Храна може утицати на ширење рака у тијелу?

Да здравље на уста улази знамо одавно, међутим, научници Универзитета Кембриџ дошли су до нових потврда да храна може да утиче на раст и ширење ћелија рака по организму.

Здравље 08.02.2018 | 12:27
Храна може утицати на ширење рака у тијелу?
Све је више несумњивих потврда да оно што нам је у тањиру може да измени ток раста канцерозних ћелија и ширење рака, тврде експерти са Кембриџа, пише Би-Би-Си.

Истраживање спроведено на животињама показало је да тумор дојке није могао да напредује без аминокиселине аспарагина којег има у шпаргли, живинском месу, морским плодовима и многим другим намирницама.

Студија, коју су спровели стручњаци са Кембриџа, изведена је на мишевима који су имали агресивни облик рака дојке. Мишеви би обично умрли за неколико недеља јер би се тумор проширио на цело тело, али су им научници давали храну која има низак ниво аспарагина или лекове који блокирају овај састојак, па се тумор није ширио.

„Ово је велика шанса за оне код којих се тешко проналази где се рак налази“, истакао је професор Грег Ханон.

Универзитет у Глазгову, прошле године, спровео је истраживање чији резултати су показали да је без уноса аминокиселина серина и глицина развој лмифома и рака црева био је знатно успорен.

„Проналазимо све више доказа да одређене врсте рака зависе од одређених састојака које уносимо исхраном. Надамо се да ћемо модификовањем исхране пацијента или употребом лекова који мењају начин на који ћелије тумора могу приступити одређеним састојцима у будућности моћи да побољшамо резултате терапије“, закључио је Ханон.

Почетна фаза тумора није смртоносна. Тек када наступи метастаза тада болест постаје смртоносна.

Да би могле да путују по телу ћелије рака морају да прођу короз велике промене - морају да науче како да „изађу" из тумора, да преживе у крвотоку и дођу до одређеног дела тела где се даље развијају. Научници су уверени да велику улогу у овом процесу има аспарагин.

Будући да ове правилности тек треба да буду потврђена код људи, научници не саветују избегавање намирница са аспарагином, а и изузетно га је тешко избећи па ћемо највероватније морати да сачекамо лекове који га блокирају.

РТС
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Савјет

08.02.2018 11:56

Цвекла,цвеклаи само цвекла .Наравно дјумбир , коприва ( зара )цајеви као и урезивање у јела онда куркума затим орегано и небојте се.Ово писем ил лицног искуства који ми је зивот продузио ево вец десету годину а давно сам био отписан. Сваки пут на контроли се доктори фатају за главу немогу да вјерују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре савјет

08.02.2018 15:43

А имате ли какав конкретан рецепт или све сирово да се узима сваки дан или с вемена на вријеме, како! Унапријед хвала

Name

Савјет

08.02.2018 16:57

Ево из лицног искуства цу ти написати ста сам ја годинама и јос увијек како користим. Узмем једну средњу цвеклу једну вецу јабуку или двије мање и једну мркву. Цвеклу наравно огулим и исјецем на комаде као и јабуку а и мркву .Ставим у блендер исциједим једну или двије мандарине или грејфрут јос боље и тај сок исто ставим у блендер додам једну касику меда на врх мале касике праха од куркуме и све то измиксас да се сједини и изгледа као дјеција хапица .То сам радио свако јутро прије било ста да поједем онако на гладан зелудац .После тога сам обавезно правио цај од заре то пио 14 дана и правио 7 дана паузу .Кад ту паузу правим онда пијем цај једно јутро од дјумбира једно од рузмарина једно јутро камилицу и тако 7 дана.После опет прелазим на цај од заре тј коприве а најбоља је ако имас свјезу. Цвеклу сам и дан данас користим у тој хапици и сваки дан сам и јос пијем сок од цвекле у који додам лимуна или грејфрут.Дјумбир користим сваки дан у супама не кухам га вец нарендам ситно и на крају само убациму тањир да неби изгубио своје дејство. Цај од дјумбира кад правим прокухам воду нпр пола литре и ставим отприлике дјубира нарезаног отприлике велицине палца ,онда само да пробаци кљуц и скидан са ватре и поклопим да остоји до 5 минута. то сам знао пити цак и кад се охлади мјесто воде по једну цасу на дан.У цај мозес убацити меду све зависи колико волис слатко и по зељи мало лимуна. Орегано исто тросим само на храну ставим на крају кад је вец све готови. Цесто сам исто цасу млаке воде пио са пар капи лимуна за цисцење цријева као детоx и понекад исто цасу млаке воде уствари да не буде ни хладна ни вруца отприлике собне температуре ставим касикицу малу соде бикарбоне и то пио-Вјеруј ми на ријец све то је спас од најгори мука и болести.Ја сам имао проблем са панкреасом и вец десет година осјецам се супер и болест се не сири цак сто висе смањује се. Надам се да сам ти бареммало објаснио како и ста. У здравље !!!

Name

Вилена

08.02.2018 18:36

Одлицан савјет,хвала вам!!