"Убила сам недужне људе"

Била сам млада и поносна на себе и своју домовину, увјерена да радим нешто велико за Сјеверну Кореју, каже Ким Хyун-Хуи, сјевернокорејска терористкиња.

Свијет 09.02.2018 | 07:43
"Убила сам недужне људе"
Она је 29.  јануара 1987. подметнула експлозив у путнички авион јужнокорејске авио-компаније и у смрт послала 115 људи. Имала је тада 25 година и нетом је у Пyонгyангу довршила вишегодишњу ригорозну обуку и разна тестирања како би била спремна за овај задатак.

Експлозив у транзистору

- Детонатор сам ставила у кућиште малог транзистора јапанске производње а до њега је у малој бочици била експлозивна текућина. Транзистор с експлозивом убацила сам у пластичну врећицу коју сам ставила у авионски претинац за пртљагу, присјетила се Ким Хyун-Хуи кобног лета КАЛ-858. На задатку није била сама. С њом је био и њезин сународњак, Ким Сеунг Ил који јој је глумио оца.

Обоје су имали јапанске лажне пасоше и имена. Она се звала Маyуми Хацхиyа, а он Схиницхи Хацхиyа. Осим експлозива, са собом су носили и цигарете у којима је био сакривен цијанид у случају да их ухвате. 

Боеинг 707-3Б5Ц Кореан Аира летио је из главног ирачког града Багдада за јужнокорејски Сеоул, с међустајањем у Абу Дхабију и Бангкоку. Двојац је авион напустио у Абу Дхабију, па су из Уједињених Арапских Емирата наставили лет за Бахраин, док је јужнокорејски авион наставио лет за Бангкок, камо никад није стигао.

Експлозив се активирао кад је авион био изнад Андаманског мора, којих 500-тињак километара прије слијетања у главни град Тајланда. - У цигаретама смо имали сакривен цијанид који смо планирали попити ако нешто крене по злу. То се догодило у Бахраину. Привели су нас већ на аеродрому, прича Ким Хyун-Хуи. Њезин супутник успио је прогутати цијанид, а њу су полицајци спријечили да попије цијелу дозу, па је она успјела преживјети. 

Пребацили су ју у Јужну Кореју, гдје је најприје осуђена на смрт, али ју је помиловао јужнокорејски предсједник Рох Тае-Wоо. Данас је мајка двоје дјеце, а удала се 1997. године за свог истражитеља и радника јужнокорејске тајне службе. Живот у страху - Живим и данас у страху да ме влада Сјеверне Кореје жели убити. И тај страх није безразложан. 

За њих сам издајица и нисам заслужила живјети, каже Ким Хyун-Хуи која од тада живи под строгим надзором тјелесних чувара, на тајној локацији у Јужној Кореји. Написала је и аутобиографију у којој је описала своје дјетињство и младост. Одрасла је у обитељи сјевернокорејских дипломата, па је дио дјетињства живјела и на Куби. Школовала се у Пyонгyангу и заправо је требала постати глумица. Чак је и глумила у првом сјевернокорејском филму снимљеном у колору. А онда су ју предодредили да буде тајна агентица.

Прошла је вишегодишњу војну школу у којој је изучавала борилачке вјештине и учила језике. Одлично говори јапански који ју је подучавао један отети и заробљени Јапанац. Научила је и кантонски - најучесталију варијанту кинеског језика, а кад је завршила обуку, Сјеверна Кореја послала ју је у Еуропу да овдје глуми јапанску младу богаташицу, која путује свијетом из забаве. Прије но што ће добити – како је вјеровала – поруку писану руком особно од Ким Ил-Сунга, с наредбом за терористичку акцију, обишла је и Мађарску и Југославију, а управо је из Београда полетјела за Багдад, гдје се и укрцала на лет КАЛ-858 јужнокорејског Боеинга.

Убила сам недужне људе - Схватила сам тек касније да нисам убила никакве непријатеље, него недужне људе. Након што су ме ухапсили и одвели у Сеоул, моја обитељ која је остала у Пyонгyангу, одведена је у радни логор, прича данас Ким Хyун-Хуи, која је сав приход од аутобиографије донирала обитељима жртава њезиног терористичког чина. - Ја мислим да са Сјеверном Корејом нема лијепог начина да их се увјери да зауставе нуклеарни програм. Тај њихов пријатељски однос према Јужној Кореји и Зимским Олимпијским играма је чиста глума. Они већ десетљећима сањају да ће бити нуклеарна велесила. Бојим се да се то може ријешити само притисцима, а не лијепим ријечима, закључила је бивша терористкиња Ким Хyун-Хуи, а преноси ББЦ.



(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар