Otvorene Zimske olimpijske igre

Južnokorejski predsjednik Mun DŽae In proglasio je danas otvorenim Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, na kraju ceremonije tokom koje su sportisti dvije Koreje zajedno ušli na olimpijski stadion.

Svijet 09.02.2018 | 15:15
Otvorene Zimske olimpijske igre
Olimpijski plamen upalila je južnokorejska klizačica Kim Juna. Baklju su joj predala dva člana zajedničkog hokejaškog tima Sjeverne i Južne Koreje.

Više od 2.900 sportista iz 92 zemlje takmičiće se u narednim danima u malom skijaškom centru na istoku Južne Koreje.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je u govoru pozdravio sportiste i gledaoce širom svijeta i ukazao na simboličan značaj zajedničkog defilea sportista dvije Koreje."Dragi sportisti, sada je na vama red! Vi ćete nas inspirisati da živimo zajedno u miru i harmoniji uprkos svim našim razlikama. Inspirisaćete nas nadmetanjem za najveću čast u olimpijskom duhu izvrsnosti, poštovanja i fer-pleja", rekao je Bah.On je posebno apelovao da učesnici takmičenja poštuju pravila i "ostanu čisti", prenio je "Gardijan".

Tokom spektalularne dvočasovne ceremonije prikazani su plesovi, tradicionalne borilačke vještine i vatromet, a potom su na stadion ušli članovi svih reprezentacija.Veliku pažnju privukao je nosilac zastave iz Toga, koji je bio go do pojasa, uprkos temperaturi od minus tri stepena Celzijusova.

Riječ je o Piti Taufatofuu, koji je učestvovao na Ljetnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prije dvije godine kao član tekvondo tima, a sada se kvalifikovao u disciplini kros-kantri skijanja, iako je snijeg prvi put vidio prije dvije godine.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar