Евро јача, долар значајно пао

Посљедњих дана стање на свјетским финансијским тржиштима је под посебном пажњом економске јавности, због значајног пада вриједности долара и истовремени раст евра. Питање је како ће то утицати на свјетска економска кретања и односе међу државама?

Свијет 06.02.2018 | 21:19
Евро јача, долар значајно пао
Пад долара и раст евра који је присутан у посљедње вријеме, уздрмао је глобално финансијско тржиште. Економисти међутим објашњавају да се ради о уобичајеној појави која је посљедица политике која се води у Сједињеним Америчким Државама и Европској унији.

„У САД предсједник Трамп реализује једну републиканску агенду, која се састоји у значајном пореском растерећењу привреде и то доводи и до новог вала инвестиција и раста берзе, односно пропулзије која није виђена у посљедних 5-6 година“, изјавио је економски аналитичар Славиша Раковић.

Слаб долар је израз прилагођавања валуте потреби јачања америчког извоза, сматра Раковић. Ипак важан узрок јачања евра и пада долара је формирање цијене нафте.

Раковић објашњава да је цијена нафте у посљедње двије године порасла за 50-60%, те да је природна реакција да цијена роба расте, а да долар пада.

Нови финансијски односи ће међутим утицати на промјену односа САД са Европском унијом, али и са Русијом и Кином, за коју Раковић каже да је један од најозбиљнијих играча на свјетској економској сцени која обликује глобалну индустријску производњу.

Раковић сматра да ће конкретну корист од оваквог стања за сада осјетити и они који послују у оквиру система евра, а имају дугове у доларима, као што је Европска унија, па чак и Босна и Херцеговина, јер ће имати мањи терет дуга у доларима.

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

УСД

07.02.2018 09:56

Прије задњих избора у УСА се говорило ако побједи Хилари,долар це јацати,а ако побједи Трумп долар це слабити.Када је објављено да је Трумп побједио,долар је поцео да пада,али не задуго.Вец средином наредног дана је окренуо курс и поцео да расте,и тако све до краја Фебруара,2017.Углавном на крилима Трумпових обецања да це урадити ову пореску реформу и да це запоцети велике инфраструктуралне радове сиром УСА.Предвидало се да це лако достици паритет према Еур.Али не задуго.Трамп је у неколико прилика дао коментар да је долар прејак,то је протумацено као вербална интервенција,долар је сваки пут пао.Нароцито је наставио да пада када су инвеститори на берзама увидјели да Трумп нема велики утицај ни у својој странци(послије неуспјеха да повуце Обама царе) и да неце моци остварити обецања у вези пореских реформи и инфраструктуралних радова.Додатно је ослабио према Еур посље побједе Макрона,а скоро ниста послије побједе Меркелове.Послије,све до данас слаби према Еур,због робусних макропоказатеља у Еуро Зони и оцекивања да ЕЦБ треба да поцне да дизе каматне стопе,које су тренутно на нули.Истовремено он слаби и према ЦХФ, АУД, ЦАД..и нароцито према ткз.комодити(робне валуте) валутама у које спадају и АУД и ЦАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

10.02.2018 08:10

Сви падају па мора и Долар, али кад падне мора и да се дигне. То је валутско правило. Ма лова или лола дизе све. Само опустено.

ОДГОВОРИТЕ