Чланство у ЕУ је изван наших моћи

Одређивање датума уласка Босне и Херцеговине у чланство Европске уније је свакако питање које је у највећој мјери изван наших моћи, рекао је у разговору за Анадолу Агенцy (АА) Огњен Тадић, први замјеник предсједавајућег заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ и предсједавајући Дома народа ПС БиХ поводом данашње презентације Стратегије ЕУ за Западни Балкан.

Босна и Херцеговина 06.02.2018 | 11:55
Чланство у ЕУ је изван наших моћи
Чак је, каже, увјерен да се налазимо у ситуацији у којој нисмо сигурни да ни када урадимо нешто што је директно по захтјевима Европске комисије да нас то приближава макар и за дан и милиметар ка ЕУ.
 
"С друге стране морам бити ироничан. Долазе врло озбиљни гласови и анализе да је овај пакет који се формулише посљедица стријепње европских институција да би се уколико се ми не интегришемо убрзо у ЕУ, а за њих је убрзо и до 2025. године, овдје могао успоставити утицај Руске Федерације који би касније пореметио позиције не само ЕУ него и тзв. западних демократија на овом простору. Ако је та логика тачна, а изгледа да није потпуно нетачна онда се закључује да би нас најприје у ЕУ довело то да што прије и одмах омогућимо потпуну пролазност свих руских интереса, а додао бих и кинеских на овом простору како би се ЕУ коначно заинтересовала за нас као некога ко је битан, а не би нас третирала као неку небитну серију на својим крајњим границама", каже Тадић.

Међутим, онда се, наводи, поставља потпуно логично питање - да ли улазак у ЕУ питање интеграције или окупације?!

"Шта год да одговоримо врло је јасно да ми као домаћи политичари заправо све ово вријеме и не утичемо битно на све те процесе", истакао је Тадић.

Наиме, према наводима, пројецира се да би Босна и Херцеговина кандидатски статус могла добити тек 2019. године, а отпочети преговоре за чланство у ЕУ тек 2023. године.

Истовремено, за Србију и Црну Гору се наводи како би већ 2025. године могле постати чланице ЕУ. Пројецира се да би преговоре за чланство могли окончати до 2023. године.

Тадић је говорио и о томе хоће ли то значити потпуну изолацију Македоније, Албаније, а посебно Босне и Херцеговине.  

"Мислим да је то право питање, али такођер, мислим да нико на њега не може дати тачан одговор просто због тога што наш однос према ЕУ очигледно није поткријепљен нашим поступцима у вези с реформама и имплементацијом стандарда ЕУ него неким геостратешким питањима која се тичу односа између Руске Федерације на једној и ЕУ као представника западне демократије на другој страни", оцијенио је Тадић.

Први замјеник предсједавајућег заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ сматра да ипак, ако Србија и Црна гора уђу у ЕУ то неће значити егзодус српског народа из БиХ.

 "Као и грађани Хрватске и других националности, тако и грађани српске националности који имају држављанство БиХ могу већ сада остварити то своје право на двојно држављанство. Не мислим да ће доћи до било каквог егзодуса који би био већи од оног егзодуса који би наступио када би БиХ била примљена у пуноправно чланство ЕУ и када би њени држављани могли да остварују своја права у земљама ЕУ", наводи Тадић.

(Вијести.ба / АА)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Срам Вас Било Свију

06.02.2018 11:02

А крадуцкање?То је у васој моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТД

06.02.2018 14:02

Ко је сад овај??? Радикал...СДСовац...Народњак... Потпуно је дискредитован!

Name

Прослост

06.02.2018 16:00

Он је прослост,најглупљи "политицар" на овом политицком небу РС-а и БиХ заједно,па овакав ауто го,који је он сам себи забио а и овима сто их као "лидер" поведе,није видјен од постанка парламентизма.Па теби јадјо цаса испада на ТВ-у кад Рудоња прица,због тебе и твог глупог мозга овај народ трпи јос цетири године.Три сансе тразио за себе,три пута те кандидовали,а ти сваки пут излазио све глупљи и глупљи.И ми се питамо сто Рудоња јос влада?Срецо оде и поведе ове Вулине сто освојисе два посланика у Бања Луци

Name

попара

06.02.2018 11:03

Никад нисам цуо да неки политицариз РС-а казе несто позитивно о БиХ,дрзави у којој зиве а многи и примају плату од исте дрзаве.А онда говоре како та дрзава не ваља,не функционисе,,какви су то људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

06.02.2018 11:39

И ЈА први ,преко Србије , ако БОГ да - одлазим "ЗБОГОМ БОСНО ОДОХ ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ )а преостале мИЛОРАД нек цува с бозијом помоци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цунами

06.02.2018 11:44

Огњен Тадић је изјавио, цитат: "Као и грађани Хрватске и других националности, тако и грађани српске националности који имају држављанство БиХ могу већ сада остварити то своје право на двојно држављанство. Не мислим да ће доћи до било каквог егзодуса који би био већи од оног егзодуса који би наступио када би БиХ била примљена у пуноправно чланство ЕУ и када би њени држављани могли да остварују своја права у земљама ЕУ", наводи Тадић. Неће само у дијелу становништва БиХ који неће имати нити српско а нити хрватско држављанство а то су Бошњаци, претходни ће масовно користити привилегије Евроунијског простора и масовно попут "цунамија" исељавати у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛБАТРОС

06.02.2018 11:48

Откуд Тадиц! Откуд прослост у садасњости???

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФ

06.02.2018 14:43

Повратак у будућност.

Name

Цунами

06.02.2018 11:51

Српска политика ће морати наћи одговор на реалну опасност масовног исељавања Срба из Републике Српске након што Република Србија постане чланица ЕУ 2025 године. Страшна економска биједа у Републици Српској, специјални односи са Републиком Србијом (споразум о двојном држављанству и др) ће довести до масовног исељавања Срба из Републике Српске у Евроунијски простор. Имамо примјер Хрвата којих је у пола мање него 1991 године, пали су на 400 хиљада. Срби ће са садашњих 970 хиљада у Српској, од 2025 до 2040 пасти на 450 хиљада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.02.2018 12:04

Бас тако це се све десити! Кад Србија удје у Еу граница са Србијом це бити појацана и затворена са Дрзавом БиХ!!!

Name

Цунами

06.02.2018 12:27

Како? Када постоје специјални односи ба реалицији Република Србија и Република Српшка у домнену држављанствца, признавања дипломна и др а у Српској економска биједа да човјерк полуди а камо ли да не побјегне ако може гдје је боље?

Name

Цунами

06.02.2018 11:58

Ово као да је неко циљано пројектовао да Срби и Хрвати уласком Србије и Хрватске у Европску унију а не уласком БиХ, да због привилегије Евроунијског простора иселе у ЕУ с да БиХ постане у апсолутном износу бројем становника земља Бошњачка. Српска политика мора наћи одговор на реалну могућност масовне депопулације Срба из Републике Српске и БиХ након 2025 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба тако

06.02.2018 12:51

Они воле ову земљу, хрвати и срби не. Хрвати не воле ни себе, а срби говна трпе зулум од својих пљачкаша, треба нас све раселити, земља треба да остане оним који је воле, чувају, обрађују и спремни су погинути за њу.

Name

попара

06.02.2018 12:54

Еуропске земље једва цекају да Срби додју.

Name

Директ

06.02.2018 13:07

Да сам ја политицар на или негдје около власти послао би ЕУ бирократе тамо гдје сунце никада не сија. Ако се наљуте, неби ме "погодило". Ионако смо бирократски близу ЕУ колико и Авганистан. Ми смо у трецој лиги, дакле не ни у другој као Србија, Црна Гора итд. вец у горем полозају и од неких африцких земаља. Једино на ста треба да се фокусирамо није ЕУ вец консолидација. Да погледамо око себе и схватимо да сви возови за ЕУ су вец одавно отисли и кренемо путем својим или да размисљамо тудјом главом и наставимо са кукањем засто нас неко ко је у медјувремену такодје пропао неце. Само је један излаз из ове ситуације, а то су брзе реформе са унапред урацунатом калкулацијом да нецемо никада уци у ЕУ, а ако нас приме, то це бити само додатни плус. Знаци не подредјивати се ЕУ, јер то вец звуци сектаски вец на ЕУ гледати као на крајњи циљ, а до тог циља треба пуно времена. Сто брзе реформе, то мање времена до ЕУ. Сто веце забусавање, то це БиХ све висе да лици на неевропске земље. Напредак не познаје појам стабилолратије. Стабилократија је други појам за пропадање и изумирање друства. Ко престане са стабилократијом и понуди развој имаце мој глас на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре директ

06.02.2018 13:42

Аферим!

Name

Љига

06.02.2018 13:57

Највећи љигавац на сцени политичке естраде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТД

06.02.2018 14:58

Ипак је стевандић непревазиђен...