Naći rješenje za problem Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je pred SB UN da se sve članice fokusiraju na nalaženje kompromisnog i održivog rešenja za problem Kosova.

Svijet 07.02.2018 | 17:49
Naći rješenje za problem Kosova
Na sednici u UN na kojoj je razmatran tromesečni izveštaj o radu Unmika, Dačić je rekao da je prisustvo Unmik "od ključnog značaja za izgradnju trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti i izgradnju poverenja između zajednica i rešavanje problema sa kojima se suočavaju pripadnici srpske i drugih nealbanskih zajednica".

Dačić je ocenio da su problemi na Kosovu brojni, abezbednosna situacija krhka i dodao da su neophodni posvećenost, strpljenje i naporan rad kako bi se to promenilo.

On je rekao da će Srbija nastaviti da "preduzima aktivnosti u cilju zaštite svojih nacionalnih i državnih interesa, poštujući osnovne postulate međunarodnog prava, a prevashodno principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao univerzalnih vrednosti kojima se potvrđuju sloboda i jednakost među državama i narodima".

Dačić je državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zahvalio zbog dosledne podrške i principijelnog poštovanja Povelje UN i rezolucije SB UN 1244, i pozvao one koje su Kosovo priznale, da tu odluku preispitaju i time daju podstrek obema stranama za nalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja kroz dijalog.

Govoreći o situaciji na Kosovu Dačić je ukazao da, iako je još u avgustu 2013. potpisan Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa kojim je predviđeno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, to još nije ostvareno.

On je rekao da je Srbija "konstruktivno, posvećeno i odgovorno" učestvovala u dijalogu Beograda i Prištine i "dosledno i u dobroj veri implementirala preuzete obaveze".

Istakao je da je Srbija spremna da nastavi dijalog, ali da se postavlja pitanje hoće li bilo kakav novi dogovor imati smisla, ako posle četiri i po godine od potpisivanja Briselskog sporazuma, nema ni naznaka o primeni dela koji se odnosi na formiranje ZSO.

Dačić je podsetio i na nedavno ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, rekavši da je taj događaj "dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu i Metohiji i potvrdio nužnost prisustva međanarodne zajednice".

Dodao je da tri nedelje od tog ubistva nema nikakvih informacija, osim izjava pojedinih predstavnika Prištine da se radi o "mafijaško-kriminalnom obračunu" i da ubistvo sigurno nije etnički motivisano što je, dodao je, "samo pokušaj zamagljivanja nesposobnosti ili nespremnosti Prištine da sprovede istragu o ovom gnusnom zločinu".

Dačić je u govoru podsetio da su kosovske vlasti pokušale da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK što je izazvalo osudu u međunarodnoj zajednici.

Uz podsećanje na moralnu odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama, Dačić je naglasio da je "utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemerljivu vrednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve i ponovio spremnost Srbije da pruži sve dokaze kojima raspolaže".

Dodao je da pozicije koje pojedinci "zauzimaju u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, ne mogu i ne smeju da budu prepreka ostvarivanju pravde i svakako ih ne oslobađaju krivične odgovornosti za izvršena nedela".

U tom kontekstu, Dačić je izrazio zabrinutost zbog nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih poternica za određenim brojem osoba sa Kosova, medu kojima su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Dačić je rekao da je Srbija "u iskrenom uverenju da je u odnosima sa Prištinom neophodan odgovoran, realan i racionalan pristup, okrenut ka budućnosti nastavila sa unutrašnjim dijalogom na koji je građane pozvao predsednik Aleksandar Vučić".

Takođe je rekao da se "Srbija nedvosmisleno protivi nastojanjima Prištine da formira Vojsku Kosova" i upozorio da su taj i slični pokušaji vrlo riskantni i potencijalno mogu ozbiljno ugroziti ne samo bezbednost Kosova i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona.

Na početku govora u UN, Dačić je rekao da su pred današnju sednicu "stigle sugestije da se govorenici drže teme sastanka i da zadrže miran ton, uz izbegavanje konfrontacija".

"Ja ću se fokusirati na aktuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara UN, a nadam se da će i predstavnica Prištine uvažiti te preporuke i da neće iznositi neistine", rekao je ministar.

Izvor: Beta

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

KIZO

07.02.2018 18:25

IMA RJESENJE. PRIZNAJTE KOSOVO KAO DRZAVU I RJESEN PROBLEM. A KAD TAD MORACETE PRIZNATI

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2018 18:35

Priznato davno samo ne smiju objaviti

Name

Novica

07.02.2018 19:52

To znaju da Kosovo