Na Maldivima vanredno stanje

Policija na Maldivima uhapsila je bivšeg predsednika te zemlje Maumuna Abdula Gajuma, rekao je njegov portparol Abdul Alim Rojtersu.

Svijet 05.02.2018 | 21:54
Na Maldivima vanredno stanje
Hapšenje se dogodilo nekoliko sati nakon što je proglašeno vanredno stanje u zemlji.

Gajum koji je polubrat aktuelnog predsednika Jamina Abdula Gajuma i koji je vladao Maldivima 30 godina do 2008, uhapšen je u njegovom domu zajedno sa svojim zetom.

Rojters je prethodno izvestio da su snage bezbednosti upale u Vrhovni sud Maldiva dovodeći do kulminacije krize u toj ostvrskoj zemlji, nakon što je proglašeno vanredno stanje.

Kako je AP prethodno preneo, vlada Maldiva proglasila je danas 15-dnevno vanredno stanje usled sve dublje političke krize koja je zahvatila ovu zemlju, a zbog spora između njenog predsednika i Vrhovnog suda te zemlje, javlja AP.

Iznenadna odluka Vrhovnog suda prošle nedelje, o oslobađanju iz pritvora opozicionih lidera, dovela je do krize koja postaje sve veća, do toga da predsednik kritikuje taj sud i do sukoba između pristalica opozicije i vlade.

Vrhovni sud je prošle nedelje zaključio da su osuđujuće presude opozicionim liderima bile izrečene pod političkim uticajem.

To je izazvalo proteste opozicije, čiji su učesnici zatražili da vlada poštuje odluku suda o njihovom oslobađanju.

Administracija predsednika Maldiva je nakon toga saopštila da nece sprovesti odluku Vrhovnog suda o oslobadanju i ponovnom sudenju političkim zatvorenicima zbog mnogobrojnih zakonskih izazova.

Kako britanska agencija podseća, Jamin je na vlasti od 2013. godine, a suočava se sa rastućim pritiscima u svojoj zemlji kao i spolja, iz SAD i Indije da oslobodi bivšeg predsednika Mohameda Našida 13-godišnje zatvorske kazne i osam drugih opozicionih lidera među kojima je i sin bivšeg predsednika Gajuma, Fariš.

"Postoji veliki broj zakonskih izazova... i ti izazovi su otežali sprovođenje odluke (Vrhovnog suda). Pravosudni sistem će biti ugrožen ako odluka o oslobađanju zatvorenika bude sprovedena", izjavila je za državnu televiziju ministarka pravde Azima Šakur.

Kako prenosi Roters, Ujedinjene nacije su, kao i nekoliko inostranih vlada među kojima i SAD, pozvale Maldive da poštuju odluku suda.

"Amerika stoji uz ljude sa Maldiva. Vlada i vojska Maldiva moraju da poštuju vladavinu zakona, slobodu izražavanja i demokratske institucije. Svet posmara", poručio je putem Tvitera Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sljedeći

05.02.2018 21:57

Amerika stoji uz ljude Maldiva. I ovdje uvode demokratiju. Gdje oni dođu niko ne prođe dobro.

ODGOVORITE
Name

Rudonja

05.02.2018 22:18

Je li rudonja tamo? ,