Ledeni talas hara svijetom

Najjača mećava u posljednjih 100 godina u Moskvi, stotine sudara sa žrtvama u SAD zbog snežnog nevremena, blokiran saobraćaj u Japanu, niske temperature u Evropi

Svijet 07.02.2018 | 07:43
Ledeni talas hara svijetom
Komunalne službe u Moskvi moraće da očiste skoro 72 miliona kubnih metara snega, nakon najvećih padavina u ovom veku koje su zadesile ovaj grad tokom vikenda, rekao je danas zamenik gradonačelnika Pjotr Birjukov.

"Skoro 72 miliona kubnih metara snega koji je napadao ovih dana mora da bude očišćeno. Očistili smo 1,2 miliona kubnih metara juče, a danas će biti još. Oko 16 miliona kubnih metara snega je uklonjeno ove zime", rekao je Birjukov, prenosi Tass. 

On je istakao da će posebnu pažnju imati čišćenje snega na prostoru oko 17.000 zgrada. 

Prema njegovim rečima, pažnja će prvenstveno biti usmerena na glavne gradske objekte. 

"Pre svega, zadatak je da se očiste putevi, trotoari, pristupi metro stanicama, Moskovska centralna kružna železnička linija (MCK) i društveno važni objekti", rekao je on. 

Sveukupno, visina snežnog pokrivača je u Moskvi ove zime dostigla 164 centimetra, a još šest do osam centimetara se očekuje da napada u narednim danima. 

U američkim saveznim državama Ajova i Misuri zbog snežnog nevremena dogodile su se stotine saobraćajnih udesa, u kojima je bilo poginulih i povređenih. 

Vlasti američke savezne države Ajova saopštile su danas da je, zbog snežnog nevremena, u 185 saobraćajnih udesa poginulo sedam osoba, a da se pet hospitalizovanih nalazi u kritičnom stanju. 

Istovremeno, vlasti američke savezne države Misuri saopštile su da je pet osoba nastradalo i na desetine povređeno u više od 650 sudara na snegom zavejanim putevima, preneo je AP. 

Saobraćajna policija Misurija objavila je da su nesreće krenule kada je sneg počeo da pada u ponedeljak popodne, a vlažni kolovozi se zaledili usled niskih temperatura. 

Navedeno je da je najveći sudar bio na međudržavnom autoputu 44 u blizini Maršfilda, gde je između 60 i 80 vozila oštećeno i stradao 55-godisnji muškarac iz Kalifornije.



Sneg je potpuno blokirao saobraćaj u prefekturi Fukui u Japana, a više od 1.000 vozila ostalo je zarobljeno na putevima, javljaju tamošnji mediji.

Visina snežnog pokrivača iznosi 1,3 metra, a meteorolozi su saopštili da su ovo najveće padavine u poslednje četiri decenije u toj zemlji. Japanski zvaničnici saopštili su da su zatražili pomoć vojske

Ni Evropa nije pošteđena - na severu Španije napadale su velike količine snega, dok je u prestonici, Madridu, saobraćaj otežan, a blokirani su i mnogi putevi koji vode ka Madridu.

Nakon poplava, Pariz su pogodile snežne padavine, zbog čega je izdato upozorenje, a prema prognozama meteorologa, padavine se očekuju i u narednim danima.

Britanski meteorolozi prognoziraju da će ledeni talas pogoditi Veliku Britaniju, što je među starijim stanovništvom probudilo sećanja na katastrofalne mećave koje su ovu državu pogodile 1978. godine.









(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

07.02.2018 08:19

A mi kao da smo gubavi. I snijeg nas zaobilazi.

ODGOVORITE