Отворене Зимске олимпијске игре

Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин прогласио је данас отвореним Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу, на крају церемоније током које су спортисти двије Кореје заједно ушли на олимпијски стадион.

Свијет 09.02.2018 | 15:15
Отворене Зимске олимпијске игре
Олимпијски пламен упалила је јужнокорејска клизачица Ким Јуна. Бакљу су јој предала два члана заједничког хокејашког тима Сјеверне и Јужне Кореје.

Више од 2.900 спортиста из 92 земље такмичиће се у наредним данима у малом скијашком центру на истоку Јужне Кореје.

Предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах је у говору поздравио спортисте и гледаоце широм свијета и указао на симболичан значај заједничког дефилеа спортиста двије Кореје.



"Драги спортисти, сада је на вама ред! Ви ћете нас инспирисати да живимо заједно у миру и хармонији упркос свим нашим разликама. Инспирисаћете нас надметањем за највећу част у олимпијском духу изврсности, поштовања и фер-плеја", рекао је Бах.



Он је посебно апеловао да учесници такмичења поштују правила и "остану чисти", пренио је "Гардијан".

Током спекталуларне двочасовне церемоније приказани су плесови, традиционалне борилачке вјештине и ватромет, а потом су на стадион ушли чланови свих репрезентација.



Велику пажњу привукао је носилац заставе из Тога, који је био го до појаса, упркос температури од минус три степена Целзијусова.

Ријеч је о Пити Тауфатофуу, који је учествовао на Љетњим олимпијским играма у Рио де Жанеиру прије двије године као члан теквондо тима, а сада се квалификовао у дисциплини крос-кантри скијања, иако је снијег први пут видио прије двије године.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар