Отворена врата Европске уније

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да Стратегија за проширење ЕУ недвосмислено оставља отворена врата БиХ и земљама Балкана за чланство у Унији, али да динамика прикључења зависи од сваке земље понаособ и испуњавања постављених услова.

Босна и Херцеговина 07.02.2018 | 15:33
Отворена врата Европске уније
Звиздић је истакао увјерење да БиХ може сустићи земље региона на путу ка ЕУ уколико то буде важније од непродуктивне политичке реторике.

“Вратимо се економским, социјалним и друштвеним реформама које ће омогућити да убрзамо динамику и можда престигнемо земље региона које су сада испред нас”, рекао је Звиздић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, Стратегија даје двије кључне одреднице за БиХ, а прва је да простор Балкана остаје стратешки важан за ЕУ и да ће се у наредном периоду интензивирати све активности европских институција које ће значити даљу инклузију Балкана у све процесе.

“Друга важна чињеница јесте да су врата ЕУ отворена за све земље западног Балкана без преферирања било кога”, рекао је Звиздић, наводећи да 2025. година није рок, него циљ за све земље.

Он је нагласио да ће бити дефинисани механизми који ће онемогућити земље које уђу у Унију да блокирају пут земаља које су иза њих.

Предсједавајући Савјета министара поручио је да брзина реализовања постављених услова зависи од сваке земље понаособ, што може омогућити некој од земаља да постигне бољу позицију него што има.

Истичући да није било лицитирања са било каквим роковима, Звиздић је подсјетио да је будућност европског пута у вези са шест кључних области које су дефинисане у више од 50 мјера.

Према Звиздићевим ријечима, за свих шест области постоји разрађен акциони план, чија реализација не смије бити дневнополитичко питање.

“Реформе које ћемо провести имају за циљ да направе боље и безбједније друштво за све грађане, а не да било ко прикупи било какве политичке поене”, додао је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара поновио је да ће крајем фебруара у Сарајеву предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру бити предати одговори на Упитник Европске комисије.

Он је навео да су одговори на Упитник усаглашени на свим језицима у БиХ и да су прошли кроз све процедуре које је предвидио Механизам координације.

“Уколико испунимо преостале обавезе, можемо очекивати да напредујемо и брже од земаља у региону и 2025. дочекамо у позитивном европском окружењу са отвореним европским поглављима”, рекао је Звиздић.

Истичући да је европска будућност БиХ загарантована, Звиздић је додао да трајање тог пута зависи од БиХ.

“Нове генерације ће живјети у модерној и перспективној БиХ”, закључио Звиздић.

На конференцији за медије учествовао је и директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић, који је рекао да се у одговорима на Упитник тамо гдје се користи оно што стоји у Уставу Републике Српске наводи језик бошњачког народа, а да се у другим одговорима користе “термини босански, српски и хрватски језик”.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

П.П. ЊЕГОШ

07.02.2018 14:37

Браво за Дрзаву БиХ! Одмах у Нато и Еу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прохујало с вихором

07.02.2018 15:03

Па то је прица у коју не могу повјеровати цак ни дјеца. Ста је то ЕУ и ста ми добијамо тиме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рапсодија у зутом

07.02.2018 15:41

Мр. Зан Клод Јункер је погледао у своју стаклену куглу. Када оно тамо, алсо суградјани 2025 улазимо у.., ха, ха.. све најбоље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

08.02.2018 00:27

Која еу?нелупетај,спрдњу праве са бих да би паре сисали а нас као таоце дрзали.

Name

Сејфо

07.02.2018 15:44

Хвала, сада се мало пролуфтало, нека врата поново затворе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пророк

07.02.2018 16:03

Да си ти зив и здрав , па нисмо ни ми обицни градјани толико глупи као сто ви политицари мислите , то сто прицате за ЕУ и 2050 година је упитна , а узрок засто је то тако сте управо ви политицари и зато не замајавајте овај народ глупостима , пустите народ да дисе !

ОДГОВОРИТЕ