Звезда "стотком" у Железнику до чела АБА лиге!

Кошаркаши Црвене звезде убедљиво су савладали ФМП 100:77 у Железнику и преузели прву позицију АБА лиге, три кола пре краја регуларног дела шампионата.  100 поена Звезде, за повратак на врх.  Црвено-бели су поново лидери табеле АБА лиге.  Звезда згазила ФМП за повратак на врх! Фелдин опет цепа мрежице! Црвено-бели водили током свих 40 минута и на најбољи начин искористили поклон у виду победе Цедевите против Будућности.

Кошарка 05.02.2018 | 20:30
Звезда "стотком" у Железнику до чела АБА лиге!
Црвено-бели су од почетка диктирали ритам меча који су отворили са 12:0, али повремена лежерност у одбрани омогућила је домаћину да 25 минута буде у игри за резултат.

То је разбеснело тренера Душана Алимпијевића који је средином трећег периода неколико пута жестоко "подвикнуо" својим играчима у полупразној хали у Железнику, што је уродило плодом.

Гости су "стегли" одбрану, а из тога је порасло и самопоуздање у нападу, пре свега у спољнем шуту, па је уследио суров "рафал" Рочестија, Фелдина, Ениса и Добрића за осам тројки и на крају лагану победу Звезде у предграђу престонице.

Звезду је предводио Џејмс Фелдин са 19 поена (7/8 из игре, 3/4 тројке), а одличан је био и Ален Омић са 12 (5/8) уз пет скокова и четири асистенције. Тузлак је "носио" игру Звезде у првом периоду када су црвено-бели диктирали ритам меча кроз рекет.

По 11 поена додали су Милко Бјелице (већину у првом полувремену) и Огњен Добрић (све у другом) који је наставио свој тројкашки спектакл са још три поготка са дистанце.

Двоцифрен учинак имао је још Дилан Енис, уз четири асистенције и три скока. Солидан допринос дали су такође и Дејан Давидовац са девет, те са по осам поена Стефан Јанковић и Тејлор Рочести, који је имао и осам асистенција.

ФМП је предводио Филип Човић са 19 поена, уз по пет асистенција и изгубљених лопти, а и он је сјајно шутирао за три поена (5/6). Пратили су га Апић са 11, те Ненадић и Оџо са по десет поена.

Звезда је нови лидер регионалног такмичења са учинком 16-3, а у последња три кола играће против Задра (д), Игокее (г) и Цибоне (д). ФМП је и дефинитивно остао без шанси за плеј-оф, шести је са 9-10, али може до пете позиције (могуће да ће водити у Еврокуп) у мечевима са Мегом (г), Олимпијом (д) и Будућношћу (г).

Црвена звезда мтс искористила је своју шансу и осамила се на врху табеле АБА лиге.

Екипа Душана Алимпијевића оправдала је улогу фаворита на гостовању ФМП-у и заузела "пол" позицију, коју ће бранити у преостала три кола против Задра у Пиониру, Игокее у Лакташима и Цибоне, такође у Пиониру.

Црвено-бели су у тако добру ситуацију дошли мирно, искористивши узастопне поразе Будућности за вечерашњи миран успон на врх табеле.

ФМП - ЗВЕЗДА 77:100 (14:25, 21:18, 18:26, 24:31)

Друга најважнија вест из Железника свакако је да се Џејмс Фелдин вратио на паркет и да је опорављен од повреде због које је паузирао од 18. јануара. Звездин бек поново је био инспирисан против "пантера" и завршио је меч са 19 поена, уз три погођене тројке и највећи индекс међу свим играчима (19).

Са њим на челу, уз нападачки допринос још четворице "двоцифрениих" - Алена Омића (12), Милка Бјелице (11), Огњена Добрића (11) и Дилана Ениса (10), црвено-бели су без већих проблема изашли на крај са тимом у којем се развијају и њихови млади играчи, попут Борише Симанића, Алексе Ускоковића или вечерас одсутног двојца Алекса Раданов - Стефан Лазаревић.

У утакмици коју је Звезда контролисала од почетка до краја, ФМП је тек на десетак минута игре пришао на једноцифрени минус. Црвено-бели су отворили меч серијом 12:0 и одмах поставили ствари на своје место, а "пантери" су најконкретније узвратили крајем друге и почетком треће деонице.

Капитен и најефикаснији играч ФМП-а Филип Човић (19 поена) серијом тројки (5/6) је раздрмао екипу и са центром Мајклом Оџом (10) пружио најјачи отпор гостима. Ипак, након његове последње тројке (за 48:54) уследио је рафал црвено-белих са дистанце (по две тројке Фелдина и Добрића, једна Ениса) и Звезда је већ у 31. минуту водила 57:77.

Меч је био увелико решен и на моменте нервозан на паркету, јер се "пантери" нису лако мирили са "стотком" у свом кошу, коју је поставио центар Звезде Никола Јовановић у последњем минуту.

После успона на врх, црвено-бели ће усмерити пажњу опет ка Евролиги, у којој их очекује утакмица против Арманија у петак, у "Пиониру".

Црвена звезда се вратила на прво место Јадранске лиге и на добром је путу да са те позиције уђе у плеј-оф. Екипа Душана Алимпијевића као гост је убедљиво савладала ФМП Железник са 100:77 у претпоследњој утакмици 19. кола регионалног такмичења.

Тако су црвено-бели на најбољи могући начин искористили леп поклон који им је припремила Цедевита која је у суботу у Загребу савладала досадашњег лидера Будућност.

Очекивано, вечерас Звезда није имала превише проблема да дође до победе у београдско предграђу. Једноставно, разлика у квалитету је била евидентна.

Оно што је, поред повратка на прво место, битно за актуелног првака Србије и Јадрана је чињеница да се на терен после паузе због повреде вратио Џејмс Фелдин.

Американац је утакмицу завршио као најбољи стрелац Звезде са... поена, а врло добар је био и дуо високих играча Ален Омић - Милко Бјелица. Први је дао 12, а други 11 поена.

Пословично најбољи код Пантера био је плејмејкер Филип Човић који је дао 19 поена и поделио пет асистенција, а центар Мајкл Оџо додао је на то још десет поена.

Звезда је утакмицу почела серијом од 12:0 и већ после пет минута најавила како ће се ствари развијати на терену. Диктирали су гости темпо, а Пантери су узвраћили једино захваљујући Човићу.

У завршници првог полувремена плејмејкер ФМП-а је тројком приближио домаћина на минус четири (39:35), али више од тога није могао.

Ако је и било неке дилеме, оне су отклоњене у завршници треће деонице када су црвено-бели стигли до 16 поена предности (69:53). После тога је једино питање било са колико разлике ће Звезда оверити повратак на прво место табеле регионалног такмичења. 

ФМП: Човић 19 (5/6 за три), Ускоковић 4, Јеремић, Апић 11, Пот 9, Ненадић 10, Бурсаћ 2, Радовановић 2, Шешлија, Симанић 8 (2/6 за три), Оџо 10, Слуцки 2.

ЗВЕЗДА: Дангубић, Давидовац 9 (2/3 за три), Лазић 5, Добрић 11 (3/4 за три), Фелдин 19 (3/4 за три), Јанковић 8, Рочести 8 (8 ас), Омић 12 (4 ас), Лесор 2, Енис 10 (4 ас), Јовановић 5, Бјелица 11.

Резултати 19. кола:

ФМП - Црвена звезда 77:100
Задар - Цибона (21.00)

одиграно у недељу

Игокеа - Морнар 79:93
Партизан - Мега 89:73

одиграно у суботу

МЗТ Скопље - Олимпија 55:96

Цедевита – Будућност 76:71

Табела: Црена звезда 16-3, Будућност 15-4, Цедевита 14-5, Морнар 12-7, Партизан 10-9, ФМП 9-10, Задар 9-10, Игокеа 7-12, Олимпија 7-12, Мега 6-13, Цибона 6-12, МЗТ 3-16.

Парови 20. кола (10, 11. и 12. фебруар): Морнар – Цедевита, Мега – ФМП, Олимпија – Партизан, Цибона – Игокеа, Будућност – МЗТ, Црвена звезда – Задар.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар