Centralna banka kontroliše i u RS

Memorandumom o razumijevanju za finansijsku stabilnost, na čije potpisivanje se Vlada RS obavezala u dopunskom pismu namjere prema Međunarodnim monetarnom fondu (MMF), precizirano je da će Centralna banka BiH, u saradnji sa agencijama za bankarstvo, identifikovati i pratiti sistemske rizike, a na još nekoliko mjesta CB BiH se daje uloga na polju supervizije banaka, ekskluzivno otkriva portal CAPITAL koji je u posjedu povjerljivog dokumenta MMF-a.

Republika Srpska 09.02.2018 | 12:30
Centralna banka kontroliše i u RS
U dokumentu “Prevencija krize nadzor nad sistemskim rizikom” koji je sačinio Sektor za monetarna tržišta i tržišta kapitala MMF-a u okviru tehničke pomoći BiH, koji nosi oznaku „Povjerljivo“ nalaze se detalji nacrta Memoranduma koji je izazvao oštru polemiku u javnosti zbog mogućnosti prenosa nadležnosti u finansijskom sektoru sa RS na BiH.

U članu 29. memoranduma, koji se odnosi na identifikaciju  sistemskih rizika jasno je navedeno da CB BiH u saradnji sa sa agencijama za bankarstvo, identifikuje i prati sistemske rizike, iako CB po Zakonu o CB BiH, ovu nadležnost nema.

„CB BiH, u saradnji sa agencijama za bankarstvo, identifikuje i prati sistemske rizike“, navedeno je u memorandumu.

CB BiH nema nadležnost da prati sistemske rizike
U istom članu je navedeno i da Stalni odbor za finansijsku stabilnost BiH periodično razmatra djelokrug pitanja iz oblasti nadzora sistemskog rizika i vodi računa da se kreće u skladu sa kretanjima i rizicima finansijskog sistema te da po potrebi, druge supervizorske institucije mogu biti pozvane da učestvuju u okviru za nadzor sistemskog rizika, ali nije navedeno koje su to institucije.

Zatim se u 31. članu navodi da   CBBH i agencije za bankarstvo usaglašavaju zajednički pristup kod uvođenja dodatnih zahtjeva za sistemski značajne banke, čime obezbjeđuju dosljednost i proporcionalnost između dva entiteta.U memorandumu je navedno da se njime definišu i institucije zadužene za identifikaciju i praćenje sistemskog rizika, i davanje preporuka za primjenu mjera ublažavanja sistemskih rizika, kao i način njihove uzajamne saradnje.

Dobro upućeni sagovornik CAPITAL-a kaže da su ovo očigledni primjeri prenosa nadležnosti.

„CB BiH nema nadležnost da prati sistemske rizike, jer je to u isključivoj nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo. Ovim memorandumom ne mogu se ni definisati institucije zadužene za identifikaciju i praćenje sistemskog rizika, jer su te institucije već definisane, a to su entitetske agencije, dok CB BiH nema nikakve nadležnosti u oblasti finansijske stabilnosti u BiH“, kaže on.

Jedna od odrednica u Memorandumu predviđa da se u slučaju namjere pokretanja procesa restrukturiranja banke, formira grupa za koordinaciju, koju čine predstavnici entitetskih agencija i Agencije za osiguranje depozita BiH (AOD), čime se proširuju i nadležnosti AOD-a.

„Zakon o bankama RS jasno kaže ko i na koji način sprovodi proces restrukturiranja banka. Ovdje nema osnova za bilo kakva koordinaciona tijela jer je ova oblast u jasnoj nadležnosti Agencije za bankarstvo RS“, naglašava naš dobro upućen izvor postavljajući i pitanje odgovornosti guvernera Centralne banke BiH koji će bez saglasnosti članova Upravnog odbora Centralne banke potpisati memorandum.

Nevjestić: Cilj memoranduma je da se prvenstveno poboljša razmjena informacija
Iako novi memorandum i Agenciji za osiguranje depozita BiH daje veća ovlašćenja od onih koja ima po memorandumu iz 2009. godine, direktor Agencije Josip Nevjestić ipak tvrdi da prenosa nadležnosti nema. On za kaže za CAPITAL da CB BiH nema ovlaštenje za superviziju i da ona to ne može raditi, ali da ona zajedno sa AOD i agencijama za bankarstvo predstavljaju učesnike u finansijskoj mreži stabilnosti.Ovaj memorandum je tako i zamišljen, dakle da se prvenstveno poboljša razmjena informacija. Sa aspekta osiguranja depozita nema nikakvog prenosa nadležnosti. Isto tako mogu odgovorno tvrditi da nema nikakvog govora, odnosno nema mogućnosti da CB BiH u ovakvom momentu preuzima superviziju. Dakle, suprevzija ostaje i dalje u nadležnosti entitetskih agencija“, tvrdi Nevjestić.

Dodao da je dogovoreno da se izradi zajednička metodologija za utvrđivanje sistemski važnih banaka.

„To nisu nimalo bezazlene odluke i zbog toga je potrebno da to bude iskoordinisano. Ne može u RS po jednim kriterijumima neka banka imati status sistemski važne, a po drugim u FBiH“, kazao je Nevjestić.

Kaže da se nadležnosti AOD-a proširuju samo na taj način što će oni učestvovati u procesu restrukturiranja banaka, ali da će to biti moguće nakon što bude usvojen novi zakon o AOD-u.

„Agencije za bankarstvo su zadužene za restrukturiranje, a u datom momentu one mogu tražiti od nas da u učestvujemo u tom procesu sa novcem Fonda za osiguranje depozita“, istakao je on.

MMF: Potrebno je da CB dodatno razvije kapacitete za praćenje sistemskih rizika

MMF u svom povjerljivom dokumentu “Prevencija krize nadzor nad sistemskim rizikom” zaključuje da  je potrebno ostvariti veći napredak u sferi nadzora nad sistemskim rizicima, i to tako da entitetske agencije za bankarstvo, CBBiH i AOD usaglase zajedničku metodologiju za utvrđivanje domaćih sistemski značajnih banaka. Naglašavanje zajedničke metodologije jer bitno drugačije od tvrdnje ministra finansija RS Zoraga Tegeltije da će Agencije za bankarstvo RS usvojiti vlastitu metodologiju.

„Isto tako, potrebno je da CB BiH dodatno razvije svoje kapacitete za identifikovanje i praćenje sistemskih rizika, u saradnji sa dvije agencije za bankarstvo“, navedeno je u dokumentu.U Kancelariji MMF-a u Sarajevu su rekli  da ne mogu komentarisati ništa u vezi sa pismom namjere s obzirom na to da postoji embargo na dokumente koje Izvršni odbor MMF-a tek treba da razmatra. Sjednica Izvršnog odbora MMF-a je danas, a na njoj bi trebalo da bude odlučeno da li će BiH doznačiti tranši od 148,4 miliona KM.

Komentar guvernera Centralne banke BiH Senada Softića danas nismo uspjeli dobiti jer se nije javljao na mobilni telefon.

Ministarstvo finansija RS juče je odbacilo mogućnost prenosa nadležnosti sa Agencije za bankarstvo RS na Centralnu banku RS.

„Agencija za bankarstvo RS dužna je da u saradnji sa Agencijom za bankarstvo FBiH i Centralnom bankom BiH međusobno usaglasi kriterijume za utvrđivanje vlastite metodologije za identifikovanje sistemski važnih banaka, kako bi svoje nove regulatorne zahtjeve i nadzorna ovlašćenja u budućem periodu usmjerila prema konkretnim bankama“, naveli su u Ministarstvu.

(Capital)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

DOXA

09.02.2018 12:32

Koje Banke pa sve su propale bas ste cudni....

ODGOVORITE
Name

potop

09.02.2018 13:04

U tome i lezi poenta. Moraju se krediti MMF-a vec jednom i materijalno osigurati nekom garancijom. Uskoro cemo svi mi biti otplacena roba - za zada jos zivimo u robnorezervnom getu dok ne dobijemo direktive za dalje..

Name

RE

09.02.2018 13:05

Naravno da su propale, kao i bankarski sektor koji odrzava upravo Centralna Banka. Eres je pustena niz vodu, to je jasno...preostaje jos malo arlaukanja, kukanja i to bi bilo to...ko vlada tokovima novca, vlada drzavom, ne moze jednostavnije....hvala Mile legendo.

Name

P

09.02.2018 13:52

Ma .ebeš banke bitno da nismo prihvatili onaj zajednički broj 122 za hitne intervencije jer to bi bio čisti prenos nadležnosti! hahahhahaha...rekoše tako gospoda iz snsd-a!

Name

Major D. Vukotic

09.02.2018 14:34

Narode, vlada Srpske je izbrisala banke (Bobar b., Banka Srpske itd.) sa brojnog stanja! Vi nemate vise da brinete za vase banke, one vise ne postoje. Zato napred u propast - ZIVIO MILE!!!

Name

razumio

09.02.2018 15:41

A sta ste Vi ocekivali od jednog lakrdijasa kakav je Dodik? Ekonomiju, napredak i razvoj? Imamo mi i to, a zove se "reformsla agenda" futur 2050.

Name

Proleter

09.02.2018 15:45

Smjesta organizovati referendum, o ukidanju MMF-a, Soroševe fondacije, iluminata i ostalih neprijatelja srpskih banaka

Name

Bajker

09.02.2018 16:26

Šta je tu čudno ,dali svojoj državi .

Name

Realnost

09.02.2018 16:42

Ekomska propast u koju Republika Srpska tone djelovanjem Dodika i njegovih satrapa iz SNSD,DNS,SP I PAPAKA dovodi do prenosa nadležnosti svih institucija koje bankrotiraju.Srećno vam bilo glasači i botoovi ovih partija i daće Bog da ostanete bez plata i penzija i da čekate da vam drugi čiko da bonu.

Name

ozren

09.02.2018 12:33

Logicno, i bilo je vrijeme.

ODGOVORITE
Name

... da čiko b'onu...

09.02.2018 15:12

A jooj kmečavaca. Uzalud vam trud svirači, ima u oktobru da čika Mile oduči ovu nejač iz SzP od bavljenja politikom.

Name

Bake car

09.02.2018 12:34

Ipak moraju raditi ono šta Bakir kaže. Malo laju po medijima, ali izvršavaju obaveze. Bake, ti si car :-).

ODGOVORITE
Name

Re

09.02.2018 12:52

Ne rise.U kreditima su do guse i moraju igrati kako MMF svira.

Name

Kadija sudija

09.02.2018 12:59

Ridjobradi je visi level od ovih potomaka kmetova. Inace povremeno mu dolaze ljubiti ruku za kredite isl.

Name

blbl

09.02.2018 13:08

Moraju zato sto je federacija namirila 50 miliona stete banaka iz RS-a za depozite. Te pare su gradjana Federacije.

Name

Corleone

09.02.2018 12:40

Sve je to dobro. Dali su banke bez para, pare su kod Mila poštenog. Ne bojte se narode.

ODGOVORITE
Name

lakrdija

09.02.2018 12:43

Koje Banke, gdje su kako se zovu??

ODGOVORITE
Name

ja

09.02.2018 12:44

Pa tako se rusi RS , finansiskim slom.

ODGOVORITE
Name

ti

09.02.2018 12:54

Nije istina. Finansijski slom se davno dogodio, a RS još uvijek postoji.

Name

Lažno Ime

09.02.2018 13:10

RS je Dodikovim dolaskom doživjela ekonomski slom. Prvu vidljivu najavu finansijskog sloma si mogao vidjeti pljačkom Bobar banke i gradnjom bile na Dedinju,Pavlović afera :)

Name

Ana

09.02.2018 12:52

Pa neka smo prenijeli nadleznost, jer da nismo, Dodik i ekipa bi ih razbucali za par godina.

ODGOVORITE
Name

Opravdanja

09.02.2018 12:52

Najsmjesnije je koliko se svi pravdaju, uljepsavaju pricu, konstruisu price razne. Kao oni se bore da ocuvaju nesto, a banke propale, ne postoje. CB kontrolise cijeli bankarski sistem u BiH,..to je jedina istina cirkusanti...

ODGOVORITE
Name

007

09.02.2018 13:10

gDJE JE DATUM ??????'

ODGOVORITE
Name

Drg

09.02.2018 13:18

Normalno trebalo je i prije . Dok se lopovo nisu nakupili!

ODGOVORITE
Name

... DA ČIKO B'ONU...

09.02.2018 13:18

Bravo za Drzavu BiH koja ce sada kontrolisati sve banke u propaloj rs i nece vise mile mesar sa svojom mafijom pljackati banke!!!

ODGOVORITE
Name

RE

09.02.2018 14:08

Mile je svoj posao obavio, te banke o kojima pricas su odradjene, nema vise...to je i bio dogovor da u konacnici CB potpuno vlada finansijskim tokovima, ...Mile nastavi dalje..

Name

P.P. NJEGOŠ

09.02.2018 13:21

Propala vlada rs je prenijela jos jednu nadleznost na Drzavu Bosnu i Hercegovinu! Svaka cast za propalu vladu!

ODGOVORITE
Name

crni gruja

09.02.2018 13:22

KO JE pokrao milione iz bobar banke ?

ODGOVORITE
Name

Epistahije

09.02.2018 13:24

A, gdje pecat, nema pecata....

ODGOVORITE
Name

Istina je.

09.02.2018 14:11

Dali bi oni i guzicu samo nekoliko su na vlasti. Sve rade kako Nakon naredi. Bravo Milutine, jedini si.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

09.02.2018 14:11

Nece ovo proci dzaba su se trudili. Ove gluposti ja tebi ti meni na kraju niki nikome ne postoje u finansijskom svijetu a MMF je glavni igrac koji daje pare. Ove dvije ili tri supervizije na mahalskom nivou ljudi nece prihvatiti a i ne trebaju.Ako si drcan entiten onda nemoj da trazis pare , tjeraj po svom ali na svoj racun. a ono ja sve hocu a guza u boci to ne ide.

ODGOVORITE
Name

Huso

09.02.2018 14:12

Ha ha ha naslova kakve ba banke kad je sve propalo.Malo ste naslov iskrivili ne prenosi se nadleznost nego drzava polako uzima nadleznosti.Pa nemoze te vise govoriti RS drzava kad se zna da je entitet sto prije shvatite bolje za vas.Neki dan jedinstven broj sad ono glavno finansije sutra nesto drugo mora se znati da je drzava iznad entiteta i da se pita.

ODGOVORITE
Name

ston

09.02.2018 14:18

BiH, lici na Sjevenu i Juznu Koreju, norodi imaju isti interes, a politicari drugi interes.

ODGOVORITE
Name

re

09.02.2018 20:29

Potpuno netacno. Vecinski narod cuva cjelovitu drzavu, a trecina tzv.naroda sanja mokre snove o odcjepljenju na koje ih lozi cika Mile. Finansije kontrolise drzava, to nema dileme.......

Name

kuku nama sa nama

09.02.2018 14:48

Ko sisa banke i pare,bitno je da cemo mi i dogodine imati paradu za 9.sijecanj..nesto malo bolju od one Kimove...e moj narode,moja stoko..sram da nas bude predaka.

ODGOVORITE
Name

normalan

09.02.2018 15:26

Pa centralna banka je jedini svjetli primjer uspjesne institucije. Da je na RS ili Federaciji imali bi inflaciju ko nekad u YU.

ODGOVORITE
Name

srb

10.02.2018 00:52

ko god je vezao BAM za euro ruka mu se pozlatila. Sto se tice nasih oni bi stancali pare po potrebi.

Name

Rialiti souu

09.02.2018 15:43

Da bake su prazne....gdjesu pare hha uzeli siko na vreme.....

ODGOVORITE