Iz Beograda u vječnost - dan kada je fudbal zanemeo od tuge!

Na današnji dan, pre tačno šest decenija dogodila se najveća tragedija u istoriji fudbala.  Šest tužnih decenija od smrti "Bezbijevih beba"! Fudbalski svet i Mančester junajted obeleževaju 60 godina od pogibije igrača tog kluba u Minhenu u avionskoj nesreći posle meča sa Crvenom zvezdom u Beogradu.

Fudbal 06.02.2018 | 19:45
Iz Beograda u vječnost - dan kada je fudbal zanemeo od tuge!
Šestog dana februara 1958. godine avion sa ekspedicijom Mančester Junajteda krenuo je iz Beograda ka Ostrvu, ali tamo nikada nije stigao.

Legendarna generacija, koju je sa klupe predvodio menadžer ser Mat Bazbi, vraćala se iz prestonice tadašnje Jugoslavije sa utakmice četvrtine finala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde (3:3) i po planu sletela u Minhen kako bi dosula gorivo.

Avion 'British European Airwaysa' nije uspeo da poleti iz prva dva pokušaja zbog problema sa levim motorom, kada su se putnici vratili na terminal aerodroma, ali, nažalost, treći je bio koban za čuvenu generaciju slavnog kluba sa Old Traforda.

U letelici se, pored 'Bazbijevih beba' nalazila i nekolicina navijača i novinara sa Ostrva, a od ukupno 44 osobe na letu preživela je 21.

"Svi letovi su otkazani, sutra letimo za Mančester", glasio je telegram Dankana Edvardsa, čoveka kome su predviđali briljantnu budućnost, posle drugog neuspešnog poletanja.

Umro je 15 dana kasnije u bolnici u 22. godini, a mnogi ga i danas smatraju najboljim engleskim fudbalerom u istoriji.

Na današnji dan, 6. februara 1958. godine u 15.04 časova na minhenskom aerodromu dogodila se tragedija, kada se srušio avion sa fudbalerima Mančester junajteda.

Nesreća se dogodila prilikom trećeg pokušaja poletanja letelice po snežnoj mećavi, a tom prilikom poginula su 23 putnika, od čega osmorica fudbalera ekipe koju je predvodio Mat Bezbi, kao i trojica članova kluba.

"Bezbijeve bebe", koje su osvojile dve titule šampiona Engleske, tog dana vraćalale su se sa utakmice iz Beograda, gde su igrale protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona.

Duela u Beogradu, koji je prethodio tragediji, priseća se poznati fudbaler Dragoslav Šekularac.

"Sve u vezi s tim danima neizbrisivo je urezano u moje pamćenje. Bili su to vrhunski fudbaleri i sjajni momci i prijatelji. Utakmica je bila neverovatna, Mančester je vodio 3:0, a onda smo mi uspeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale", izjavio je Šekularac za sajt Crvene zvezde.

Meč u Beogradu završen je 3:3, ali je Mančester prošao dalje, jer je prvom meču pobedio rezultatom 2:1.

"Pošto nas je Junajted prethodno dobio na Old Trafordu (2:1), da sam pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najverovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao 'E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu'", prisetio se bivši fudbaler meča odigranog pre 60 godina.

Mančester junajted je sećanje na tragediju u Minhenu obeležio minutom ćutanja u subotu na meču protiv Hadersfilda, a danas će biti održan i memorijalni skup u Minhenu, kojem će prisustvovati članovi engleskog kluba.

Na Old Trafordu postavljen je časovnik zaustavljen na 15.04 sata, koji simbolizuje vreme kada se dogodila nesreća u Minhenu 1958. godine.

U avionu koji je trebalo da poleti iz Minhena u Englesku bilo je i jugoslovenskih državljana, a nesreću je preživelo njih troje - Nebojša Tomašević, maloletna Vesna Lukić i njena majka Vera, koja je bila trudna

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar