Централна банка контролише и у РС

Меморандумом о разумијевању за финансијску стабилност, на чије потписивање се Влада РС обавезала у допунском писму намјере према Међународним монетарном фонду (ММФ), прецизирано је да ће Централна банка БиХ, у сарадњи са агенцијама за банкарство, идентификовати и пратити системске ризике, а на још неколико мјеста ЦБ БиХ се даје улога на пољу супервизије банака, ексклузивно открива портал ЦАПИТАЛ који је у посједу повјерљивог документа ММФ-а.

Република Српска 09.02.2018 | 12:30
Централна банка контролише и у РС
У документу “Превенција кризе надзор над системским ризиком” који је сачинио Сектор за монетарна тржишта и тржишта капитала ММФ-а у оквиру техничке помоћи БиХ, који носи ознаку „Повјерљиво“ налазе се детаљи нацрта Меморандума који је изазвао оштру полемику у јавности због могућности преноса надлежности у финансијском сектору са РС на БиХ.

У члану 29. меморандума, који се односи на идентификацију  системских ризика јасно је наведено да ЦБ БиХ у сарадњи са са агенцијама за банкарство, идентификује и прати системске ризике, иако ЦБ по Закону о ЦБ БиХ, ову надлежност нема.

„ЦБ БиХ, у сарадњи са агенцијама за банкарство, идентификује и прати системске ризике“, наведено је у меморандуму.

ЦБ БиХ нема надлежност да прати системске ризике
У истом члану је наведено и да Стални одбор за финансијску стабилност БиХ периодично разматра дјелокруг питања из области надзора системског ризика и води рачуна да се креће у складу са кретањима и ризицима финансијског система те да по потреби, друге супервизорске институције могу бити позване да учествују у оквиру за надзор системског ризика, али није наведено које су то институције.

Затим се у 31. члану наводи да   ЦББХ и агенције за банкарство усаглашавају заједнички приступ код увођења додатних захтјева за системски значајне банке, чиме обезбјеђују досљедност и пропорционалност између два ентитета.



У меморандуму је наведно да се њиме дефинишу и институције задужене за идентификацију и праћење системског ризика, и давање препорука за примјену мјера ублажавања системских ризика, као и начин њихове узајамне сарадње.

Добро упућени саговорник ЦАПИТАЛ-а каже да су ово очигледни примјери преноса надлежности.

„ЦБ БиХ нема надлежност да прати системске ризике, јер је то у искључивој надлежности ентитетских агенција за банкарство. Овим меморандумом не могу се ни дефинисати институције задужене за идентификацију и праћење системског ризика, јер су те институције већ дефинисане, а то су ентитетске агенције, док ЦБ БиХ нема никакве надлежности у области финансијске стабилности у БиХ“, каже он.

Једна од одредница у Меморандуму предвиђа да се у случају намјере покретања процеса реструктурирања банке, формира група за координацију, коју чине представници ентитетских агенција и Агенције за осигурање депозита БиХ (АОД), чиме се проширују и надлежности АОД-а.

„Закон о банкама РС јасно каже ко и на који начин спроводи процес реструктурирања банка. Овдје нема основа за било каква координациона тијела јер је ова област у јасној надлежности Агенције за банкарство РС“, наглашава наш добро упућен извор постављајући и питање одговорности гувернера Централне банке БиХ који ће без сагласности чланова Управног одбора Централне банке потписати меморандум.

Невјестић: Циљ меморандума је да се првенствено побољша размјена информација
Иако нови меморандум и Агенцији за осигурање депозита БиХ даје већа овлашћења од оних која има по меморандуму из 2009. године, директор Агенције Јосип Невјестић ипак тврди да преноса надлежности нема. Он за каже за ЦАПИТАЛ да ЦБ БиХ нема овлаштење за супервизију и да она то не може радити, али да она заједно са АОД и агенцијама за банкарство представљају учеснике у финансијској мрежи стабилности.



Овај меморандум је тако и замишљен, дакле да се првенствено побољша размјена информација. Са аспекта осигурања депозита нема никаквог преноса надлежности. Исто тако могу одговорно тврдити да нема никаквог говора, односно нема могућности да ЦБ БиХ у оваквом моменту преузима супервизију. Дакле, супревзија остаје и даље у надлежности ентитетских агенција“, тврди Невјестић.

Додао да је договорено да се изради заједничка методологија за утврђивање системски важних банака.

„То нису нимало безазлене одлуке и због тога је потребно да то буде искоординисано. Не може у РС по једним критеријумима нека банка имати статус системски важне, а по другим у ФБиХ“, казао је Невјестић.

Каже да се надлежности АОД-а проширују само на тај начин што ће они учествовати у процесу реструктурирања банака, али да ће то бити могуће након што буде усвојен нови закон о АОД-у.

„Агенције за банкарство су задужене за реструктурирање, а у датом моменту оне могу тражити од нас да у учествујемо у том процесу са новцем Фонда за осигурање депозита“, истакао је он.

ММФ: Потребно је да ЦБ додатно развије капацитете за праћење системских ризика

ММФ у свом повјерљивом документу “Превенција кризе надзор над системским ризиком” закључује да  је потребно остварити већи напредак у сфери надзора над системским ризицима, и то тако да ентитетске агенције за банкарство, ЦББиХ и АОД усагласе заједничку методологију за утврђивање домаћих системски значајних банака. Наглашавање заједничке методологије јер битно другачије од тврдње министра финансија РС Зорага Тегелтије да ће Агенције за банкарство РС усвојити властиту методологију.

„Исто тако, потребно је да ЦБ БиХ додатно развије своје капацитете за идентификовање и праћење системских ризика, у сарадњи са двије агенције за банкарство“, наведено је у документу.



У Канцеларији ММФ-а у Сарајеву су рекли  да не могу коментарисати ништа у вези са писмом намјере с обзиром на то да постоји ембарго на документе које Извршни одбор ММФ-а тек треба да разматра. Сједница Извршног одбора ММФ-а је данас, а на њој би требало да буде одлучено да ли ће БиХ дозначити транши од 148,4 милиона КМ.

Коментар гувернера Централне банке БиХ Сенада Софтића данас нисмо успјели добити јер се није јављао на мобилни телефон.

Министарство финансија РС јуче је одбацило могућност преноса надлежности са Агенције за банкарство РС на Централну банку РС.

„Агенција за банкарство РС дужна је да у сарадњи са Агенцијом за банкарство ФБиХ и Централном банком БиХ међусобно усагласи критеријуме за утврђивање властите методологије за идентификовање системски важних банака, како би своје нове регулаторне захтјеве и надзорна овлашћења у будућем периоду усмјерила према конкретним банкама“, навели су у Министарству.

(Цапитал)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

ДОXА

09.02.2018 11:32

Које Банке па све су пропале бас сте цудни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

потоп

09.02.2018 12:04

У томе и лези поента. Морају се кредити ММФ-а вец једном и материјално осигурати неком гаранцијом. Ускоро цемо сви ми бити отплацена роба - за зада јос зивимо у робнорезервном гету док не добијемо директиве за даље..

Name

РЕ

09.02.2018 12:05

Наравно да су пропале, као и банкарски сектор који одрзава управо Централна Банка. Ерес је пустена низ воду, то је јасно...преостаје јос мало арлаукања, кукања и то би било то...ко влада токовима новца, влада дрзавом, не мозе једноставније....хвала Миле легендо.

Name

П

09.02.2018 12:52

Ма .ебеш банке битно да нисмо прихватили онај заједнички број 122 за хитне интервенције јер то би био чисти пренос надлежности! хахаххахаха...рекоше тако господа из снсд-а!

Name

Мајор Д. Вукотиц

09.02.2018 13:34

Народе, влада Српске је избрисала банке (Бобар б., Банка Српске итд.) са бројног стања! Ви немате висе да бринете за васе банке, оне висе не постоје. Зато напред у пропаст - ЗИВИО МИЛЕ!!!

Name

разумио

09.02.2018 14:41

А ста сте Ви оцекивали од једног лакрдијаса какав је Додик? Економију, напредак и развој? Имамо ми и то, а зове се "реформсла агенда" футур 2050.

Name

Пролетер

09.02.2018 14:45

Смјеста организовати референдум, о укидању ММФ-а, Сорошеве фондације, илумината и осталих непријатеља српских банака

Name

Бајкер

09.02.2018 15:26

Шта је ту чудно ,дали својој држави .

Name

Реалност

09.02.2018 15:42

Екомска пропаст у коју Република Српска тоне дјеловањем Додика и његових сатрапа из СНСД,ДНС,СП И ПАПАКА доводи до преноса надлежности свих институција које банкротирају.Срећно вам било гласачи и ботоови ових партија и даће Бог да останете без плата и пензија и да чекате да вам други чико да бону.

Name

озрен

09.02.2018 11:33

Логицно, и било је вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

... да чико б'ону...

09.02.2018 14:12

А јоој кмечаваца. Узалуд вам труд свирачи, има у октобру да чика Миле одучи ову нејач из СзП од бављења политиком.

Name

Баке цар

09.02.2018 11:34

Ипак морају радити оно шта Бакир каже. Мало лају по медијима, али извршавају обавезе. Баке, ти си цар :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2018 11:52

Не рисе.У кредитима су до гусе и морају играти како ММФ свира.

Name

Кадија судија

09.02.2018 11:59

Ридјобради је виси левел од ових потомака кметова. Инаце повремено му долазе љубити руку за кредите исл.

Name

блбл

09.02.2018 12:08

Морају зато сто је федерација намирила 50 милиона стете банака из РС-а за депозите. Те паре су градјана Федерације.

Name

Цорлеоне

09.02.2018 11:40

Све је то добро. Дали су банке без пара, паре су код Мила поштеног. Не бојте се народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакрдија

09.02.2018 11:43

Које Банке, гдје су како се зову??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

09.02.2018 11:44

Па тако се руси РС , финансиским слом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти

09.02.2018 11:54

Није истина. Финансијски слом се давно догодио, а РС још увијек постоји.

Name

Лажно Име

09.02.2018 12:10

РС је Додиковим доласком доживјела економски слом. Прву видљиву најаву финансијског слома си могао видјети пљачком Бобар банке и градњом биле на Дедињу,Павловић афера :)

Name

Ана

09.02.2018 11:52

Па нека смо пренијели надлезност, јер да нисмо, Додик и екипа би их разбуцали за пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оправдања

09.02.2018 11:52

Најсмјесније је колико се сви правдају, уљепсавају прицу, конструису прице разне. Као они се боре да оцувају несто, а банке пропале, не постоје. ЦБ контролисе цијели банкарски систем у БиХ,..то је једина истина циркусанти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

09.02.2018 12:10

гДЈЕ ЈЕ ДАТУМ ??????'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрг

09.02.2018 12:18

Нормално требало је и прије . Док се лопово нису накупили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

09.02.2018 12:18

Браво за Дрзаву БиХ која це сада контролисати све банке у пропалој рс и неце висе миле месар са својом мафијом пљацкати банке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

09.02.2018 13:08

Миле је свој посао обавио, те банке о којима прицас су одрадјене, нема висе...то је и био договор да у конацници ЦБ потпуно влада финансијским токовима, ...Миле настави даље..

Name

П.П. ЊЕГОШ

09.02.2018 12:21

Пропала влада рс је пренијела јос једну надлезност на Дрзаву Босну и Херцеговину! Свака цаст за пропалу владу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни груја

09.02.2018 12:22

КО ЈЕ покрао милионе из бобар банке ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

09.02.2018 12:24

А, гдје пецат, нема пецата....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је.

09.02.2018 13:11

Дали би они и гузицу само неколико су на власти. Све раде како Након нареди. Браво Милутине, једини си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

09.02.2018 13:11

Неце ово проци дзаба су се трудили. Ове глупости ја теби ти мени на крају ники никоме не постоје у финансијском свијету а ММФ је главни играц који даје паре. Ове двије или три супервизије на махалском нивоу људи неце прихватити а и не требају.Ако си дрцан ентитен онда немој да тразис паре , тјерај по свом али на свој рацун. а оно ја све хоцу а гуза у боци то не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусо

09.02.2018 13:12

Ха ха ха наслова какве ба банке кад је све пропало.Мало сте наслов искривили не преноси се надлезност него дрзава полако узима надлезности.Па немозе те висе говорити РС дрзава кад се зна да је ентитет сто прије схватите боље за вас.Неки дан јединствен број сад оно главно финансије сутра несто друго мора се знати да је дрзава изнад ентитета и да се пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стон

09.02.2018 13:18

БиХ, лици на Сјевену и Јузну Кореју, нороди имају исти интерес, а политицари други интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.02.2018 19:29

Потпуно нетацно. Вецински народ цува цјеловиту дрзаву, а трецина тзв.народа сања мокре снове о одцјепљењу на које их лози цика Миле. Финансије контролисе дрзава, то нема дилеме.......

Name

куку нама са нама

09.02.2018 13:48

Ко сиса банке и паре,битно је да цемо ми и догодине имати параду за 9.сијецањ..несто мало бољу од оне Кимове...е мој народе,моја стоко..срам да нас буде предака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан

09.02.2018 14:26

Па централна банка је једини свјетли примјер успјесне институције. Да је на РС или Федерацији имали би инфлацију ко некад у YУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

09.02.2018 23:52

ко год је везао БАМ за еуро рука му се позлатила. Сто се тице насих они би станцали паре по потреби.

Name

Риалити соуу

09.02.2018 14:43

Да баке су празне....гдјесу паре хха узели сико на време.....

ОДГОВОРИТЕ