Побједа Партизана у посљедњем мечу пред ЛЕ!

Екипа Партизана победила је Шахтјор из Солигорска са 2:1 у последњем припремном мечу пред шеснаестину финала Лиге Европе.  Срећа, па несрећа, па Ђерлек! Партизан победом завршио припремне мечеве на Кипру. Случајан гол Тавамбе, па ефектан аутогол Милетића, па школски гол Ђерлека. Здјелар није играо због мањег бола у мишићу.  Мали Ђерлек написао позивницу: Гробари, дођите на Викторију, имаћете шта да видите! Талентовани везиста из Новог Пазара потврдио је речи тренера Мирослава Ђукића да се ради о открвењу припрема.

Фудбал 08.02.2018 | 16:45
Побједа Партизана у посљедњем мечу пред ЛЕ!
Голове за Партизан постигли су Тавамба у 49. и Ђерлек у 84. минуту, док је једини стрелац за госте из Белорусије био Милетић, који је у 69. аутоголом донео изједначење Шахтјору.

Изабраници Мирослава Ђукића нису желели много да се форсирају на мечу против Белоруса због евентуалних повреда.

Због тога смо гледали тврду утакмицу, без много темпа и доста грешака – барем је тако било у првом полувремену.

Наставак меча донео нам је много више узбуђења, што се види и по резултату на семафору.

Београдски клуб дошао је у вођство после само четири минута у другом периоду. Пантић је шутирао, а Тавамба је поставио ногу, после чега је лопта завршила у голу.

Црно-бели наставили су да притискају, али у 69. минуту Шахтјор долази до изједначења. Лопта је погодила Милетића у стопалу и завршила иза леђа Стојковића. Ни из чега су Белоруси дошли до изједначења.

Још јачи напади Партизана су уследили, а до гола су дошли у 84. минуту. Урошевић је центирарао, а млади Ђерлек постигао гол за 2:1. До краја меча није било голова па су црно-бели дошли до победе.

Ово је била последња припремна утакмица за екипу из Хумске, пошто их у четвртак очекује меч 1/16 финала Лиге Европе када се састају са Викторијом из Плзења. Реванш меч на програму је недељу дана касније у Чешкој.

Три победе, два пораза и реми - учинак је црно-белих у тест утакмицама током припрема на Кипру. Познато је да овакве утакмице нису толико битне због резултата, већ им је циљ уигравање тима, пробање нових или младих играча, давање минутаже онима који су "у другом плану", али и стварање атмосфере као битног фактора у фудбалу.

Партизан је за последњег противника на припремама на Кипру, а то ће, вероватно бити и "генерална проба" пред прву утакмицу шеснаестине финала Лиге Европе, 15. фебруара против Викторије Плзен, одабрао белоруски Шахтјор из Солигорска, који је прошле сезоне био трећепласирани у првебству Белорусије, иза БАТЕ Борисова и Динама из Минска.

Чврста екипа, дисциплинована, не толико креативна и маштовита, али једна од оних која подсећа на поједине српске суперлигашке. Партизан тром у првом делу, без идеје, покушај индивидуалних акција. У другом полувремену је то изгледало боље.

Тренер Мирослав Ђукић је за ову утакмицу одредио тим, који ће се, по свему судећи, супроставити Викторији наредног четвртка увече (почетак у 21.05х) на стадиону на Топчидерском брду.

С обзиром на (мању?) повреду нападача Огњена Ожеговића за очекивати је да шансу у навали добије новајлија Ђорђе Ивановић, у пару са Леандре Тавамбом.

У тиму против Викторије би требало очекивати још двојицу играча који су дошли ове зиме - левог бека Слободана Урошевића и задњег везног Сашу Здјелара.

У последњи час, пред почетак утакмице против Шахтјора (прошле сезоне био је трећепласирани, иза БАТЕ Борисов и Динама из Минска), направљена је измена - уместо Здјелара, који је осетио бол у мишићу, играће Марко Јевтовић. Стручни штаб Партизана није желео ништа да ризикује.

И штоперски тандем био је исти као против чешких Теплица - Немања Милетић и Милан Митровић.

Генерални утисак припремних утакмица јесте да је Сејдуба Сума мотивисан да поправи утисак од јесени, имао је вољу, жељу да се наметне, трчао је, делио лопте, одузимао (не само у овој утакмици). Други утисак је да међу младим играчима, а пре свих код Армина Ђерлека и штопера Светозара Марковића, има "штофа" за значајније утакмице.

Партизан се мучио у првом полувремену утакмице против белоруске екипе, на шта је и навикао своје навијаче када игра против екипа које форисрају дефанзивне варијанте, направе бедем пред голом. Нису налазили црно-бели решења да пробије "зид" Шахтјора.

Било је ту неких индивидуалних покушаја, али без опаснијих акција за гол. Партизан је имао две добре шансе - прву у 26. минуту из слободног ударца који је одлично извео Зоран Тошић, под пречку, али је голман Шахтјора одлично интервенисао. Другу, у последњим тренуцима првог дела, када је Марко Јанковић одлично шутирао са ивице шеснаестерца, али је голман Шахтјора опет сјајно интервенисао.

Друго полувреме било је много садржајније, уз два необична гола - Тавамбе за Партизан и Немање Милетића за Шахтјор (ефектан аутогол). Победу црно-белима је донео Армин Ђерлек после идеалног центаршута Урошевића.

Велику шансу за гол имао је и Украјинац Јури Вакулко у самом финишу, али није крунисао лепу и несебичну акцију Марка Јанковића и Суме.

Скоро на максималном броју обртаја. Тако је изгледао Парни ваљак у последњој етапи боравка на Кипру. На тренутке брзо, углавном спретно, чак ефикасније него у већини претходних провера, заслужио је да савлада Шахтјор из Солигрска и то се на крају десило захваљујући најмлађем члану експедиције црно-белих, Армину Ђерлеку - 2:1.

Талентовани везиста из Новог Пазара потврдио је речи тренера Мирослава Ђукића да се ради о открвењу припрема, тако што је у завршници сусрета са трећепласираним тимом претходног првенства Белорусије на ефектан начин завршио сјајну акцију Милана Радина и Слободана Урошевића.

Бум! Други Ђерлеков гол ове зиме, наговештај да би могао да буде тајно оружје током пролећа и сјајна позивница навијачима да овај тим испрате наредног четвртка против Викторије из Плзена, јер ће имати шта да виде, упркос повременим пропустима, данас у Ларнаки.

Лакша повреда Саше Здјелара током загревања није утицала ни на расположење, још битније - ни на начин игре српског првака. Марко Јевтовић, у виду принудне замене, одрадио је врло добар посао на средини терена и у пару са Данилом Пантићем испоштовао принципе на којима инсистира Мирослав Ђукић.

А доста тога је могло да се оцрта на трави стадиона Ермиса. Високим пресингом на последњу линију Шахтјора црно-бели су брзо одузимали лопту противнику. Били стрпљиви у организацији напада, користили више играча приликом "уласка" у игру, буквално плели мрежу пред голманом Климовичем, а кад је требало да га савладају испољили су стару бољку.

Неефикасност.

Нису то биле стопроцентне шансе да би им се замерило, али их је било довољно да се макар једна претвори у заслужно вођство. Зоран Тошић, вероватно најбољи појединац последње провере на Кипру, запретио је из слободног ударца, Марко Јанковић после две минујатуре левицом, међутим, резултат се није мењао.

А онда, почетком другог дела човек који је носио игру и у првих 45 минута - Леандре Тавамба - био је најсналажљивији у туђем казненом простору, довољно спретан да мајсторским потезом петом скрене лопту у мрежу после ударца Данила Пантића и позиционира себе као најутицајнију фигуру на шаховоској таблиМирослава Ђукића током припремног периода.

Ђукића би посебно требало да радује начин на који његов тим, како он то воли да каже, "ради дефанзиву". Квартет у последњој лијнији и тандем задњих вазних, који су у другом делу чинили Пантић и резервиста Милан Радин, деловао је сигурно. У више од две трећине утакмице. А онда је наједном попустила концентрацијаМилану Митровићу, његов партнер из одбране Немања Р. Милетић је морао да "крпи" рупу у одбрани, међутим, није имао среће приликом интервенције, па је уместо да избаци лопту у корнер савладао нехотице савладао Стојковића.

Црно-бели су после тога додали гас, играли полетно, стварали акције, чак су после поготка Ђерлека могли убедљивије да славе (шанса Вакулка), али и овако су дали повода навијачима да имају штофа да разоружају Плзен.

ПАРТИЗАН - ШАХТЈОР СОЛИГОРСК 2:1 (0:0)
/Тавамба 49, Ђерлек 83 - Милетић 68 аг/

Ларнака
Стадион Ермиса
Гледалаца: око 100
Судија: Мариос Георију (Кипар)
Жути картон: Бордачев (Шахтјор)

ПАРТИЗАН (4-4-2): Стојковић - Вулићевић, Н. Р. Милетић, Митровић, Урошевић - Јевтовић (од 46. Радин), Пантић (од 70. Вакулко) , Тошић (од 78. Ђерлек), Јанковић - Ивановић (од 65. Сума), Тавамба. Тренер: Мирослав Ђукић.

ШАХТЈОР СОЛИГОРСК: (4-2-3-1): Климович - Бордачев, Рибак, Кузмењок, Матвејчић - Сеоке, Сељава - Ковалев, Козлов, Киш - Џексон. Тренер: Марек Зуб.

УЧИНАК ПАРТИЗАНА У ПРИПРЕМНИМ УТАКМИЦАМА:

Партизан - Горник 0:0

Партизан - Слован Либерец 1:2

Партизан - Ермис Арадипу 4:0

Партизан - Теплице 2:0

Партизан - Лиепаја 0:1

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар