Zvezda "stotkom" u Železniku do čela ABA lige!

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su savladali FMP 100:77 u Železniku i preuzeli prvu poziciju ABA lige, tri kola pre kraja regularnog dela šampionata.  100 poena Zvezde, za povratak na vrh.  Crveno-beli su ponovo lideri tabele ABA lige.  Zvezda zgazila FMP za povratak na vrh! Feldin opet cepa mrežice! Crveno-beli vodili tokom svih 40 minuta i na najbolji način iskoristili poklon u vidu pobede Cedevite protiv Budućnosti.

Košarka 05.02.2018 | 20:30
Zvezda "stotkom" u Železniku do čela ABA lige!
Crveno-beli su od početka diktirali ritam meča koji su otvorili sa 12:0, ali povremena ležernost u odbrani omogućila je domaćinu da 25 minuta bude u igri za rezultat.

To je razbesnelo trenera Dušana Alimpijevića koji je sredinom trećeg perioda nekoliko puta žestoko "podviknuo" svojim igračima u polupraznoj hali u Železniku, što je urodilo plodom.

Gosti su "stegli" odbranu, a iz toga je poraslo i samopouzdanje u napadu, pre svega u spoljnem šutu, pa je usledio surov "rafal" Ročestija, Feldina, Enisa i Dobrića za osam trojki i na kraju laganu pobedu Zvezde u predgrađu prestonice.

Zvezdu je predvodio Džejms Feldin sa 19 poena (7/8 iz igre, 3/4 trojke), a odličan je bio i Alen Omić sa 12 (5/8) uz pet skokova i četiri asistencije. Tuzlak je "nosio" igru Zvezde u prvom periodu kada su crveno-beli diktirali ritam meča kroz reket.

Po 11 poena dodali su Milko Bjelice (većinu u prvom poluvremenu) i Ognjen Dobrić (sve u drugom) koji je nastavio svoj trojkaški spektakl sa još tri pogotka sa distance.

Dvocifren učinak imao je još Dilan Enis, uz četiri asistencije i tri skoka. Solidan doprinos dali su takođe i Dejan Davidovac sa devet, te sa po osam poena Stefan Janković i Tejlor Ročesti, koji je imao i osam asistencija.

FMP je predvodio Filip Čović sa 19 poena, uz po pet asistencija i izgubljenih lopti, a i on je sjajno šutirao za tri poena (5/6). Pratili su ga Apić sa 11, te Nenadić i Odžo sa po deset poena.

Zvezda je novi lider regionalnog takmičenja sa učinkom 16-3, a u poslednja tri kola igraće protiv Zadra (d), Igokee (g) i Cibone (d). FMP je i definitivno ostao bez šansi za plej-of, šesti je sa 9-10, ali može do pete pozicije (moguće da će voditi u Evrokup) u mečevima sa Megom (g), Olimpijom (d) i Budućnošću (g).

Crvena zvezda mts iskoristila je svoju šansu i osamila se na vrhu tabele ABA lige.

Ekipa Dušana Alimpijevića opravdala je ulogu favorita na gostovanju FMP-u i zauzela "pol" poziciju, koju će braniti u preostala tri kola protiv Zadra u Pioniru, Igokee u Laktašima i Cibone, takođe u Pioniru.

Crveno-beli su u tako dobru situaciju došli mirno, iskoristivši uzastopne poraze Budućnosti za večerašnji miran uspon na vrh tabele.

FMP - ZVEZDA 77:100 (14:25, 21:18, 18:26, 24:31)

Druga najvažnija vest iz Železnika svakako je da se Džejms Feldin vratio na parket i da je oporavljen od povrede zbog koje je pauzirao od 18. januara. Zvezdin bek ponovo je bio inspirisan protiv "pantera" i završio je meč sa 19 poena, uz tri pogođene trojke i najveći indeks među svim igračima (19).

Sa njim na čelu, uz napadački doprinos još četvorice "dvocifreniih" - Alena Omića (12), Milka Bjelice (11), Ognjena Dobrića (11) i Dilana Enisa (10), crveno-beli su bez većih problema izašli na kraj sa timom u kojem se razvijaju i njihovi mladi igrači, poput Boriše Simanića, Alekse Uskokovića ili večeras odsutnog dvojca Aleksa Radanov - Stefan Lazarević.

U utakmici koju je Zvezda kontrolisala od početka do kraja, FMP je tek na desetak minuta igre prišao na jednocifreni minus. Crveno-beli su otvorili meč serijom 12:0 i odmah postavili stvari na svoje mesto, a "panteri" su najkonkretnije uzvratili krajem druge i početkom treće deonice.

Kapiten i najefikasniji igrač FMP-a Filip Čović (19 poena) serijom trojki (5/6) je razdrmao ekipu i sa centrom Majklom Odžom (10) pružio najjači otpor gostima. Ipak, nakon njegove poslednje trojke (za 48:54) usledio je rafal crveno-belih sa distance (po dve trojke Feldina i Dobrića, jedna Enisa) i Zvezda je već u 31. minutu vodila 57:77.

Meč je bio uveliko rešen i na momente nervozan na parketu, jer se "panteri" nisu lako mirili sa "stotkom" u svom košu, koju je postavio centar Zvezde Nikola Jovanović u poslednjem minutu.

Posle uspona na vrh, crveno-beli će usmeriti pažnju opet ka Evroligi, u kojoj ih očekuje utakmica protiv Armanija u petak, u "Pioniru".

Crvena zvezda se vratila na prvo mesto Jadranske lige i na dobrom je putu da sa te pozicije uđe u plej-of. Ekipa Dušana Alimpijevića kao gost je ubedljivo savladala FMP Železnik sa 100:77 u pretposlednjoj utakmici 19. kola regionalnog takmičenja.

Tako su crveno-beli na najbolji mogući način iskoristili lep poklon koji im je pripremila Cedevita koja je u subotu u Zagrebu savladala dosadašnjeg lidera Budućnost.

Očekivano, večeras Zvezda nije imala previše problema da dođe do pobede u beogradsko predgrađu. Jednostavno, razlika u kvalitetu je bila evidentna.

Ono što je, pored povratka na prvo mesto, bitno za aktuelnog prvaka Srbije i Jadrana je činjenica da se na teren posle pauze zbog povrede vratio Džejms Feldin.

Amerikanac je utakmicu završio kao najbolji strelac Zvezde sa... poena, a vrlo dobar je bio i duo visokih igrača Alen Omić - Milko Bjelica. Prvi je dao 12, a drugi 11 poena.

Poslovično najbolji kod Pantera bio je plejmejker Filip Čović koji je dao 19 poena i podelio pet asistencija, a centar Majkl Odžo dodao je na to još deset poena.

Zvezda je utakmicu počela serijom od 12:0 i već posle pet minuta najavila kako će se stvari razvijati na terenu. Diktirali su gosti tempo, a Panteri su uzvraćili jedino zahvaljujući Čoviću.

U završnici prvog poluvremena plejmejker FMP-a je trojkom približio domaćina na minus četiri (39:35), ali više od toga nije mogao.

Ako je i bilo neke dileme, one su otklonjene u završnici treće deonice kada su crveno-beli stigli do 16 poena prednosti (69:53). Posle toga je jedino pitanje bilo sa koliko razlike će Zvezda overiti povratak na prvo mesto tabele regionalnog takmičenja. 

FMP: Čović 19 (5/6 za tri), Uskoković 4, Jeremić, Apić 11, Pot 9, Nenadić 10, Bursać 2, Radovanović 2, Šešlija, Simanić 8 (2/6 za tri), Odžo 10, Slucki 2.

ZVEZDA: Dangubić, Davidovac 9 (2/3 za tri), Lazić 5, Dobrić 11 (3/4 za tri), Feldin 19 (3/4 za tri), Janković 8, Ročesti 8 (8 as), Omić 12 (4 as), Lesor 2, Enis 10 (4 as), Jovanović 5, Bjelica 11.

Rezultati 19. kola:

FMP - Crvena zvezda 77:100
Zadar - Cibona (21.00)

odigrano u nedelju

Igokea - Mornar 79:93
Partizan - Mega 89:73

odigrano u subotu

MZT Skoplje - Olimpija 55:96

Cedevita – Budućnost 76:71

Tabela: Crena zvezda 16-3, Budućnost 15-4, Cedevita 14-5, Mornar 12-7, Partizan 10-9, FMP 9-10, Zadar 9-10, Igokea 7-12, Olimpija 7-12, Mega 6-13, Cibona 6-12, MZT 3-16.

Parovi 20. kola (10, 11. i 12. februar): Mornar – Cedevita, Mega – FMP, Olimpija – Partizan, Cibona – Igokea, Budućnost – MZT, Crvena zvezda – Zadar.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar