"Не сарађујемо са кампом `Аскери`"

Видео снимак који се појавио на Yоутубеу под називом "Аскери Зимски камп 2018. " на којем се види како се дјеца различитих узраста уче о исламу, али и раде разне вјежбе, изазвао је низ реакција у нашој земљи, али и региону.

Босна и Херцеговина 08.02.2018 | 16:15
"Не сарађујемо са кампом `Аскери`"
Тако се у појединим медијима у БиХ и Србији могу прочитати наслови: "Вехабије обучавају дјечаке за борбу" , "Војна обука дјеце", "Аскери производе младе ратнике" и сл.

Контактирали смо Ријасет Исламске заједнице у БиХ гдје су за Н1 навели да Исламска заједница у БиХ нема званичне информације о томе да поменуто удружење организује вјерску подуку нити су они у том смислу тражили сагласност или мишљење ИЗ у БиХ.

"Ни друге њихове активности нису познате ИЗ у БиХ нити с њима имамо било какав облик институционалне сарадње", наведено је из Уреда за односе с јавношћу Ријасета Исламске заједнице у Босни и Херцеговини за Н1.

"Исламска заједница одговара за све оно што се у смислу интерпретације вјере подучава унутар њених институција: џамија, факултета, медреса и вјеронауке у јавним школама.

За оно што се дешава изван тих оквира ИЗ не сноси одговорност и зато смо и раније апеловали на све оне који покушавају организовати било какве вјерске активности да то не чине изван оквира Исламске заједнице и да поштују важеће законе ове државе.

Што се тиче било каквих других активности невладиних организација или других скупина, институције државе имају обавезу да се брину о провођењу њених закона и да, поштујући високе стандарде људских и грађанских прва, заштите своје грађане од било каквих евентуалних незаконитих активности", стоји у одговору Канцеларије за односе с јавношћу Ријасета ИЗ у БиХ.

Предсједник Удружења за развој физичких и позитивних моралних особина "Аскер", Енвер Хебибовић, у телефонском разговору за Н1 кратко је казао да не види ништа спорно у објављеном видеу, те да је он снимљен у туристичком одмаралишту на језеру Јелен код Тешња, да као спортско удружење раде у складу са законима државе.

Наводи да је "Аскер" спортско удружење које служи дружење дјеце и младих кроз борилачке вјештине, те да се баве и подизањем, осим спортских, и моралних особина, те подстицањем позитивне афирмације кроз дружења.

(Н1) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рођо

08.02.2018 16:16

Добре изговоре имају ове коме,ко их незна можда би и поверовао. Ето мало дјеца вјежбају,трче,скачу,мало се уче и борити,гумене пушкице,ножеви, итд.Права спортска нација,често наступа на олимпијади у Сирији

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Риђо Турчин

08.02.2018 18:51

Глупост је најчуднија болест. Никада не утиче на обољелог, али зато свима око њега нарушава ментално здравље...

Name

Какофонија

09.02.2018 15:52

На крају је испало, да ни Насер нема ништа с овим, а против РТРС је поднешена пријава, због тврдње да је у питању терористички камп. У случају казне, не заборавите платити ТВ таксу, да РТРС може опстати

Name

Кики

10.02.2018 00:38

Лукац је овде препозно терористе..хахахаха. Као и са оним људима сто их похапси..32 терористе. Један имо саторско крило и двојица неку војну косуљу..хахаха...какав блам ..еееххххааа зивио СНСД.

Name

Карадоз

08.02.2018 16:26

Ове вјезбе су тезе од оних које раде Америцке специјалне јединице. Као сто се на снимку види ту је огроман број добро тренираних омладинаца који би били у стању савладати било коју специјалну јединицу у свијету. Из незваницних извора се сазнаје да су Американци вец у припремама да овај вид тренинга примјене на своје војнике. На крају тренинга сви добију јос и криску намазану Еурокремом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

08.02.2018 16:35

искрено, ја у видеу не видим ништа спорно, осим можда ако неко мисли да муслиманска дјеца немају право да се играју, тренирају..или шта већ раде на овом терену!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

08.02.2018 20:18

Бјесте дјецо ето бабе мракаце:

Name

Бусија

09.02.2018 04:21

Ја како видим њих тренира неки вулканизер... Уце дјеца занат.

ОДГОВОРИТЕ