Hoće li biti proširena "crna lista"?

Kako stvari stoje, američka administracija mogla bi da uvede nove sankcije političkim fukncionerima Republike Srpske koje su dozvolile prisustvo pripadnicima “Srbske časti” u institucijama Republike Srpske i na proslavi Dana Republike 9. januara. SAD smatraju “Srbsku čast” paravojnom formacijom.

Republika Srpska 09.02.2018 | 20:00
Hoće li biti proširena  "crna lista"?
Visoki funkcioneri iz Republike Srpske ponovo na udaru Vašingtona. U javnosti su sve glasnije spekulacije da Amerika sprema nove sankcije. Kako stvari stoje, Milorad Dodik će dobiti društvo na američkoj “crnoj listi”. Srpski član predsjedništva, za sada nema zvanične informacije o tome.



"Mislim da ima puno špekulacija. To neko objavi neku vijest, pa se onda kaže. Da li će biti, pojma nemam. Nemam uticaj na to niti to znam, tako da više treba prema onima koji to znaju i eventualno te stvari znaju.

Ja generalno mislim da rješenje nisu nikome sankcije, ali ne mogu ja uticati na zemlje da one odlučuju kako će svoju politiku voditi", kaže član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. 

Sankcije SAD-a mogle bi da uslijede zbog prisustva pripadnika  ’’Srbske časti’’ na obilježavanju Dana Republike 9. januara.

Američka administracija ’’Srbsku čast’’ smatra paravojnom oraganizacijom i zbog toga bi mogli da prošire sankcije političkom rukovodstvu Srpske. Ministar bezbjednosti BiH kaže da za sada nema potvrde o tome šta će uraditi američka administracija.  



"Vrlo je teško da znamo šta razmišlja Tramp i njegova administracija. Ali, činjenica je da smo krenuli stranputicom u Republici Srpskoj. Uhvatili smo se i prihvatili samoizolaciju, pa ako hoćete i neke incidente kao neki vid ekstremizma.

Vjerovatno ih je to podstaklo na razmišljanje. Uvijek su rekli da onaj ko bude ugrožavao mir i stabilnost da se može naći na crnoj listi", kaže ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. 

Za ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske priča o „Srbskoj časti“ je završena. To za Dragana Lukača nije razlog za proširenje „crne liste“.

"`Srbska čast` nije organizacija koja je u Republici Srpskoj uopšte registrovana. Ima 8 ljudi koji su njihovi simpatizeri iz Republike Srpske.

Već sam rekao da trojica od njih imaju kriminalnu prošlost, protiv kojih je MUP RS podnosio izvještaj koji su osuđivani, čak su neki odležali i zatvorske kazne. `Srbska čast` nije učestvovala u defileu", kaže ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. 

U prošlosti je američka administracija posezala često za sankcijama pod kojima su se nalazili brojni političari iz BiH. Posljednje sankcije uvedene su predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u januaru prošle godine, zbog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj u oktobru 2016.godine.

(BN)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Amerikanac

09.02.2018 19:12

Koliko je Zeljkica platila da pojede za dorucak jaja.

ODGOVORITE
Name

re

10.02.2018 01:35

Nije platila ništa. Platio narod RS, kao i sve ostalo.

Name

!!!

09.02.2018 19:14

Da li će Američka administracija još nekome u RS da uvede sankcije ili je pucanj u prazno ostaje da se vidi. Desi li se da se Miloradu na toj listi pridruže samo još 2 zvučna imena iz rukovodstva crvene sekte onda će stvar da bude mnogo ozbiljnija nego što se sad čini na prvi pogled. Treba da se ima u vidu da snsd nije što i SDS pa da podnese sječu zvučnih imana na desetine jednim potezom pera Pedija Ešdauna i opet ostane druga po jačini među političkim subjektima u RS. Desi li se nedao bog da se još neko ime politički posiječe može komotno za one kojima će snsd i dalje da nešto znači da se saopšti vijest "neka je vječna slava snsd-u kojeg više nema"

ODGOVORITE
Name

Kabinetlija

09.02.2018 19:39

Razmatra se u Vasingtonu da na crnu listu dodju Radovan Geajic,pomocnik ministra za izbjegluce, Danijel Dragicevic, sef kabineta Dodikovog, Dusan Petrovic, savjetnik premijerke Cvijanovic. Oni su doveli Srbsku cast u Banjaluku. Ruku na srce - stavili ih SAD na crnu listu najvecu korist ce imati Dodik, jer ova trojka mu svakog dana nanosi nemjerljivu stetu. Npr. Dragicevic i Petrovic svakog dana uredjuju informativni program RTRS, a nesrecni Mihailovuc se nista ne pita

Name

Savez za spasavanje SNSD

09.02.2018 20:32

Hoce li Ivanic opet spasavati Dodika?

ODGOVORITE
Name

re

10.02.2018 11:30

Hoce vec je poceo.

Name

Sporedna stvar kaolanski snijeg

09.02.2018 21:23

Ja se javljam kao dobrovoljac na tu Americku listu. Slobodno mogu upisati 99% stanovnistva da nikada nece ni pomisliti da dodju u Ameriku. Ovaj narod nema novca i slobodno ga upisite

ODGOVORITE
Name

@kokuz

09.02.2018 22:47

Prosječnom balkanskom čobaninu crna lista ne znači ništa, ali zato političarima označava početak kraja. Nakon sankcija Dodikov plafon je bio sastanak sa crncima iz bogtepito odakle i padavičarima iz Južne Osetije. U prošloj godini umjesto 30-40%, pc113% je imao ispod 5% ukupnih investicija u BiH. Skontaćeš kada ti smanje i tu jadnu 160 KM penziju/sadaku...

Name

Dragan Md

10.02.2018 05:48

Govori u svoje ime , a ovih 99 % PUSTI DA MISLE SVOJOM GLAVOM.

Name

re.@kokuz

10.02.2018 11:33

Ma sta zna opancarski potomak kmetova kako funkcionisu stvari,...mutavi djikan,...ali neka to je dobro,..

Name

Srbin

09.02.2018 22:50

Treba staviti sav vrh sve i jedne politicke partije u rs i to u corku a ne na listu crnu i da se narod spasi.

ODGOVORITE
Name

Humantarac

09.02.2018 23:02

Kako je kratak put između "humanitaraca" i paramilitantne organizacije. Teško je Amerika podvaliti "muda pod bubrege". Biće tu još dosta imena koja će ubrzo otići u zaborav. Ako ćemo pošteno, i jesmo pretjerali s vlastitim glupostima.

ODGOVORITE
Name

Rst

10.02.2018 00:23

Pravi istinski Srbi vole one koje mrze Amerikanci, a mrze one koje Amerikanci podupiru i nesmeju reć reći kada im Askeri zaigra na vratima.

ODGOVORITE
Name

Gdje sta

10.02.2018 01:12

Dodjose li novinari Guardiana na poziv Mileta u Banja Luku?

ODGOVORITE
Name

RAJNA

10.02.2018 05:15

Rekoh ja juče daje predsjednici doručak teško pao .Tako se radi u uređenim državama , lijepo te pozovu, nahrane i onda ti kažu , gotovo je , više se nećemo družiti,a ovi likovi vaše sekte, pardon, partije idu na crnu listu. Mislim da predsjednica nije na toj listi, jer ona ne osmišlja probleme ona ih samo kanališe , pa zato nije ni bitna, ali zato jesu njeni partiski drugovi bez kojih ona nemože, pa j i ona time ugrožena. Stara izreka kaže , sve ti se vrati , kad su zvaničnici SDS-a stavljeni na crnu listu , čitaj kad su stavljeni na stub srama, tad je Dodik postao Baja, dobio krila i pomislio ovo je moje carstvo , al je sudbina varljiva i voli da se vrati pa će sad čelnici partije, čitaj sekte SNSD ako dragi Bog da, na stub srama. Samo pola likova sa ove slike da se skine sa tereta građana RS, ali i BIH biće uspjeh. Ja se tome iskreno nadam a vjeruje i mnogi.

ODGOVORITE
Name

Pitanje i konstatacija

10.02.2018 06:41

A crna lista za paradžemate, Askere, strane borce u ISIL-u..... toga nema?! Znaće narod kako to da nagradi u oktobru....

ODGOVORITE
Name

Repo poslovi

10.02.2018 09:39

Sta da nagradi kukavce sinji??

Name

Pitanje i konstatacija

10.02.2018 06:44

A crna lista za paradžemate, Askere, strane borce u ISIL-u..... toga nema?! Znaće narod kako to da nagradi u oktobru....

ODGOVORITE
Name

Turboskara

10.02.2018 06:45

Fale još samo sankcije EU.

ODGOVORITE
Name

Posteno

10.02.2018 07:08

Prvo da vrate narodu ono sto su oteli , a oteli su fakticki sve , a onda sankcije i zabranu bavljenja politikom do kraja zivota !

ODGOVORITE
Name

Gosti

10.02.2018 07:18

Prica se da je u Srbiji uhapsen jedan gost koji je stigao u posetu.Neki "fini ,miran" covek sa CZ za pojasom.Kazu jedan uhapsen a ne zna se koliko ih ima. Pitam se,kako li bi se zivelo na ovoj zemaljskoj kugli, kad bi svako gledao samo svoja posla. Kad bi covek sam sebi birao (ne) prijatelje.

ODGOVORITE
Name

Crni

10.02.2018 11:29

Narod treba da napravi listu ovih što su nas opljačkali da ne bi njihova djeca glumila neku elitu.

ODGOVORITE