Ко су тајни агентии у Србији?

Претпоставља се да је у Србији тренутно око 200 страних обавештајаца. Ко су тајни агенти у Србији, шта је њихов посао и из којих земаља долазе?

Свијет 10.02.2018 | 07:46
Ко су тајни агентии у Србији?
"То су људи који прођу поред вас а ви мислите ко зна шта раде, а он уствари руководи читавим низом операција", каже Божидар Спасић, бивши шеф службе државне безбедности.

"Највећи део послова једног обавештајца се своди на читање новина и праћење сајтова, разговори са неким људима", наводи Зоран Драгишић са Факултета безбедности,

Шефови тих људи су јавности ипак нешто познатији. Са једним шефом ЦИА Мајком Помпеом, састао се премијер Косова Рамуш Харадинај. Званично, приликом таквих сусрета увек се говори о доброј сарадњи. Ипак незванично . 

"Мислим да је шеф ЦИА овом приликом искоришћен да му скрене пажњу око овог суда за међународне злочине на Косову да се не играју са тим. Не може Харадинај да разговара са шефом ЦИА и да му овај нешто да, већ он је ту да наређује", наводи Спасић. 

Тешко је и претпоставити колико је страних агената по задатку у Србији. 

"Свакако да су службе суседних земаља најзаинтересованије али и светске службе. Ипак смо ми најизложенији утицају служби региона", сматра Драгишић. 

"Хрвати су ту традиционално и ми смо у Хрватској. Тренутно их занима Војводина", каже Дарко Трифуновић са Факултета безбедности 

Од већих сила присутне су америчке, руске, кинеске, немачке, службе Велике Британије. Са шефом управо британске службе јуче се састао и председник Србије Александар Вучић. 

"Обавештајне службе су инструмент политике сваке државе, оне обезбеђују квалитетне информације како би се могла водити државна политика", наглашава Драгишић. 

Деловање страних обавештајних служби не подразумева увек негативно. неретко, службе које свакако раде у интересу земље из које долазе, испитују стање и стабилност земље из економских или инвестиционих разлога. Са друге, оне негативније стране те службе често подсрекују демонстрације и немире не би ли се на тај начин изборили за већи утицај својих земаља на туђој територији. 

(Б92/Прва)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Потоп

10.02.2018 07:27

Ћитају новине и прате сајтове обавештајци који су дошли у Србију.Земљо отвори се које лудости.Све у електронском облику на интернету може прочитати из своје земље сваки и тако најчешће и прате и раде анкете о појединцима.Ретко се упути неко на терен мимо амбасаде и скоро свака амбасада унутар особља има тобож војног аташеа а то је скоро па увек вођа агената док необавезно особље амбасаде је најчешће су агенти за терен.Већином су два до три агента а зависно од интереса може бити и један.Агенти су подељени по сфери интересовања и то финансијски сектор који прати своју банку и њену филијалу у твојој земљи,Други агент је војнобезбедоносни и он је увек аташе или неко ко има дипломатски статус да би се могао кретати кроз целу земљу.Трећи је агент за енергетски сектор јер у све је укључен новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Републиц Српској се зна ко је то

10.02.2018 07:39

Сто се тице страних не знам али се зна кој је то у Републици Српској то је наводно детективска агенција Бонд Бања Лука.Наводно детективска јер нема одобрење полицијске управе Бања Лука за рад.Та агенција ради и слободно дјелује као парабезбједносна слузба јер је власник добар са Милорадом Додиком.Власник те парабезбједносне слузбе под истим именом Бонд обезбједјује уакмице Игокеа заститарска агенција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

10.02.2018 08:28

То није истина, јер имам сазнања, и то из поузданих извора, да чак и тајни агенти гледају како да побјегну из РС-а, као што то и омладина ради. Они јесу спремни на све врсте послова, али ни они сами нису очекивали оволики црњак у РС-у и отворено кажу да су се зајебали с одабиром локације за посао. Многи од њих моле своје надређене да их пребаце у афричке ентитете.

Name

Несто смрди

10.02.2018 15:24

Сеф ЦИЕ на косову док његов Енглески колега у Београду. Дали све ово има везе са Оливером Ивановицем или са ухваценим Американцем у Беогаду. Како ствари стоје у кавез је улама мецка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бск

10.02.2018 19:09

Јадна мајко они и њени тајни агенти циркус

ОДГОВОРИТЕ