Biće uklonjene naplatne rampe?!

Zbog ugrožavanja saobraćaja i života učesnika u saobraćaju Republički inspektorat je dao rok "Putevima Republike Srpske" od 45 dana da ukloni naplatne rampe u Glamočanima kod Banjaluke.

Republika Srpska 08.02.2018 | 16:59
Biće uklonjene naplatne rampe?!
Na mjestu gdje su postavljene rampe koje nikada nisu puštene u rad od februara 2015. do danas poginula su dva lica, a više ih je zadobilo teže ili lakše povrede.

Konačno reakcija nadležnih. Inspektorat Republike Srpske Putevima Srpske je dao rok za uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima na magistralnom putu Banjaluka Klašnice.

Pet godina trebalo je da bilo ko odreaguje. Naplatne rampe su postavljene 2013. godine i nikada nisu puštene u funkciju jer je preduzeće "Auto-putevi" postavilo svoje na auto-putu prema Gradišci.

O čitavoj priči svojevremeno su bili upoznati u Ministarstvu saobraćaja ali se i pored toga došlo do situacije u kojoj na nekoliko kilometara udaljenosti postoje naplatne kućice "Puteva RS" i naplatne kućice "Auto-puteva". Apsurd koji je skupo koštao.

U 2017. godini se na tom mjestu prema zvaničnim podacima iz policije desilo šest nesreća od čega jedna sa smrtnim ishodom.

Jedno lice smrtno je stradalo i 2015. godine.

Iz "Puteva Republike Srpske" su najavili skoro uklanjanje kućica i prije riješenja "Inspektorata", ali se čekala odluka Komisije za razmatranje žalbi na izbor izvodjača radova.

Direktor "Puteva RS" Nenad Nešić je na nedavnoj konferenciji za novinare demantovao da je on kriv za postavljanje kućica iako to niko nije ni tvrdio. Tvrdio je i da "Putevi RS" ne mogu da zaobiđu zakon i jednostavno uklone rampe.

Vlada RS je odobrila kreditno zaduženje preduzeću "Putevi RS" za rekonstrukciju magistralnog puta M 16 u iznosu od 35 miliona maraka kao i dodatno kreditno zaduženje od pet miliona za dodatne radove. Ukupno su rekonstrukcija i proširenje te dionice prije više od pet godina koštali 40 miliona maraka.

Projekat proširenja u svom sastavu imao je i projekat za izradu naplatnog mjesta u Glamočanima. Resorni ministar u to vrijeme bio je Nedeljko Čubrilović, današnji predsjednik Narodne skupštine RS. 

U vrijeme raspisivanja tendera za gradnju rampi i realizacije kompletnog projekta na snazi je bio Zakon o javnim putevima koji je ostavljao mogućnost propisivanja posebne naknade za upotrebu dijela javnog puta.

Vlada RS kao Skupština preduzeća i vlasnik "Puteva RS" o svemu je bila obaviještena ali nije ispoštovan zahtjev tadašnjeg rukovodstva "Puteva RS" da već postavljene kućice pređu u nadležnost "Auto-puteva" bez pravljenja novih. Postavljanje i uklanjanje naplatnih rampi koštaće 3,2 miliona maraka.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

spava

08.02.2018 18:38

Koliko godina spavaju "inspektori" u RS? da preko zime rzumijem.

ODGOVORITE
Name

Budale

08.02.2018 19:56

Hoce li biti uhapseni majmuni i lopovi koji su ovo postavili. Dje taj Duterte.