто су хтјели да нас ставе "под своју цизму" послије Другог свјетског рата? Засто су продавали орузје Хрватској у овом задњем рату, које је користено за протјеривање 200000 Срба из Хрватске? Засто су први побјегли са Косова? Засто су подрзали све санкције против Југославије? Засто Путин одликује Стипу Месица, као великог антифасисту? Засто цувају Миру Марковиц и њеног сина, који су изнијели све сто се могло из Србије? Засто им трговци људима промовису центар у Нису? Када стизе С - 300 у Србију? Једини пут када су нас подрзали је био у Првом свјетском рату, а и тада су масакрирали цара Николаја и из њега изасли прије краја. Ако су нам то "браца" и савезници, непријатељи нам и не требају. Путин који је био у КГБ - у од 1975. се вјероватно није знао ни прекрстити за вријеме комунизма, а сада је највеци заститник православља. Како реагујес на савез "браце" са султаном Ердоганом и вјерским водјом Исламске Републике Иран? Ако прогурају своје идеје, ста мислис ко це да се врати на Балкан? Да остане јос 500 година, а не само на Балкану, него и у Европи. Хоце ти бити драго да опет видис Хамас, Хезболлах, Иранску револуционарну гарду по Босни? Нема "браце" у односима дрзава и у политици, само интерес. Једна од гресака које је Тито направио је сто Југославију није увео у НАТО и ЕУ када је било вријеме. Он је изабрао "сједење на двије столице", признање Палестине као дрзаве итд. Последице тога видимо. Тако када те обузме та русофилија, постави себи горе наведена питања. Јадна је дрзава, која зависи од једног цовјека. Продали би нас опет, само када се указе прва прилика. Наса "браца". За географа @ПКЦ Не воле Израел, јер јевреји нису исламске вјероисповјести, зар је то толико теско за реци. Зивјели ту далеко прије ислама, који је настао у 7. вијеку. Је ли проблем због политицке коректности реци: Да се испод Ал Аксе налази Соломонов храм? Да су палестинци одрзавали вјерске објекте који нису исламски, тако сто су у њима дрзали стоку? Да су прије 50 -ак година одбили приједлог да Јерусалим буде главни град и Израела и Палестине, а сада када це остати без ицега, одједном ваља и то? Надали су се они да це истријебити јевреје, па им то тада није изгледало као добра опција. Колико су палестинци мирољубиви и наивни, свједоци и то да су припадници Хамаса, стигли 90 - их у Босну, на други континент, како би "сирили" вјеру, сто ватреним, сто хладним орузјем. Цему онда да се надају јевреји од таквих. Нобелова награда се не додјељује само за "мир", цак се та за мир и ове остале и не додјељују на истим мјестима. А у будуцности провјеравај тај атлас, јер Израел уз помоц Курда и YПГ и стварањем Ирацког Курдистана, излази на границу Ирана. А и султан се вара, ако мисли да це лако са Курдима у Сирији. Када Курди узму и дио Сирије и Турске, ни граница са Мароком на западу неце бити далеко. Свако добро.

Name

За Иронмана Из Израела

11.02.2018 12:58

Заборави да је уз Израел и Америка и да није ње ко зна ста би било. А гле цуда заборавио си и Русију,ста мислис цијим је ракетама оборен тај авион и ко је тренутно једини уз Ассада? Ок они бране да гас и нафта не иду преко Сирије измедјуосталог и из Израела јер би тад Руски будзет био преполовљен а војска десеткована

Name

Последњи кинески цар

11.02.2018 13:45

ИронМан: Неспорно је да имаш знања и да знаш доста историјских чињеница. Исто тако је неспорно да ће се и Атлас у будућности мјењати. Ја сам на овом тексту започео коментар када је постављено питање зашто Израел бимбардује Сирују без Одлуке УН. Упитао сам зар неби онда аналогно и Русија требала имати исту такву Одлуку. Ваљда би требали имати сви исти статус. Најбоље би било да у Сирији нема уопште страних војски, као ни у једној држави свијета,али то у овом времену када су интереси изнад правде и права није могуће. Доста пута сам писао а и мислим тако. Русију уопште недоживљам као братску државу а Русе као браћу. Довољно сам паметан да знам да нам ништа нису помогли, а одмогли јесу и набројао си те чињенице, да непонављам. Руси "са нама"гурају прст у око Америци а и нама. Са нама се само подкусурују са западом и праве нам проблеме. Али да недужим, има доста ствари око којих се слажемо и мислимо исте. Буди поздрављен.

Name

Американац

10.02.2018 14:20

Сто се једном не удрузите и скупите снагу и тај Исраел збрисете са карте свакако ту никад није ни био макар и по главу зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

10.02.2018 15:28

Још један кандидат за лудачку кошуљу...

Name

Штета

10.02.2018 14:53

Што их Адолф не искоријени. Свијет би био бољи и мирнији без њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

10.02.2018 15:27

Ти си озбиљно болестан човек и не треба да си на слободи. Место ти је у психијатријској установи са строгим надзором.

Name

Ре Стета

10.02.2018 17:57

Знас сто.Сто су најпаметнији.80 одсто добитника Нобела су они.Генијалан народ.

Name

Тарабици

10.02.2018 17:52

Тарабици су рекли да це доци вријеме када це са неба падати ужарене птице/авиони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

висеград

11.02.2018 08:45

Бранили Израел у Сирији ?? Нисмо будале !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрија Крагујевац.

11.02.2018 13:31

Пореклом сам из сандзака, не пијем не пусим, цитам стампу од смрти, друга тита па до данас,бас ми је драго сто могу да изнесем истину и само истину, свако дете мора да зна да су југославију растурили хрвати и словенци, зао ми је само босњака, где имам на хиљаде пријатеља, сто не остасе са србима, после одцепљења устаса, милосевиц је неколико пута звао алију да остане са нама србима, алија није хтео доци у бг.па је милосевиц као председника оне крње,југославије добрицу цосица, слао у сарајеву, цитирам цосица из фељтона ко ји је давао вецерњим новостима.,алија није смео нигде да ме прими, сем у ресторану, његовог сина бакира, пренуо сам му молбу слободана милошевића, да не поциње рат, и да це му уступити моје место, да алија буде председник те крње југославије,сто знаци, срби, босанци и црногорци, алија је био на доумици, цак ми је једном и обецао, све би било у реду. да то није сазнао тудјман, и понудио, алији помоц, за прогон срба, алија је одабрао тудјмана, уствари крвави рат, само ми несто није јасно сто су се срби толко муцили са босњацима, код толгог орузја које су наследили од јна, ја сам као сандзаклија, и дугогодишњи резервиста, остао да цувам мој сандзак,од било кога, мој колега из војске у бања луци, видим га као генерала петог корпуса, серо един, мој другар из клупе сколске рамиз дрековиц ,ове године је годисница од јна, 1979год. као командир вода позвацу све војнике, ако буду зиви, посто су сви били из босне, на руцак на лето, у хотелу босна, бања лука, вп.,6372/6 БСТ.