Аустрија подржава Западни Балкан

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је данас, поводом усвајања нове Стратегије ЕУ за проширење, да Аустрија подржава убрзано приближавање држава Западног Балкана у Унију.

Свијет 06.02.2018 | 16:56
Аустрија подржава Западни Балкан
"Аустрији је било и остаје посебно важно да подржи земље Западног Балкана на њиховом путу у ЕУ. Желимо да се, посебно, и за време предсједавања Аустрије ЕУ, од јула, интензивно залагати за напредак по питању евроспке перспективе региона", навео је Курц у саопштењу.

Он је истакао да због тога Аустрија подржава данас представљену Стратегију за Западни Балкан Европске комисије, којим овај процес треба бити убрзан.

Курц је рекао да се слаже са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером да је европска перспектива за Србију, Црну Гору, Македонију, Босну и Херцеговину, Албанију и Косово у политичком, безбједноснополитичком и економском интересу Уније.

"Иако је тренутно ЕУ суочена са интерним изазовима као што је Брегзит, не смијемо Западни Балкан испустити из вида. Морамо заузети активну улогу у овом, за нас, важном региону и подржати борбу против корупције и радикализације. За то је неопходно да државама региоан понудимо вјеродостојну евроспку перспективу", казао је аустријски канцелар.

Курц је обећао Хану пуну подршку у томе, рекавши да види као задатак Уније да ојача реформске процесе у државама Западног Балкана, подстиче регионалну саадњу и помогне у рјешавању конфликата.

"То је у нашем, сопственом интересу. Наш заједнички циљ је политички стабилан и економски снажан Западни Балкан као важан дио уједињене Европе", поручио је.

Шефица аустријске дипломатије Карин Кнајсел нагласила је да Аустрија подржава нову Стратегију јер је у њеном интересу да земље региона имају конкретну и вјеродостојну приступну перспективу.

По први пут у новој стратегији је утврђено да приступни процес, барем за најбрже кандидате, може бити закључен 2025.године и то треба да буде подстицај пријатељима на Западном Балкану и помогне им у примјени тешких реформи које су неопходне за благостање и безбједност.

Подвукла је да је на земљама региона да убрзају своје приближавање ЕУ кроз брзе и мерљив напредак у владавини права, демократији, борби против корупције, и прије свега помирењу са сусједима.

"Шест земаља је географски окружено чланицама ЕУ, због чега морамо да спречимо да у том региону настане безбедноснополитички и економски вакуум. Због тога наредних година морамо радити на јачању структура правне државе и економије у региону, у циљу смањења емиграције подстицања борбе против организованог криминала, кријумчарења, као и рјешавање спорова у сагласности са међународним правом", објаснила је.

Подсјетила је да је Аустрија, када је ријеч о билатералним конфликтима, 2015.дала позитивни допринос, када је потписана Бечка декларација за рјешавање билатералних спораова.

"Градећи на томе Аустрија би могла за вријеме свог предсједавања ЕУ, у другој половини године, ставити даље важне акценте за региону сарадњу. Желимо на Западном Балкану пдостаћи помирење, демократију, благостање и стабилност. Пирступни процес је најбоље средство за то", увјерена је Кнајсел.

Извор: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ситан Мали

06.02.2018 16:30

Дзаба све,не моземо ми без Курца,ако нам ико помогне то је он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАш

06.02.2018 16:38

У Куртзу и Китаровићки БиХ има искрене савезнике на путу евроатланских интеграција...

Name

Каква земља

07.02.2018 06:23

Каква земља такви савезници.Зар нисмо сви у Куртзу.

Name

Виц миленијума

07.02.2018 11:11

Човјеку нису ни пелене отпале а постао је прво министар спољних послова Аустрије а данас је (у 31.) Предсједник владе! Шта је он водио, какво (животно, пословно, људско и свако друго) искуство има - које га квалификује да буде најмоћнији човијек једне државе? Ах да, управо све то: Они који имају стварну власт и желе неког ко је неискусан јер неко ко је у животу нешто створио (и тако изградио своје "ја") не дозвољава да га се манипулише.

Name

Ха ха ха ха ха

06.02.2018 18:16

Мало подржава имајући у виду колико Аустријски концерн Новоматиц Адмирал преко западног балкана опере новца. Аустрија подржава само оне државице које перу Новоматицов новац. Ха ха ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благо нама

06.02.2018 18:19

Благо нама,подржава нас ЕУ са Курцом на челу. Очекује нас гравидна будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

06.02.2018 18:20

Ја курца што нас подржава,а наши политичари му дођу као куртон.

ОДГОВОРИТЕ