Сјећања: Дан када је Сарајево постало центар свијета!

На данашњи дан пре 34 године отворене су Зимске олимпијске игре у Сарајеву.

Остали спортови 08.02.2018 | 13:45
Сјећања: Дан када је Сарајево постало центар свијета!
На олимпијском стадиону Кошево, клизачица Санда Дубравчић упалила је олимпијски пламен у 15.44 часова, чиме је званично почела светковина зимског спорта.

Било је то 12 историјских дана тадашње Југославије! Дани славе и поноса.

Отварање 14. Зимских олимпијских игара пратило је око 60.000 људи на стадиону Кошево и око две милијарде људи преко ТВ екрана. Дошли су спортисти из целог света, 49 националних репрезентација са преко 2.500 спортиста и њихових пратилаца. 

Међународни олимпијски комитет 1978. године, у Атини, одабрао је Сарајево за организатора 14. Зимских олимпијских игара. У конкуренцији су били јапански Сапоро и заједничка кандидатура два шведска града – Фалуна и Гетеборга. 

У организацију су утрошена велика средства. Припреме које су трајале годинама, поред добро организованих игара, као резултат имају изграђене саобраћајнице, хотелске комплексе како на планинама (Бјелашница, Игман, Јахорина) тако и у граду, спортски центри Скендерија и Зетра, жичаре, ски лифтови... 

Сарајево је постало центар светских и медијских интересовања, а Игре су биле одржане од 8. до 19. фебруара. У програму је било алпско скијање (Бјелашница и Јахорина), боб и санкање (Требевић), хокеј и уметничко клизање (Зетра и Скендерија), бијатлон, нордијско скијање и скокови (Игман). 

Игре су учесницима, а и гледаоцима остале у врло добром сећању. Домаћинима је посебно било драго што је словеначки алпски скијаш Јуре Франко освојио сребрну медаљу у велеслалому, иначе прву медаљу коју ће Југославија добити на ЗОИ. Франка су Сарајлије на скијалишту бодриле с транспарентима на којима је писало "Више волимо нашег Јурека, него домаћег бурека", или краће "Волимо Јурека, више од бурека". 

Ипак, највеће звезде сарајевских Игара су били учесници у уметничком клизању. Најјачи утисак оставио је британски пар Џејн Торвил и Кристофер Дин који је освојио златну медаљу. На Играма је најсјајније одличје добила и клизачица Катарина Фит из Источне Немачке, коју је управо ово такмичење учинило једном од највећих спортских икона краја 20. века. 

На церемонији затварања тадашњи председник Међународног организационог комитета Хуан Антонио Самаран рекао је како је Сарајево најбољи организатор ЗОИ. 

"Довиђења, драго Сарајево", биле су речи Самарана.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар