Pobjeda Partizana u posljednjem meču pred LE!

Ekipa Partizana pobedila je Šahtjor iz Soligorska sa 2:1 u poslednjem pripremnom meču pred šesnaestinu finala Lige Evrope.  Sreća, pa nesreća, pa Đerlek! Partizan pobedom završio pripremne mečeve na Kipru. Slučajan gol Tavambe, pa efektan autogol Miletića, pa školski gol Đerleka. Zdjelar nije igrao zbog manjeg bola u mišiću.  Mali Đerlek napisao pozivnicu: Grobari, dođite na Viktoriju, imaćete šta da vidite! Talentovani vezista iz Novog Pazara potvrdio je reči trenera Miroslava Đukića da se radi o otkrvenju priprema.

Fudbal 08.02.2018 | 16:45
Pobjeda Partizana u posljednjem meču pred LE!
Golove za Partizan postigli su Tavamba u 49. i Đerlek u 84. minutu, dok je jedini strelac za goste iz Belorusije bio Miletić, koji je u 69. autogolom doneo izjednačenje Šahtjoru.

Izabranici Miroslava Đukića nisu želeli mnogo da se forsiraju na meču protiv Belorusa zbog eventualnih povreda.

Zbog toga smo gledali tvrdu utakmicu, bez mnogo tempa i dosta grešaka – barem je tako bilo u prvom poluvremenu.

Nastavak meča doneo nam je mnogo više uzbuđenja, što se vidi i po rezultatu na semaforu.

Beogradski klub došao je u vođstvo posle samo četiri minuta u drugom periodu. Pantić je šutirao, a Tavamba je postavio nogu, posle čega je lopta završila u golu.

Crno-beli nastavili su da pritiskaju, ali u 69. minutu Šahtjor dolazi do izjednačenja. Lopta je pogodila Miletića u stopalu i završila iza leđa Stojkovića. Ni iz čega su Belorusi došli do izjednačenja.

Još jači napadi Partizana su usledili, a do gola su došli u 84. minutu. Urošević je centirarao, a mladi Đerlek postigao gol za 2:1. Do kraja meča nije bilo golova pa su crno-beli došli do pobede.

Ovo je bila poslednja pripremna utakmica za ekipu iz Humske, pošto ih u četvrtak očekuje meč 1/16 finala Lige Evrope kada se sastaju sa Viktorijom iz Plzenja. Revanš meč na programu je nedelju dana kasnije u Češkoj.

Tri pobede, dva poraza i remi - učinak je crno-belih u test utakmicama tokom priprema na Kipru. Poznato je da ovakve utakmice nisu toliko bitne zbog rezultata, već im je cilj uigravanje tima, probanje novih ili mladih igrača, davanje minutaže onima koji su "u drugom planu", ali i stvaranje atmosfere kao bitnog faktora u fudbalu.

Partizan je za poslednjeg protivnika na pripremama na Kipru, a to će, verovatno biti i "generalna proba" pred prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope, 15. februara protiv Viktorije Plzen, odabrao beloruski Šahtjor iz Soligorska, koji je prošle sezone bio trećeplasirani u prvebstvu Belorusije, iza BATE Borisova i Dinama iz Minska.

Čvrsta ekipa, disciplinovana, ne toliko kreativna i maštovita, ali jedna od onih koja podseća na pojedine srpske superligaške. Partizan trom u prvom delu, bez ideje, pokušaj individualnih akcija. U drugom poluvremenu je to izgledalo bolje.

Trener Miroslav Đukić je za ovu utakmicu odredio tim, koji će se, po svemu sudeći, suprostaviti Viktoriji narednog četvrtka uveče (početak u 21.05h) na stadionu na Topčiderskom brdu.

S obzirom na (manju?) povredu napadača Ognjena Ožegovića za očekivati je da šansu u navali dobije novajlija Đorđe Ivanović, u paru sa Leandre Tavambom.

U timu protiv Viktorije bi trebalo očekivati još dvojicu igrača koji su došli ove zime - levog beka Slobodana Uroševića i zadnjeg veznog Sašu Zdjelara.

U poslednji čas, pred početak utakmice protiv Šahtjora (prošle sezone bio je trećeplasirani, iza BATE Borisov i Dinama iz Minska), napravljena je izmena - umesto Zdjelara, koji je osetio bol u mišiću, igraće Marko Jevtović. Stručni štab Partizana nije želeo ništa da rizikuje.

I štoperski tandem bio je isti kao protiv čeških Teplica - Nemanja Miletić i Milan Mitrović.

Generalni utisak pripremnih utakmica jeste da je Sejduba Suma motivisan da popravi utisak od jeseni, imao je volju, želju da se nametne, trčao je, delio lopte, oduzimao (ne samo u ovoj utakmici). Drugi utisak je da među mladim igračima, a pre svih kod Armina Đerleka i štopera Svetozara Markovića, ima "štofa" za značajnije utakmice.

Partizan se mučio u prvom poluvremenu utakmice protiv beloruske ekipe, na šta je i navikao svoje navijače kada igra protiv ekipa koje forisraju defanzivne varijante, naprave bedem pred golom. Nisu nalazili crno-beli rešenja da probije "zid" Šahtjora.

Bilo je tu nekih individualnih pokušaja, ali bez opasnijih akcija za gol. Partizan je imao dve dobre šanse - prvu u 26. minutu iz slobodnog udarca koji je odlično izveo Zoran Tošić, pod prečku, ali je golman Šahtjora odlično intervenisao. Drugu, u poslednjim trenucima prvog dela, kada je Marko Janković odlično šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je golman Šahtjora opet sjajno intervenisao.

Drugo poluvreme bilo je mnogo sadržajnije, uz dva neobična gola - Tavambe za Partizan i Nemanje Miletića za Šahtjor (efektan autogol). Pobedu crno-belima je doneo Armin Đerlek posle idealnog centaršuta Uroševića.

Veliku šansu za gol imao je i Ukrajinac Juri Vakulko u samom finišu, ali nije krunisao lepu i nesebičnu akciju Marka Jankovića i Sume.

Skoro na maksimalnom broju obrtaja. Tako je izgledao Parni valjak u poslednjoj etapi boravka na Kipru. Na trenutke brzo, uglavnom spretno, čak efikasnije nego u većini prethodnih provera, zaslužio je da savlada Šahtjor iz Soligrska i to se na kraju desilo zahvaljujući najmlađem članu ekspedicije crno-belih, Arminu Đerleku - 2:1.

Talentovani vezista iz Novog Pazara potvrdio je reči trenera Miroslava Đukića da se radi o otkrvenju priprema, tako što je u završnici susreta sa trećeplasiranim timom prethodnog prvenstva Belorusije na efektan način završio sjajnu akciju Milana Radina i Slobodana Uroševića.

Bum! Drugi Đerlekov gol ove zime, nagoveštaj da bi mogao da bude tajno oružje tokom proleća i sjajna pozivnica navijačima da ovaj tim isprate narednog četvrtka protiv Viktorije iz Plzena, jer će imati šta da vide, uprkos povremenim propustima, danas u Larnaki.

Lakša povreda Saše Zdjelara tokom zagrevanja nije uticala ni na raspoloženje, još bitnije - ni na način igre srpskog prvaka. Marko Jevtović, u vidu prinudne zamene, odradio je vrlo dobar posao na sredini terena i u paru sa Danilom Pantićem ispoštovao principe na kojima insistira Miroslav Đukić.

A dosta toga je moglo da se ocrta na travi stadiona Ermisa. Visokim presingom na poslednju liniju Šahtjora crno-beli su brzo oduzimali loptu protivniku. Bili strpljivi u organizaciji napada, koristili više igrača prilikom "ulaska" u igru, bukvalno pleli mrežu pred golmanom Klimovičem, a kad je trebalo da ga savladaju ispoljili su staru boljku.

Neefikasnost.

Nisu to bile stoprocentne šanse da bi im se zamerilo, ali ih je bilo dovoljno da se makar jedna pretvori u zaslužno vođstvo. Zoran Tošić, verovatno najbolji pojedinac poslednje provere na Kipru, zapretio je iz slobodnog udarca, Marko Janković posle dve minujature levicom, međutim, rezultat se nije menjao.

A onda, početkom drugog dela čovek koji je nosio igru i u prvih 45 minuta - Leandre Tavamba - bio je najsnalažljiviji u tuđem kaznenom prostoru, dovoljno spretan da majstorskim potezom petom skrene loptu u mrežu posle udarca Danila Pantića i pozicionira sebe kao najuticajniju figuru na šahovoskoj tabliMiroslava Đukića tokom pripremnog perioda.

Đukića bi posebno trebalo da raduje način na koji njegov tim, kako on to voli da kaže, "radi defanzivu". Kvartet u poslednjoj lijniji i tandem zadnjih vaznih, koji su u drugom delu činili Pantić i rezervista Milan Radin, delovao je sigurno. U više od dve trećine utakmice. A onda je najednom popustila koncentracijaMilanu Mitroviću, njegov partner iz odbrane Nemanja R. Miletić je morao da "krpi" rupu u odbrani, međutim, nije imao sreće prilikom intervencije, pa je umesto da izbaci loptu u korner savladao nehotice savladao Stojkovića.

Crno-beli su posle toga dodali gas, igrali poletno, stvarali akcije, čak su posle pogotka Đerleka mogli ubedljivije da slave (šansa Vakulka), ali i ovako su dali povoda navijačima da imaju štofa da razoružaju Plzen.

PARTIZAN - ŠAHTJOR SOLIGORSK 2:1 (0:0)
/Tavamba 49, Đerlek 83 - Miletić 68 ag/

Larnaka
Stadion Ermisa
Gledalaca: oko 100
Sudija: Marios Georiju (Kipar)
Žuti karton: Bordačev (Šahtjor)

PARTIZAN (4-4-2): Stojković - Vulićević, N. R. Miletić, Mitrović, Urošević - Jevtović (od 46. Radin), Pantić (od 70. Vakulko) , Tošić (od 78. Đerlek), Janković - Ivanović (od 65. Suma), Tavamba. Trener: Miroslav Đukić.

ŠAHTJOR SOLIGORSK: (4-2-3-1): Klimovič - Bordačev, Ribak, Kuzmenjok, Matvejčić - Seoke, Seljava - Kovalev, Kozlov, Kiš - Džekson. Trener: Marek Zub.

UČINAK PARTIZANA U PRIPREMNIM UTAKMICAMA:

Partizan - Gornik 0:0

Partizan - Slovan Liberec 1:2

Partizan - Ermis Aradipu 4:0

Partizan - Teplice 2:0

Partizan - Liepaja 0:1

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar