Austrija podržava Zapadni Balkan

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas, povodom usvajanja nove Strategije EU za proširenje, da Austrija podržava ubrzano približavanje država Zapadnog Balkana u Uniju.

Svijet 06.02.2018 | 16:56
Austrija podržava Zapadni Balkan
"Austriji je bilo i ostaje posebno važno da podrži zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU. Želimo da se, posebno, i za vreme predsjedavanja Austrije EU, od jula, intenzivno zalagati za napredak po pitanju evrospke perspektive regiona", naveo je Kurc u saopštenju.

On je istakao da zbog toga Austrija podržava danas predstavljenu Strategiju za Zapadni Balkan Evropske komisije, kojim ovaj proces treba biti ubrzan.

Kurc je rekao da se slaže sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom da je evropska perspektiva za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo u političkom, bezbjednosnopolitičkom i ekonomskom interesu Unije.

"Iako je trenutno EU suočena sa internim izazovima kao što je Bregzit, ne smijemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida. Moramo zauzeti aktivnu ulogu u ovom, za nas, važnom regionu i podržati borbu protiv korupcije i radikalizacije. Za to je neophodno da državama regioan ponudimo vjerodostojnu evrospku perspektivu", kazao je austrijski kancelar.

Kurc je obećao Hanu punu podršku u tome, rekavši da vidi kao zadatak Unije da ojača reformske procese u državama Zapadnog Balkana, podstiče regionalnu saadnju i pomogne u rješavanju konflikata.

"To je u našem, sopstvenom interesu. Naš zajednički cilj je politički stabilan i ekonomski snažan Zapadni Balkan kao važan dio ujedinjene Evrope", poručio je.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel naglasila je da Austrija podržava novu Strategiju jer je u njenom interesu da zemlje regiona imaju konkretnu i vjerodostojnu pristupnu perspektivu.

Po prvi put u novoj strategiji je utvrđeno da pristupni proces, barem za najbrže kandidate, može biti zaključen 2025.godine i to treba da bude podsticaj prijateljima na Zapadnom Balkanu i pomogne im u primjeni teških reformi koje su neophodne za blagostanje i bezbjednost.

Podvukla je da je na zemljama regiona da ubrzaju svoje približavanje EU kroz brze i merljiv napredak u vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije, i prije svega pomirenju sa susjedima.

"Šest zemalja je geografski okruženo članicama EU, zbog čega moramo da sprečimo da u tom regionu nastane bezbednosnopolitički i ekonomski vakuum. Zbog toga narednih godina moramo raditi na jačanju struktura pravne države i ekonomije u regionu, u cilju smanjenja emigracije podsticanja borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja, kao i rješavanje sporova u saglasnosti sa međunarodnim pravom", objasnila je.

Podsjetila je da je Austrija, kada je riječ o bilateralnim konfliktima, 2015.dala pozitivni doprinos, kada je potpisana Bečka deklaracija za rješavanje bilateralnih sporaova.

"Gradeći na tome Austrija bi mogla za vrijeme svog predsjedavanja EU, u drugoj polovini godine, staviti dalje važne akcente za regionu saradnju. Želimo na Zapadnom Balkanu pdostaći pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Pirstupni proces je najbolje sredstvo za to", uvjerena je Knajsel.

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sitan Mali

06.02.2018 17:30

Dzaba sve,ne mozemo mi bez Kurca,ako nam iko pomogne to je on.

ODGOVORITE
Name

BAš

06.02.2018 17:38

U Kurtzu i Kitarovićki BiH ima iskrene saveznike na putu evroatlanskih integracija...

Name

Kakva zemlja

07.02.2018 07:23

Kakva zemlja takvi saveznici.Zar nismo svi u Kurtzu.

Name

Виц миленијума

07.02.2018 12:11

Човјеку нису ни пелене отпале а постао је прво министар спољних послова Аустрије а данас је (у 31.) Предсједник владе! Шта је он водио, какво (животно, пословно, људско и свако друго) искуство има - које га квалификује да буде најмоћнији човијек једне државе? Ах да, управо све то: Они који имају стварну власт и желе неког ко је неискусан јер неко ко је у животу нешто створио (и тако изградио своје "ја") не дозвољава да га се манипулише.

Name

Ha ha ha ha ha

06.02.2018 19:16

Malo podržava imajući u vidu koliko Austrijski koncern Novomatic Admiral preko zapadnog balkana opere novca. Austrija podržava samo one državice koje peru Novomaticov novac. Ha ha ha ha ha.

ODGOVORITE
Name

Blago nama

06.02.2018 19:19

Blago nama,podržava nas EU sa Kurcom na čelu. Očekuje nas gravidna budućnost.

ODGOVORITE
Name

ja

06.02.2018 19:20

Ja kurca što nas podržava,a naši političari mu dođu kao kurton.

ODGOVORITE