Ледени талас хара свијетом

Најјача мећава у посљедњих 100 година у Москви, стотине судара са жртвама у САД због снежног невремена, блокиран саобраћај у Јапану, ниске температуре у Европи

Свијет 07.02.2018 | 07:43
Ледени талас хара свијетом
Комуналне службе у Москви мораће да очисте скоро 72 милиона кубних метара снега, након највећих падавина у овом веку које су задесиле овај град током викенда, рекао је данас заменик градоначелника Пјотр Бирјуков.

"Скоро 72 милиона кубних метара снега који је нападао ових дана мора да буде очишћено. Очистили смо 1,2 милиона кубних метара јуче, а данас ће бити још. Око 16 милиона кубних метара снега је уклоњено ове зиме", рекао је Бирјуков, преноси Тасс. 

Он је истакао да ће посебну пажњу имати чишћење снега на простору око 17.000 зграда. 

Према његовим речима, пажња ће првенствено бити усмерена на главне градске објекте. 

"Пре свега, задатак је да се очисте путеви, тротоари, приступи метро станицама, Московска централна кружна железничка линија (МЦК) и друштвено важни објекти", рекао је он. 

Свеукупно, висина снежног покривача је у Москви ове зиме достигла 164 центиметра, а још шест до осам центиметара се очекује да напада у наредним данима. 

У америчким савезним државама Ајова и Мисури због снежног невремена догодиле су се стотине саобраћајних удеса, у којима је било погинулих и повређених. 

Власти америчке савезне државе Ајова саопштиле су данас да је, због снежног невремена, у 185 саобраћајних удеса погинуло седам особа, а да се пет хоспитализованих налази у критичном стању. 

Истовремено, власти америчке савезне државе Мисури саопштиле су да је пет особа настрадало и на десетине повређено у више од 650 судара на снегом завејаним путевима, пренео је АП. 

Саобраћајна полиција Мисурија објавила је да су несреће кренуле када је снег почео да пада у понедељак поподне, а влажни коловози се заледили услед ниских температура. 

Наведено је да је највећи судар био на међудржавном аутопуту 44 у близини Маршфилда, где је између 60 и 80 возила оштећено и страдао 55-годисњи мушкарац из Калифорније.



Снег је потпуно блокирао саобраћај у префектури Фукуи у Јапана, а више од 1.000 возила остало је заробљено на путевима, јављају тамошњи медији.

Висина снежног покривача износи 1,3 метра, а метеоролози су саопштили да су ово највеће падавине у последње четири деценије у тој земљи. Јапански званичници саопштили су да су затражили помоћ војске

Ни Европа није поштеђена - на северу Шпаније нападале су велике количине снега, док је у престоници, Мадриду, саобраћај отежан, а блокирани су и многи путеви који воде ка Мадриду.

Након поплава, Париз су погодиле снежне падавине, због чега је издато упозорење, а према прогнозама метеоролога, падавине се очекују и у наредним данима.

Британски метеоролози прогнозирају да ће ледени талас погодити Велику Британију, што је међу старијим становништвом пробудило сећања на катастрофалне мећаве које су ову државу погодиле 1978. године.









(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни Груја

07.02.2018 08:19

А ми као да смо губави. И снијег нас заобилази.

ОДГОВОРИТЕ