Опрезно са меким сиром

Тврди сир можете користити дуго после истека рока. Ако се створила буђ, само је одсеците. Меки сиреви, попут брија, камембера и кремастог козијег могу имати отровне бактерије, попут листерије.

Здравље 08.02.2018 | 12:24
Опрезно са меким сиром
Професионални кувари често инсистирају на свежем воћу и поврћу, али кад су у питању индустријске намирнице, свежина није увек пресудна. Неке намирнице можете користити и након истека рока, док са другима треба поступати опрезно.

Сир - Тврди сир можете користити дуго после истека рока. Ако се створила буђ, само је одсеците. Веома тврд сир, попут пармезана, сазрева и две године. Али обратите пажњу на меке сиреве, попут брија, камембера и кремастог козијег. У њима могу бити присутне отровне бактерије, попут листерије. Зато са меким сиром не ризикујте, ако нисте сигурни, добро га термички обрадите.

Пиринач - Сушење је процес који веома дуго чува намирнице, па пиринач слободно користите још дуго након датума који је исписан на кутији, једино што ћете морати дуже да га кувате. Исто важи за сушене зачине, вероватно ће имати слабији укус, али су безбедни за употребу.

Конзерве - Ако нису оштећене и нисте их држали на сунцу, слободно их користите без обзира на то шта је у њима, риба, парадајз, пасуљ.

Јаја - Ако су мирис и изглед нормални, слободно их користите у рецептима који траже загревање јаја, на пример за печене коре за торту, омлете, фритате. Предострожности ради, немојте да их користите у мусевима без термичке обраде.

Хлеб - Ако купујете дуготрајни хлеб, слободно га користите неколико дана након истека рока. У случају буђи, употребите хлеб за прженице, попару или топле сендвиче.

Кекс - Ако је у отвореној кеси, неће више бити тако хрскав, али можете да га загрејете у рерни.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар