Evro jača, dolar značajno pao

Posljednjih dana stanje na svjetskim finansijskim tržištima je pod posebnom pažnjom ekonomske javnosti, zbog značajnog pada vrijednosti dolara i istovremeni rast evra. Pitanje je kako će to uticati na svjetska ekonomska kretanja i odnose među državama?

Svijet 06.02.2018 | 21:19
Evro jača, dolar značajno pao
Pad dolara i rast evra koji je prisutan u posljednje vrijeme, uzdrmao je globalno finansijsko tržište. Ekonomisti međutim objašnjavaju da se radi o uobičajenoj pojavi koja je posljedica politike koja se vodi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

„U SAD predsjednik Tramp realizuje jednu republikansku agendu, koja se sastoji u značajnom poreskom rasterećenju privrede i to dovodi i do novog vala investicija i rasta berze, odnosno propulzije koja nije viđena u posljednih 5-6 godina“, izjavio je ekonomski analitičar Slaviša Raković.

Slab dolar je izraz prilagođavanja valute potrebi jačanja američkog izvoza, smatra Raković. Ipak važan uzrok jačanja evra i pada dolara je formiranje cijene nafte.

Raković objašnjava da je cijena nafte u posljednje dvije godine porasla za 50-60%, te da je prirodna reakcija da cijena roba raste, a da dolar pada.

Novi finansijski odnosi će međutim uticati na promjenu odnosa SAD sa Evropskom unijom, ali i sa Rusijom i Kinom, za koju Raković kaže da je jedan od najozbiljnijih igrača na svjetskoj ekonomskoj sceni koja oblikuje globalnu industrijsku proizvodnju.

Raković smatra da će konkretnu korist od ovakvog stanja za sada osjetiti i oni koji posluju u okviru sistema evra, a imaju dugove u dolarima, kao što je Evropska unija, pa čak i Bosna i Hercegovina, jer će imati manji teret duga u dolarima.

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

USD

07.02.2018 09:56

Prije zadnjih izbora u USA se govorilo ako pobjedi Hilari,dolar ce jacati,a ako pobjedi Trump dolar ce slabiti.Kada je objavljeno da je Trump pobjedio,dolar je poceo da pada,ali ne zadugo.Vec sredinom narednog dana je okrenuo kurs i poceo da raste,i tako sve do kraja Februara,2017.Uglavnom na krilima Trumpovih obecanja da ce uraditi ovu poresku reformu i da ce zapoceti velike infrastrukturalne radove sirom USA.Predvidalo se da ce lako dostici paritet prema Eur.Ali ne zadugo.Tramp je u nekoliko prilika dao komentar da je dolar prejak,to je protumaceno kao verbalna intervencija,dolar je svaki put pao.Narocito je nastavio da pada kada su investitori na berzama uvidjeli da Trump nema veliki uticaj ni u svojoj stranci(poslije neuspjeha da povuce Obama care) i da nece moci ostvariti obecanja u vezi poreskih reformi i infrastrukturalnih radova.Dodatno je oslabio prema Eur poslje pobjede Makrona,a skoro nista poslije pobjede Merkelove.Poslije,sve do danas slabi prema Eur,zbog robusnih makropokazatelja u Euro Zoni i ocekivanja da ECB treba da pocne da dize kamatne stope,koje su trenutno na nuli.Istovremeno on slabi i prema CHF, AUD, CAD..i narocito prema tkz.komoditi(robne valute) valutama u koje spadaju i AUD i CAD.

ODGOVORITE
Name

Pa

10.02.2018 08:10

Svi padaju pa mora i Dolar, ali kad padne mora i da se digne. To je valutsko pravilo. Ma lova ili lola dize sve. Samo opusteno.

ODGOVORITE