Биће уклоњене наплатне рампе?!

Због угрожавања саобраћаја и живота учесника у саобраћају Републички инспекторат је дао рок "Путевима Републике Српске" од 45 дана да уклони наплатне рампе у Гламочанима код Бањалуке.

Република Српска 08.02.2018 | 16:59
Биће уклоњене наплатне рампе?!
На мјесту гдје су постављене рампе које никада нису пуштене у рад од фебруара 2015. до данас погинула су два лица, а више их је задобило теже или лакше повреде.

Коначно реакција надлежних. Инспекторат Републике Српске Путевима Српске је дао рок за уклањање наплатних кућица у Гламочанима на магистралном путу Бањалука Клашнице.

Пет година требало је да било ко одреагује. Наплатне рампе су постављене 2013. године и никада нису пуштене у функцију јер је предузеће "Ауто-путеви" поставило своје на ауто-путу према Градишци.

О читавој причи својевремено су били упознати у Министарству саобраћаја али се и поред тога дошло до ситуације у којој на неколико километара удаљености постоје наплатне кућице "Путева РС" и наплатне кућице "Ауто-путева". Апсурд који је скупо коштао.

У 2017. години се на том мјесту према званичним подацима из полиције десило шест несрећа од чега једна са смртним исходом.

Једно лице смртно је страдало и 2015. године.

Из "Путева Републике Српске" су најавили скоро уклањање кућица и прије ријешења "Инспектората", али се чекала одлука Комисије за разматрање жалби на избор изводјача радова.

Директор "Путева РС" Ненад Нешић је на недавној конференцији за новинаре демантовао да је он крив за постављање кућица иако то нико није ни тврдио. Тврдио је и да "Путеви РС" не могу да заобиђу закон и једноставно уклоне рампе.

Влада РС је одобрила кредитно задужење предузећу "Путеви РС" за реконструкцију магистралног пута М 16 у износу од 35 милиона марака као и додатно кредитно задужење од пет милиона за додатне радове. Укупно су реконструкција и проширење те дионице прије више од пет година коштали 40 милиона марака.

Пројекат проширења у свом саставу имао је и пројекат за израду наплатног мјеста у Гламочанима. Ресорни министар у то вријеме био је Недељко Чубриловић, данашњи предсједник Народне скупштине РС. 

У вријеме расписивања тендера за градњу рампи и реализације комплетног пројекта на снази је био Закон о јавним путевима који је остављао могућност прописивања посебне накнаде за употребу дијела јавног пута.

Влада РС као Скупштина предузећа и власник "Путева РС" о свему је била обавијештена али није испоштован захтјев тадашњег руководства "Путева РС" да већ постављене кућице пређу у надлежност "Ауто-путева" без прављења нових. Постављање и уклањање наплатних рампи коштаће 3,2 милиона марака.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

спава

08.02.2018 18:38

Колико година спавају "инспектори" у РС? да преко зиме рзумијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будале

08.02.2018 19:56

Хоце ли бити ухапсени мајмуни и лопови који су ово поставили. Дје тај Дутерте.