На Малдивима ванредно стање

Полиција на Малдивима ухапсила је бившег председника те земље Маумуна Абдула Гајума, рекао је његов портпарол Абдул Алим Ројтерсу.

Свијет 05.02.2018 | 21:54
На Малдивима ванредно стање
Хапшење се догодило неколико сати након што је проглашено ванредно стање у земљи.

Гајум који је полубрат актуелног председника Јамина Абдула Гајума и који је владао Малдивима 30 година до 2008, ухапшен је у његовом дому заједно са својим зетом.

Ројтерс је претходно известио да су снаге безбедности упале у Врховни суд Малдива доводећи до кулминације кризе у тој остврској земљи, након што је проглашено ванредно стање.

Како је АП претходно пренео, влада Малдива прогласила је данас 15-дневно ванредно стање услед све дубље политичке кризе која је захватила ову земљу, а због спора између њеног председника и Врховног суда те земље, јавља АП.

Изненадна одлука Врховног суда прошле недеље, о ослобађању из притвора опозиционих лидера, довела је до кризе која постаје све већа, до тога да председник критикује тај суд и до сукоба између присталица опозиције и владе.

Врховни суд је прошле недеље закључио да су осуђујуће пресуде опозиционим лидерима биле изречене под политичким утицајем.

То је изазвало протесте опозиције, чији су учесници затражили да влада поштује одлуку суда о њиховом ослобађању.

Администрација председника Малдива је након тога саопштила да неце спровести одлуку Врховног суда о ослобадању и поновном судењу политичким затвореницима због многобројних законских изазова.

Како британска агенција подсећа, Јамин је на власти од 2013. године, а суочава се са растућим притисцима у својој земљи као и споља, из САД и Индије да ослободи бившег председника Мохамеда Нашида 13-годишње затворске казне и осам других опозиционих лидера међу којима је и син бившег председника Гајума, Фариш.

"Постоји велики број законских изазова... и ти изазови су отежали спровођење одлуке (Врховног суда). Правосудни систем ће бити угрожен ако одлука о ослобађању затвореника буде спроведена", изјавила је за државну телевизију министарка правде Азима Шакур.

Како преноси Ротерс, Уједињене нације су, као и неколико иностраних влада међу којима и САД, позвале Малдиве да поштују одлуку суда.

"Америка стоји уз људе са Малдива. Влада и војска Малдива морају да поштују владавину закона, слободу изражавања и демократске институције. Свет посмара", поручио је путем Твитера Савет за националну безбедност Беле куће.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сљедећи

05.02.2018 20:57

Америка стоји уз људе Малдива. И овдје уводе демократију. Гдје они дођу нико не прође добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

05.02.2018 21:18

Је ли рудоња тамо? ,