Snježne padavine izazvale problem

Najjača mećava u posljednjih 100 godina u Moskvi, stotine sudara sa žrtvama u SAD zbog snježnog nevremena, blokiran saobraćaj u Japanu, niske temperature i obilne snježne padavine u Evropi - to je aktuelna slika vremena u svijetu.

Svijet 06.02.2018 | 19:15
Snježne padavine izazvale problem
Komunalne službe u Moskvi moraće da očiste skoro 72 miliona kubnih metara snega, nakon najvećih padavina u ovom vijeku koje su zadesile ovaj grad tokom vikenda, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Pjotr Birjukov.

"Skoro 72 miliona kubnih metara snega koji je napadao ovih dana mora da bude očišćeno. Očistili smo 1,2 miliona kubnih metara juče, a danas će biti još. Oko 16 miliona kubnih metara snega je uklonjeno ove zime", rekao je Birjukov, prenosi Tas s.

On je istakao da će posebnu pažnju imati čišćenje snijega na prostoru oko 17.000 zgrada.

Prema njegovim riječima, pažnja će prvenstveno biti usmjerena na glavne gradske objekte.

"Prije svega, zadatak je da se očiste putevi, trotoari, pristupi metro stanicama, Moskovska centralna kružna željeznička linija (MCK) i društveno važni objekti", rekao je on.

Sveukupno, visina snježnog pokrivača je u Moskvi ove zime dostigla 164 centimetra, a još šest do osam centimetara se očekuje da napada u narednim danima.

U američkim saveznim državama Ajova i Misuri zbog snježnog nevremena dogodile su se stotine saobraćajnih udesa, u kojima je bilo poginulih i povrijeđenih.Vlasti američke savezne države Ajova saopštile su danas da je, zbog snježnog nevremena, u 185 saobraćajnih udesa poginulo sedam osoba, a da se pet hospitalizovanih nalazi u kritičnom stanju.

Istovremeno, vlasti američke savezne države Misuri saopštile su da je pet osoba nastradalo i na desetine povrijeđeno u više od 650 sudara na snegom zavejanim putevima, preneo je AP.

Saobraćajna policija Misurija objavila je da su nesreće krenule kada je snijeg počeo da pada u ponedjeljak popodne, a vlažni kolovozi se zaledili usljed niskih temperatura.

Navedeno je da je najveći sudar bio na međudržavnom autoputu 44 u blizini Maršfilda, gdje je između 60 i 80 vozila oštećeno i stradao 55-godisnji muškarac iz Kalifornije.

Sneg je danas potpuno blokirao saobraćaj u prefekturi Fukui u Japana, a više od 1.000 vozila ostalo je zarobljeno na putevima, javljaju tamošnji mediji.

Visina snježnog pokrivača iznosi 1,3 metra, a meteorolozi su saopštili da su ovo najveće padavine u posljednje četiri decenije u toj zemlji. Japanski zvaničnici saopštili su da su zatražili pomoć vojske

Ni Evropa nije pošteđena - na sjeveru Španije napadale su velike količine snijega, dok je u prijestonici, Madridu, saobraćaj otežan, a blokirani su i mnogi putevi koji vode ka Madridu.

Nakon poplava, Pariz su pogodile snježne padavine, zbog čega je izdato upozorenje, a prema prognozama meteorologa, padavine se očekuju i u narednim danima.

Britanski meteorolozi prognoziraju da će ledeni talas pogoditi Veliku Britaniju, što je među starijim stanovništvom probudilo sjećanja na katastrofalne mećave koje su ovu državu pogodile 1978. godine. Saobraćaj se odvija otežano, a očekuje se da će tokom vikenda temperatura pasti i do minus 14 stepeni Celzijusovih.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar