Европи криминал кључни проблем

Европска унија је пооштрила језик у поглављу владавине права, у тексту стратегије о Западном Балкану и јасно упозорава да ће земље региона постати чланице ЕУ, "али не у стању у којем су оне данас". Међу горућим проблемима наводи се да је политика у вези са организованим криминалом и корупцијом.

Регион 05.02.2018 | 15:31
Европи криминал кључни проблем
У најновијој верзији Стратегије за Западни Балкан, у коју "Радио Слободна Европа" има увид, наводи се да је политичка елита у земљама региона повезана са криминалним структурама.

"Данас, земље показују јасне елементе хватања државе, укључујући везе са организованим криминалом и корупцијом у свим нивоима владе и администрације, као и снажно уплитање јавног и приватног интереса", истиче се у најновијој верзији Стратегије и оцјењује да све ово гаји осјећај некажњавања и неједнакости.

Стратегија о кредибилној перспективи проширења према Западном Балкану Европска комисија ће објавити у Стразбуру у уторак.

"Видљиво оснажено и независно правосуђе, као и одговорне владе и администрације, су неопходне за доношење трајних друштвених промјена које су потребне", поручује се у најновијем тексту Стратегије.

Стратегија о Западном Балкану упозорава на два важна питања која се тичу цијелог региона а која се требају ријешити прије приступања било које земље у ЕУ: дијалог између Србије и Косова, те билатерални спорови.

"Не може постојати трајна стабилност у региону без ефективне и свеобухватне нормализације односа између Београда и Приштине, путем дијалога који помаже ЕУ. Свеобухватни и правно обавезујући споразум о нормализацији је хитан и кључан како би и Србија и Косово напредовале на европском путу", наводи се у тексту Стратегије која предвиђа постизање таквог договора до краја 2019. године.

Око отворених билатералних питања између земаља у региону, текст Стратегије јасно поручује да се прије пријема западнобалканских земаља у ЕУ морају "пронаћи и бити спроведена" дефинитивна и обавезујућа рјешења.

"ЕУ не може и нец́е увести билатералне спорове", поручује се у тексту Стратегије.

Када су у питању неријешени гранични спорови између ових земаља, Европска комсија сматра да би стране требале да их "безусловно поднесу на обавезујуц́у, коначну арбитражу", као што је Међународни суд правде.

Одлуке арбитраже о границама би требале обје стране да примјене и испоштују у потпуности прије пријема у ЕУ, а то би требало да се узме у обзир и приликом припреме Приступног споразума.

Европска комисија има конкретне примједбе и у поглављу економије гдје се такође истиче да постоји политичко мијешање.

"Критични дијелови економије у региону су неконкурентни, са превише непотребним политичким уплитањем и неразвијеним приватним сектором", наводи се.

Осим експлицитнијих ставова Брисела око значајнијих питања у региону, текст Стратегије није доживео суштинске измене када је ријеч о временској изводљивости приступања у ЕУ за сваку земљу.

Црна Гора и Србија се и даље идентификују као лидери у региону, те њихов пријем у ЕУ се предвиђа до краја 2025. године, с тиме што би приступни преговори били завршени 2023. Исте године, када лидери у региону закључују преговоре, предвиђа се почетак процеса са Босном и Херцеговином.

Албанија и Македонија би требале да отпочну приступне преговоре 2019. године.

Крај 2019. је рок када би Србија и Косово требало да постигну споразум о свеобухватној нормализацији односа.

Извор: РСЕ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ђорђе

05.02.2018 16:11

Европа је пала, морално и на све друге начине. Није то Европа и архетип човјека заснован на дјелима, Сарвантеса, Гета, Шекспира. Европсака администрација сигурно сарађује у криминалу са диктаторима Балкана. Претпостављам да највише раде на шверцу дроге преко Балкана за Европу. Лично сматрам да су их балкански диктатори поткупили и да они шуте и састају се са њима, без обзира што њихове обавјештајне службе знају свре о диктаторима Балкана. Замислите Ви, који читате, да један Еди Рама, обучен као кловн из циркуса, слика се са оном јадницом Могерини. То неможе урадити са америчком администрацијом. Није да ја цијеним САД напротив, али показало се да имају "дубоку државу". Поред свеколике моћи предсједника, Трамп може пасти и да не заврши мандат. Европа је корумпирана и тешко ће опстати, ако је и опстала послије одласка Енглеске. Ја сам за старе "Европске вриједности", али нисам за ову Европу. Путуј Европо, Вама добри људи свеколико добро желим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2018 17:29

Ево нам и крезубог коментатора Ђорђа?

Name

Ђорђе

05.02.2018 21:06

@Ре, Дабогда ти сви зуби поиспадали осим једног, да мозеш патит' од зубобоље.

Name

Израелац

05.02.2018 18:04

Цуј флоскула и фраза европи као смета криминал а нико не мрда ни прстом да доказе кримина... ај немојте бити досадни са тим еуро будуцностима и обецањима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ху Му Ди

05.02.2018 19:05

Нема Цхиле миле.... Нема ај рјешићемо биће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

схадоw

05.02.2018 19:14

Највеци криминалци у ЕУ су из румуније и бугарске. Краду и обијају станове и куце по њемацкој и другим дрзавама. Нек се њима боље обрате.

ОДГОВОРИТЕ