Otvorena vrata Evropske unije

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da Strategija za proširenje EU nedvosmisleno ostavlja otvorena vrata BiH i zemljama Balkana za članstvo u Uniji, ali da dinamika priključenja zavisi od svake zemlje ponaosob i ispunjavanja postavljenih uslova.

Bosna i Hercegovina 07.02.2018 | 15:33
Otvorena vrata Evropske unije
Zvizdić je istakao uvjerenje da BiH može sustići zemlje regiona na putu ka EU ukoliko to bude važnije od neproduktivne političke retorike.

“Vratimo se ekonomskim, socijalnim i društvenim reformama koje će omogućiti da ubrzamo dinamiku i možda prestignemo zemlje regiona koje su sada ispred nas”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Strategija daje dvije ključne odrednice za BiH, a prva je da prostor Balkana ostaje strateški važan za EU i da će se u narednom periodu intenzivirati sve aktivnosti evropskih institucija koje će značiti dalju inkluziju Balkana u sve procese.

“Druga važna činjenica jeste da su vrata EU otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana bez preferiranja bilo koga”, rekao je Zvizdić, navodeći da 2025. godina nije rok, nego cilj za sve zemlje.

On je naglasio da će biti definisani mehanizmi koji će onemogućiti zemlje koje uđu u Uniju da blokiraju put zemalja koje su iza njih.

Predsjedavajući Savjeta ministara poručio je da brzina realizovanja postavljenih uslova zavisi od svake zemlje ponaosob, što može omogućiti nekoj od zemalja da postigne bolju poziciju nego što ima.

Ističući da nije bilo licitiranja sa bilo kakvim rokovima, Zvizdić je podsjetio da je budućnost evropskog puta u vezi sa šest ključnih oblasti koje su definisane u više od 50 mjera.

Prema Zvizdićevim riječima, za svih šest oblasti postoji razrađen akcioni plan, čija realizacija ne smije biti dnevnopolitičko pitanje.

“Reforme koje ćemo provesti imaju za cilj da naprave bolje i bezbjednije društvo za sve građane, a ne da bilo ko prikupi bilo kakve političke poene”, dodao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara ponovio je da će krajem februara u Sarajevu predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru biti predati odgovori na Upitnik Evropske komisije.

On je naveo da su odgovori na Upitnik usaglašeni na svim jezicima u BiH i da su prošli kroz sve procedure koje je predvidio Mehanizam koordinacije.

“Ukoliko ispunimo preostale obaveze, možemo očekivati da napredujemo i brže od zemalja u regionu i 2025. dočekamo u pozitivnom evropskom okruženju sa otvorenim evropskim poglavljima”, rekao je Zvizdić.

Ističući da je evropska budućnost BiH zagarantovana, Zvizdić je dodao da trajanje tog puta zavisi od BiH.

“Nove generacije će živjeti u modernoj i perspektivnoj BiH”, zaključio Zvizdić.

Na konferenciji za medije učestvovao je i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, koji je rekao da se u odgovorima na Upitnik tamo gdje se koristi ono što stoji u Ustavu Republike Srpske navodi jezik bošnjačkog naroda, a da se u drugim odgovorima koriste “termini bosanski, srpski i hrvatski jezik”.

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

P.P. NJEGOŠ

07.02.2018 15:37

Bravo za Drzavu BiH! Odmah u Nato i Eu!!!

ODGOVORITE
Name

prohujalo s vihorom

07.02.2018 16:03

Pa to je prica u koju ne mogu povjerovati cak ni djeca. Sta je to EU i sta mi dobijamo time?

ODGOVORITE
Name

rapsodija u zutom

07.02.2018 16:41

Mr. Zan Klod Junker je pogledao u svoju staklenu kuglu. Kada ono tamo, also sugradjani 2025 ulazimo u.., ha, ha.. sve najbolje!

ODGOVORITE
Name

Svasta

08.02.2018 01:27

Koja eu?nelupetaj,sprdnju prave sa bih da bi pare sisali a nas kao taoce drzali.

Name

Sejfo

07.02.2018 16:44

Hvala, sada se malo proluftalo, neka vrata ponovo zatvore!

ODGOVORITE
Name

Prorok

07.02.2018 17:03

Da si ti ziv i zdrav , pa nismo ni mi obicni gradjani toliko glupi kao sto vi politicari mislite , to sto pricate za EU i 2050 godina je upitna , a uzrok zasto je to tako ste upravo vi politicari i zato ne zamajavajte ovaj narod glupostima , pustite narod da dise !

ODGOVORITE