Хоће ли бити проширена "црна листа"?

Како ствари стоје, америчка администрација могла би да уведе нове санкције политичким фукнционерима Републике Српске које су дозволиле присуство припадницима “Србске части” у институцијама Републике Српске и на прослави Дана Републике 9. јануара. САД сматрају “Србску част” паравојном формацијом.

Република Српска 09.02.2018 | 20:00
Хоће ли бити проширена  "црна листа"?
Високи функционери из Републике Српске поново на удару Вашингтона. У јавности су све гласније спекулације да Америка спрема нове санкције. Како ствари стоје, Милорад Додик ће добити друштво на америчкој “црној листи”. Српски члан предсједништва, за сада нема званичне информације о томе.



"Мислим да има пуно шпекулација. То неко објави неку вијест, па се онда каже. Да ли ће бити, појма немам. Немам утицај на то нити то знам, тако да више треба према онима који то знају и евентуално те ствари знају.

Ја генерално мислим да рјешење нису никоме санкције, али не могу ја утицати на земље да оне одлучују како ће своју политику водити", каже члан Предсједништва БиХ Младен Иванић. 

Санкције САД-а могле би да услиједе због присуства припадника  ’’Србске части’’ на обиљежавању Дана Републике 9. јануара.

Америчка администрација ’’Србску част’’ сматра паравојном ораганизацијом и због тога би могли да прошире санкције политичком руководству Српске. Министар безбједности БиХ каже да за сада нема потврде о томе шта ће урадити америчка администрација.  



"Врло је тешко да знамо шта размишља Трамп и његова администрација. Али, чињеница је да смо кренули странпутицом у Републици Српској. Ухватили смо се и прихватили самоизолацију, па ако хоћете и неке инциденте као неки вид екстремизма.

Вјероватно их је то подстакло на размишљање. Увијек су рекли да онај ко буде угрожавао мир и стабилност да се може наћи на црној листи", каже министар безбједности БиХ Драган Мектић. 

За министра унутрашњих послова Републике Српске прича о „Србској части“ је завршена. То за Драгана Лукача није разлог за проширење „црне листе“.

"`Србска част` није организација која је у Републици Српској уопште регистрована. Има 8 људи који су њихови симпатизери из Републике Српске.

Већ сам рекао да тројица од њих имају криминалну прошлост, против којих је МУП РС подносио извјештај који су осуђивани, чак су неки одлежали и затворске казне. `Србска част` није учествовала у дефилеу", каже министар унутрашњих послова РС Драган Лукач. 

У прошлости је америчка администрација посезала често за санкцијама под којима су се налазили бројни политичари из БиХ. Посљедње санкције уведене су предсједнику Републике Српске Милораду Додику у јануару прошле године, због расписивања референдума у Републици Српској у октобру 2016.године.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Американац

09.02.2018 19:12

Колико је Зељкица платила да поједе за доруцак јаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.02.2018 01:35

Није платила ништа. Платио народ РС, као и све остало.

Name

!!!

09.02.2018 19:14

Да ли ће Америчка администрација још некоме у РС да уведе санкције или је пуцањ у празно остаје да се види. Деси ли се да се Милораду на тој листи придруже само још 2 звучна имена из руководства црвене секте онда ће ствар да буде много озбиљнија него што се сад чини на први поглед. Треба да се има у виду да снсд није што и СДС па да поднесе сјечу звучних имана на десетине једним потезом пера Педија Ешдауна и опет остане друга по јачини међу политичким субјектима у РС. Деси ли се недао бог да се још неко име политички посијече може комотно за оне којима ће снсд и даље да нешто значи да се саопшти вијест "нека је вјечна слава снсд-у којег више нема"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кабинетлија

09.02.2018 19:39

Разматра се у Васингтону да на црну листу додју Радован Геајиц,помоцник министра за избјеглуце, Данијел Драгицевиц, сеф кабинета Додиковог, Дусан Петровиц, савјетник премијерке Цвијановиц. Они су довели Србску цаст у Бањалуку. Руку на срце - ставили их САД на црну листу највецу корист це имати Додик, јер ова тројка му сваког дана наноси немјерљиву стету. Нпр. Драгицевиц и Петровиц сваког дана уредјују информативни програм РТРС, а несрецни Михаиловуц се ниста не пита

Name

Савез за спасавање СНСД

09.02.2018 20:32

Хоце ли Иваниц опет спасавати Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.02.2018 11:30

Хоце вец је поцео.

Name

Споредна ствар каолански снијег

09.02.2018 21:23

Ја се јављам као добровољац на ту Америцку листу. Слободно могу уписати 99% становниства да никада неце ни помислити да додју у Америку. Овај народ нема новца и слободно га уписите

ОДГОВОРИТЕ
Name

@кокуз

09.02.2018 22:47

Просјечном балканском чобанину црна листа не значи ништа, али зато политичарима означава почетак краја. Након санкција Додиков плафон је био састанак са црнцима из богтепито одакле и падавичарима из Јужне Осетије. У прошлој години умјесто 30-40%, пц113% је имао испод 5% укупних инвестиција у БиХ. Сконтаћеш када ти смање и ту јадну 160 КМ пензију/садаку...

Name

Драган Мд

10.02.2018 05:48

Говори у своје име , а ових 99 % ПУСТИ ДА МИСЛЕ СВОЈОМ ГЛАВОМ.

Name

ре.@кокуз

10.02.2018 11:33

Ма ста зна опанцарски потомак кметова како функционису ствари,...мутави дјикан,...али нека то је добро,..

Name

Србин

09.02.2018 22:50

Треба ставити сав врх све и једне политицке партије у рс и то у цорку а не на листу црну и да се народ спаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хумантарац

09.02.2018 23:02

Како је кратак пут између "хуманитараца" и парамилитантне организације. Тешко је Америка подвалити "муда под бубреге". Биће ту још доста имена која ће убрзо отићи у заборав. Ако ћемо поштено, и јесмо претјерали с властитим глупостима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рст

10.02.2018 00:23

Прави истински Срби воле оне које мрзе Американци, а мрзе оне које Американци подупиру и несмеју рећ рећи када им Аскери заигра на вратима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје ста

10.02.2018 01:12

Додјосе ли новинари Гуардиана на позив Милета у Бања Луку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

10.02.2018 05:15

Рекох ја јуче даје предсједници доручак тешко пао .Тако се ради у уређеним државама , лијепо те позову, нахране и онда ти кажу , готово је , више се нећемо дружити,а ови ликови ваше секте, пардон, партије иду на црну листу. Мислим да предсједница није на тој листи, јер она не осмишља проблеме она их само каналише , па зато није ни битна, али зато јесу њени партиски другови без којих она неможе, па ј и она тиме угрожена. Стара изрека каже , све ти се врати , кад су званичници СДС-а стављени на црну листу , читај кад су стављени на стуб срама, тад је Додик постао Баја, добио крила и помислио ово је моје царство , ал је судбина варљива и воли да се врати па ће сад челници партије, читај секте СНСД ако драги Бог да, на стуб срама. Само пола ликова са ове слике да се скине са терета грађана РС, али и БИХ биће успјех. Ја се томе искрено надам а вјерује и многи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање и констатација

10.02.2018 06:41

А црна листа за параџемате, Аскере, стране борце у ИСИЛ-у..... тога нема?! Знаће народ како то да награди у октобру....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо послови

10.02.2018 09:39

Ста да награди кукавце сињи??

Name

Питање и констатација

10.02.2018 06:44

А црна листа за параџемате, Аскере, стране борце у ИСИЛ-у..... тога нема?! Знаће народ како то да награди у октобру....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

10.02.2018 06:45

Фале још само санкције ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

10.02.2018 07:08

Прво да врате народу оно сто су отели , а отели су фактицки све , а онда санкције и забрану бављења политиком до краја зивота !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гости

10.02.2018 07:18

Прица се да је у Србији ухапсен један гост који је стигао у посету.Неки "фини ,миран" цовек са ЦЗ за појасом.Казу један ухапсен а не зна се колико их има. Питам се,како ли би се зивело на овој земаљској кугли, кад би свако гледао само своја посла. Кад би цовек сам себи бирао (не) пријатеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

10.02.2018 11:29

Народ треба да направи листу ових што су нас опљачкали да не би њихова дјеца глумила неку елиту.

ОДГОВОРИТЕ