Сњежне падавине изазвале проблем

Најјача мећава у посљедњих 100 година у Москви, стотине судара са жртвама у САД због сњежног невремена, блокиран саобраћај у Јапану, ниске температуре и обилне сњежне падавине у Европи - то је актуелна слика времена у свијету.

Свијет 06.02.2018 | 19:15
Сњежне падавине изазвале проблем
Комуналне службе у Москви мораће да очисте скоро 72 милиона кубних метара снега, након највећих падавина у овом вијеку које су задесиле овај град током викенда, рекао је данас замјеник градоначелника Пјотр Бирјуков.

"Скоро 72 милиона кубних метара снега који је нападао ових дана мора да буде очишћено. Очистили смо 1,2 милиона кубних метара јуче, а данас ће бити још. Око 16 милиона кубних метара снега је уклоњено ове зиме", рекао је Бирјуков, преноси Тас с.

Он је истакао да ће посебну пажњу имати чишћење снијега на простору око 17.000 зграда.

Према његовим ријечима, пажња ће првенствено бити усмјерена на главне градске објекте.

"Прије свега, задатак је да се очисте путеви, тротоари, приступи метро станицама, Московска централна кружна жељезничка линија (МЦК) и друштвено важни објекти", рекао је он.

Свеукупно, висина сњежног покривача је у Москви ове зиме достигла 164 центиметра, а још шест до осам центиметара се очекује да напада у наредним данима.

У америчким савезним државама Ајова и Мисури због сњежног невремена догодиле су се стотине саобраћајних удеса, у којима је било погинулих и повријеђених.



Власти америчке савезне државе Ајова саопштиле су данас да је, због сњежног невремена, у 185 саобраћајних удеса погинуло седам особа, а да се пет хоспитализованих налази у критичном стању.

Истовремено, власти америчке савезне државе Мисури саопштиле су да је пет особа настрадало и на десетине повријеђено у више од 650 судара на снегом завејаним путевима, пренео је АП.

Саобраћајна полиција Мисурија објавила је да су несреће кренуле када је снијег почео да пада у понедјељак поподне, а влажни коловози се заледили усљед ниских температура.

Наведено је да је највећи судар био на међудржавном аутопуту 44 у близини Маршфилда, гдје је између 60 и 80 возила оштећено и страдао 55-годисњи мушкарац из Калифорније.

Снег је данас потпуно блокирао саобраћај у префектури Фукуи у Јапана, а више од 1.000 возила остало је заробљено на путевима, јављају тамошњи медији.

Висина сњежног покривача износи 1,3 метра, а метеоролози су саопштили да су ово највеће падавине у посљедње четири деценије у тој земљи. Јапански званичници саопштили су да су затражили помоћ војске

Ни Европа није поштеђена - на сјеверу Шпаније нападале су велике количине снијега, док је у пријестоници, Мадриду, саобраћај отежан, а блокирани су и многи путеви који воде ка Мадриду.

Након поплава, Париз су погодиле сњежне падавине, због чега је издато упозорење, а према прогнозама метеоролога, падавине се очекују и у наредним данима.

Британски метеоролози прогнозирају да ће ледени талас погодити Велику Британију, што је међу старијим становништвом пробудило сјећања на катастрофалне мећаве које су ову државу погодиле 1978. године. Саобраћај се одвија отежано, а очекује се да ће током викенда температура пасти и до минус 14 степени Целзијусових.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар