Европски комесар охрабрује дијалог

Комесар ЕУ-а за проширење и сусједску политику Јоханес Хан поручио је у Београду послије разговора с предсједником Србије Александром Вучићем како цијени његов приједлог о шестомјесечном мораторију на теме из прошлости као допринос односима с Хрватском.

Србија 07.02.2018 | 19:38
Европски комесар охрабрује дијалог
На заједничкој конференцији послије састанка с Вучићем, Хан је оцијенио како "овој регији нису потребни само политичари, већ државници".

"Потребно је гледати у далескосежну перспективу, понекад прешутјети неко питање да бисте напредовали и управо то цијеним као допринос", рекао је Хан.

Вучић је у интервјуу за недјељник Глобус уочи посјете Хрватској најављеног за 12. и 13. фебруара рекао да би најбоље било да се Хрватска и Србија, када је ријеч о трауматичним темама из прошлости које изазивају највише напетости у односима, договорно суздрже од расправе о њима неко вријеме, на примјер шест мјесеци. Рекао је да ће то на њиховом састанку предложити и хрватској предсједници Колинди Грабар-Китаровић.

Хан је сугерисао како је "за почетак" потребно да Хрватска и Србија имају коректне добросусједске односе, нагласивши да су то двије за регију врло важне државе.

"Ријеч је о двије важне земље и добро је да те оне имају коректне односе на којима се даље може градити будућност, зејдничке иницијативе и акције", рекао је Хан.

Вучић је изјавио да је "изненађен и запрепаштен" изјавом хрватског премијера Андреја Пленковића да приликом најављене посјете Загребу треба разговарати и о ратној одштети.

"Што се тиче ратне одштете, био сам изненађен и запрепаштен темом коју је Пленковић покренуо. Све што могу рећи је - да сам на његовом мјесту, то питање не бих покретао. Бојим се да Хрватска не само да не може добити ништа, већ може много изгубити. То бих могао поткријепити хиљадама тешких аргумената", рекао је Вучић новинарима.

Након разговора с  Јоханесом Ханом, Вучић је поновио ранију поруку да у посјету Хрватској одлази у "доброј вјери", те да ће уз њега у делегацији бити стручњаци који желе рјешавати и питања из прошлости, али да је намјера прије свега разговарати о будућности. 

Вучић је рекао да не страхује од протеста најављених поводом његовог доласка у Загреб.

Извор: Фена

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

самy

07.02.2018 19:22

Знаци завалице Косово сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плата

09.02.2018 14:26

И европски комезар има превелику плату.За просирење.Јер нема просирења.

Name

НОВОМАТИЦОВ А ЕВРОПСКИ

07.02.2018 19:45

НОВОМАТИЦОВ ДИРЕКТОР ЈОХАНЕС ХАН ПРОТИВ КОГА СЕ У АУСТРИЈИ ВОДИ ИСТРАГА ЗБОГ ПРАЊА НОВЦА КОЈЕ ЈЕ РАДИО ЗА НОВОМАТИЦ ЈЕ НЕКАКАО НАЈДРАЗИ ВУЦИЦУ,КОКЕЗИ,ДОДИКУ И ЈОВИ РАДУКИЦУ. АУСТРИЈСКИ КОНЦЕРН НОВОМАТИЦ УПРАВЉА СРПСКОМ ПОЛИТИКОМ СА ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ ЈЕР ДОДИК И ВУЦИЦ СУДЈЕЛУЈУ У ПРАЊУ НОВЦА ПРЕКО ФИРМИ НОВО ИНВЕСТМЕНТ ДОО,АДМИРА ДОО,НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО. ОВО ЈЕ СРАМОТА ЗА ГЛЕДАТИ И СЛУСАТИ,ДВА ПОСЛЕДЊА КЛОСАРА ДОДИК И ВУЦИЦ СУ ДОВУКЛИ САВ БЕЛОСВЕТСКИ ОЛОС ДА КОД НАС ПЕРУ НОВАЦ.ФУЈ...

ОДГОВОРИТЕ