Из Београда у вјечност - дан када је фудбал занемео од туге!

На данашњи дан, пре тачно шест деценија догодила се највећа трагедија у историји фудбала.  Шест тужних деценија од смрти "Безбијевих беба"! Фудбалски свет и Манчестер јунајтед обележевају 60 година од погибије играча тог клуба у Минхену у авионској несрећи после меча са Црвеном звездом у Београду.

Фудбал 06.02.2018 | 19:45
Из Београда у вјечност - дан када је фудбал занемео од туге!
Шестог дана фебруара 1958. године авион са експедицијом Манчестер Јунајтеда кренуо је из Београда ка Острву, али тамо никада није стигао.

Легендарна генерација, коју је са клупе предводио менаџер сер Мат Базби, враћала се из престонице тадашње Југославије са утакмице четвртине финала Купа шампиона против Црвене звезде (3:3) и по плану слетела у Минхен како би досула гориво.

Авион 'Бритисх Еуропеан Аирwаyса' није успео да полети из прва два покушаја због проблема са левим мотором, када су се путници вратили на терминал аеродрома, али, нажалост, трећи је био кобан за чувену генерацију славног клуба са Олд Трафорда.

У летелици се, поред 'Базбијевих беба' налазила и неколицина навијача и новинара са Острва, а од укупно 44 особе на лету преживела је 21.

"Сви летови су отказани, сутра летимо за Манчестер", гласио је телеграм Данкана Едвардса, човека коме су предвиђали бриљантну будућност, после другог неуспешног полетања.

Умро је 15 дана касније у болници у 22. години, а многи га и данас сматрају најбољим енглеским фудбалером у историји.

На данашњи дан, 6. фебруара 1958. године у 15.04 часова на минхенском аеродрому догодила се трагедија, када се срушио авион са фудбалерима Манчестер јунајтеда.

Несрећа се догодила приликом трећег покушаја полетања летелице по снежној мећави, а том приликом погинула су 23 путника, од чега осморица фудбалера екипе коју је предводио Мат Безби, као и тројица чланова клуба.

"Безбијеве бебе", које су освојиле две титуле шампиона Енглеске, тог дана враћалале су се са утакмице из Београда, где су играле против Црвене звезде у Купу шампиона.

Дуела у Београду, који је претходио трагедији, присећа се познати фудбалер Драгослав Шекуларац.

"Све у вези с тим данима неизбрисиво је урезано у моје памћење. Били су то врхунски фудбалери и сјајни момци и пријатељи. Утакмица је била невероватна, Манчестер је водио 3:0, а онда смо ми успели да изједначимо и имали смо прилике за потпуни преокрет. Најбоља шанса је била моја, ма стопостотна! Али, промашио сам и они су се пласирали у полуфинале", изјавио је Шекуларац за сајт Црвене звезде.

Меч у Београду завршен је 3:3, али је Манчестер прошао даље, јер је првом мечу победио резултатом 2:1.

"Пошто нас је Јунајтед претходно добио на Олд Трафорду (2:1), да сам погодио за 4:3 играла би се мајсторица, највероватније три дана касније у Италији. Они се у том случају не би враћали кући из Београда... Ма, ко зна колико пута сам себи рекао 'Е, Шеки, куд бре ниси био бољи голгетер, сви ти момци би остали живи да си затресао мрежу'", присетио се бивши фудбалер меча одиграног пре 60 година.

Манчестер јунајтед је сећање на трагедију у Минхену обележио минутом ћутања у суботу на мечу против Хадерсфилда, а данас ће бити одржан и меморијални скуп у Минхену, којем ће присуствовати чланови енглеског клуба.

На Олд Трафорду постављен је часовник заустављен на 15.04 сата, који симболизује време када се догодила несрећа у Минхену 1958. године.

У авиону који је требало да полети из Минхена у Енглеску било је и југословенских држављана, а несрећу је преживело њих троје - Небојша Томашевић, малолетна Весна Лукић и њена мајка Вера, која је била трудна

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар