ММФ одобрио 145 милиона КМ за БиХ

Извршни одбор Међународног монетарног фонда на сједници која је одржана данас у Вашингтону донио је одлуку о исплати друге транше проширеног аранжмана с БиХ.

Република Српска 09.02.2018 | 18:35
ММФ одобрио 145 милиона КМ за БиХ
Досад је у оквиру аранжмана између БиХ и ММФ-а исплаћена прва транша од око 150 милиона марака, а укупна вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду марака. Друга транша износи 155 милиона марака, а по уходаном кључу двије трећине новца припадају ФБиХ, а једна трећина РС.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, јуче је у Вашингтону уочи сједнице разговарала са замјеником извршног директора у Међународном монетарном фонду Ричардом Дорнбошем.

Како је саопштено из Бироа Владе РС, Дорнбош је поздравио допринос који је пружила Влада на спровођењу реформи и мјера дефинисаних Реформском агендом и у писму намјере ММФ-у.

"Саговорници су оцијенили да се Влада РС придржава динамике у спровођењу мјера преузетих из Реформске агенде, а томе у прилог иде и податак да је од 78 предвиђених мјера већина њих реализована и да је у току реализација преосталих", саопштено је.

Овом приликом, даље је истакнуто, разговарано је и о стању у области јавних финансија и наведено да активности које се спроводе доприносе стабилизацији и превазилажењу изазова у овој области.

Како је раније рекао Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, ново писмо намјере, које је послано након усвајања сета закона о акцизама, остало је потпуно идентично, осим што су промијењени одређени рокови и дио претходних мјера претворен у структурне мјере.

Он је објаснио да је у међувремену БиХ испунила дио мјера како је то договорено и дефинисано у допунском писму намјере.

"Једна од тих мјера је сет закона о акцизама, а друга, која је била претходна мјера, Закон о осигурању депозита, постала је структурна мјера", рекао је Звиздић и додао да би овим била завршена легислативна реформа банкарског сектора.

"Босна и Херцеговина је у посљедњих неколико година наставила остваривати напредак у смањењу унутрашњег и вањског дебаланса.

Власти су такође провеле економске политике и структуралне реформе у склопу програма који подржава ММФ, укључујући и одржавање фискалне дисциплине, очување финансијске стабилности и унапређење пословног окружења.

Важно је да власти наставе са напорима у смислу јачања потенцијала за раст и рјешавања структуралних слабости, уз одржавање економске и финансијске стабилности", изјавио је након сједнице замјеник директора ММФ и в.д. предсједавајућег Извршног одбора Тао Жанг.

Подсјећања ради, у наредном периоду власти у ФБиХ треба да потпишу уговоре с међународним савјетницима за спровођење оперативне и финансијске дубинске анализе за "БХ Телецом" и ХТ Мостар с циљем њихове реконструкције или продаје акција.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бајо

09.02.2018 18:26

Одахнули смо, ваља нам се погнути За наредну трансу,али отом потом !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сагињање

10.02.2018 11:12

Просило се, просит це се,...а и руку аги љубит није страно..

Name

Ко је луд власт или народ или власт и народ

09.02.2018 18:30

У нормалним државама које се труде да поставе своју економију на здраве ноге одавно су отјерали ММФ, а ови наши луђаци се поносе ММФ-ом и презентују кредите од њих као значајан успјех. Просто невјеројатно, дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.02.2018 20:07

Касно је легендо за тао несто. То би требало да ти је јасно, РС је толико пропала да буквално зиви од кредита, сваки мјесец продају обвезнице, трезорске записе којима крпе велике рупе и врацају претходне кредите...све то уз велике камате...кредит на кредит до новог кредита...спирала пропадања из које се немогуце извуци,..ици це тако јос неко вријеме, и онда це бити стоп.

Name

Докле

10.02.2018 02:09

благо нама, ево кредита и дузницког ропства, упропаст Срби.,

Name

Зико

09.02.2018 23:20

Са овим парама црвендаци це опет да купе изборе ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

али

10.02.2018 02:39

Дзаба им и 500 милиона кад овим коњима у рс треба 5 милијарди колико су покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

10.02.2018 07:00

Имали година када сте ви политицари се договорили да се врате паре ММФ и дасе више не диже од ММФ па макар била И 2100 год.

ОДГОВОРИТЕ