Наћи рјешење за проблем Косова

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић апеловао је пред СБ УН да се све чланице фокусирају на налажење компромисног и одрживог решења за проблем Косова.

Свијет 07.02.2018 | 17:49
Наћи рјешење за проблем Косова
На седници у УН на којој је разматран тромесечни извештај о раду Унмика, Дачић је рекао да је присуство Унмик "од кључног значаја за изградњу трајног мира, стабилности и безбедности и изградњу поверења између заједница и решавање проблема са којима се суочавају припадници српске и других неалбанских заједница".

Дачић је оценио да су проблеми на Косову бројни, абезбедносна ситуација крхка и додао да су неопходни посвећеност, стрпљење и напоран рад како би се то променило.

Он је рекао да ће Србија наставити да "предузима активности у циљу заштите својих националних и државних интереса, поштујући основне постулате међународног права, а превасходно принципа суверенитета и територијалног интегритета, као универзалних вредности којима се потврђују слобода и једнакост међу државама и народима".

Дачић је државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова захвалио због доследне подршке и принципијелног поштовања Повеље УН и резолуције СБ УН 1244, и позвао оне које су Косово признале, да ту одлуку преиспитају и тиме дају подстрек обема странама за налажење узајамно прихватљивог решења кроз дијалог.

Говорећи о ситуацији на Косову Дачић је указао да, иако је још у августу 2013. потписан Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа којим је предвиђено успостављање Заједнице српских општина, то још није остварено.

Он је рекао да је Србија "конструктивно, посвећено и одговорно" учествовала у дијалогу Београда и Приштине и "доследно и у доброј вери имплементирала преузете обавезе".

Истакао је да је Србија спремна да настави дијалог, али да се поставља питање хоће ли било какав нови договор имати смисла, ако после четири и по године од потписивања Бриселског споразума, нема ни назнака о примени дела који се односи на формирање ЗСО.

Дачић је подсетио и на недавно убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, рекавши да је тај догађај "драматично угрозио сигурност на Косову и Метохији и потврдио нужност присуства међанародне заједнице".

Додао је да три недеље од тог убиства нема никаквих информација, осим изјава појединих представника Приштине да се ради о "мафијашко-криминалном обрачуну" и да убиство сигурно није етнички мотивисано што је, додао је, "само покушај замагљивања неспособности или неспремности Приштине да спроведе истрагу о овом гнусном злочину".

Дачић је у говору подсетио да су косовске власти покушале да донесу одлуку о укидању закона о оснивању Специјалног суда за злочине ОВК што је изазвало осуду у међународној заједници.

Уз подсећање на моралну одговорност према жртвама и њиховим породицама, Дачић је нагласио да је "утврђивање кривичне одговорности и кажњавање злочинаца имати немерљиву вредност у борби против некажњивости и показати да је правда достижна за све жртве и поновио спремност Србије да пружи све доказе којима располаже".

Додао је да позиције које појединци "заузимају у привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији, не могу и не смеју да буду препрека остваривању правде и свакако их не ослобађају кривичне одговорности за извршена недела".

У том контексту, Дачић је изразио забринутост због недавне одлуке Интерпола о брисању међународних потерница за одређеним бројем особа са Косова, меду којима су и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Дачић је рекао да је Србија "у искреном уверењу да је у односима са Приштином неопходан одговоран, реалан и рационалан приступ, окренут ка будућности наставила са унутрашњим дијалогом на који је грађане позвао председник Александар Вучић".

Такође је рекао да се "Србија недвосмислено противи настојањима Приштине да формира Војску Косова" и упозорио да су тај и слични покушаји врло рискантни и потенцијално могу озбиљно угрозити не само безбедност Косова и дијалог Београда и Приштине, већ и стабилност читавог региона.

На почетку говора у УН, Дачић је рекао да су пред данашњу седницу "стигле сугестије да се говореници држе теме састанка и да задрже миран тон, уз избегавање конфронтација".

"Ја ћу се фокусирати на актуелну ситуацију и извештај генералног секретара УН, а надам се да ће и представница Приштине уважити те препоруке и да неће износити неистине", рекао је министар.

Извор: Бета

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

КИЗО

07.02.2018 18:25

ИМА РЈЕСЕЊЕ. ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО КАО ДРЗАВУ И РЈЕСЕН ПРОБЛЕМ. А КАД ТАД МОРАЦЕТЕ ПРИЗНАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2018 18:35

Признато давно само не смију објавити

Name

Новица

07.02.2018 19:52

То знају да Косово