Evropi kriminal ključni problem

Evropska unija je pooštrila jezik u poglavlju vladavine prava, u tekstu strategije o Zapadnom Balkanu i jasno upozorava da će zemlje regiona postati članice EU, "ali ne u stanju u kojem su one danas". Među gorućim problemima navodi se da je politika u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Region 05.02.2018 | 15:31
Evropi kriminal ključni problem
U najnovijoj verziji Strategije za Zapadni Balkan, u koju "Radio Slobodna Evropa" ima uvid, navodi se da je politička elita u zemljama regiona povezana sa kriminalnim strukturama.

"Danas, zemlje pokazuju jasne elemente hvatanja države, uključujući veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom u svim nivoima vlade i administracije, kao i snažno uplitanje javnog i privatnog interesa", ističe se u najnovijoj verziji Strategije i ocjenjuje da sve ovo gaji osjećaj nekažnjavanja i nejednakosti.

Strategija o kredibilnoj perspektivi proširenja prema Zapadnom Balkanu Evropska komisija će objaviti u Strazburu u utorak.

"Vidljivo osnaženo i nezavisno pravosuđe, kao i odgovorne vlade i administracije, su neophodne za donošenje trajnih društvenih promjena koje su potrebne", poručuje se u najnovijem tekstu Strategije.

Strategija o Zapadnom Balkanu upozorava na dva važna pitanja koja se tiču cijelog regiona a koja se trebaju riješiti prije pristupanja bilo koje zemlje u EU: dijalog između Srbije i Kosova, te bilateralni sporovi.

"Ne može postojati trajna stabilnost u regionu bez efektivne i sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, putem dijaloga koji pomaže EU. Sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovale na evropskom putu", navodi se u tekstu Strategije koja predviđa postizanje takvog dogovora do kraja 2019. godine.

Oko otvorenih bilateralnih pitanja između zemalja u regionu, tekst Strategije jasno poručuje da se prije prijema zapadnobalkanskih zemalja u EU moraju "pronaći i biti sprovedena" definitivna i obavezujuća rješenja.

"EU ne može i neće uvesti bilateralne sporove", poručuje se u tekstu Strategije.

Kada su u pitanju neriješeni granični sporovi između ovih zemalja, Evropska komsija smatra da bi strane trebale da ih "bezuslovno podnesu na obavezujuću, konačnu arbitražu", kao što je Međunarodni sud pravde.

Odluke arbitraže o granicama bi trebale obje strane da primjene i ispoštuju u potpunosti prije prijema u EU, a to bi trebalo da se uzme u obzir i prilikom pripreme Pristupnog sporazuma.

Evropska komisija ima konkretne primjedbe i u poglavlju ekonomije gdje se takođe ističe da postoji političko miješanje.

"Kritični dijelovi ekonomije u regionu su nekonkurentni, sa previše nepotrebnim političkim uplitanjem i nerazvijenim privatnim sektorom", navodi se.

Osim eksplicitnijih stavova Brisela oko značajnijih pitanja u regionu, tekst Strategije nije doživeo suštinske izmene kada je riječ o vremenskoj izvodljivosti pristupanja u EU za svaku zemlju.

Crna Gora i Srbija se i dalje identifikuju kao lideri u regionu, te njihov prijem u EU se predviđa do kraja 2025. godine, s time što bi pristupni pregovori bili završeni 2023. Iste godine, kada lideri u regionu zaključuju pregovore, predviđa se početak procesa sa Bosnom i Hercegovinom.

Albanija i Makedonija bi trebale da otpočnu pristupne pregovore 2019. godine.

Kraj 2019. je rok kada bi Srbija i Kosovo trebalo da postignu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Izvor: RSE

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Đorđe

05.02.2018 17:11

Evropa je pala, moralno i na sve druge načine. Nije to Evropa i arhetip čovjeka zasnovan na djelima, Sarvantesa, Geta, Šekspira. Evropsaka administracija sigurno sarađuje u kriminalu sa diktatorima Balkana. Pretpostavljam da najviše rade na švercu droge preko Balkana za Evropu. Lično smatram da su ih balkanski diktatori potkupili i da oni šute i sastaju se sa njima, bez obzira što njihove obavještajne službe znaju svre o diktatorima Balkana. Zamislite Vi, koji čitate, da jedan Edi Rama, obučen kao klovn iz cirkusa, slika se sa onom jadnicom Mogerini. To nemože uraditi sa američkom administracijom. Nije da ja cijenim SAD naprotiv, ali pokazalo se da imaju "duboku državu". Pored svekolike moći predsjednika, Tramp može pasti i da ne završi mandat. Evropa je korumpirana i teško će opstati, ako je i opstala poslije odlaska Engleske. Ja sam za stare "Evropske vrijednosti", ali nisam za ovu Evropu. Putuj Evropo, Vama dobri ljudi svekoliko dobro želim...

ODGOVORITE
Name

Re

05.02.2018 18:29

Evo nam i krezubog komentatora Đorđa?

Name

Đorđe

05.02.2018 22:06

@Re, Dabogda ti svi zubi poispadali osim jednog, da mozeš patit' od zubobolje.

Name

Izraelac

05.02.2018 19:04

Cuj floskula i fraza evropi kao smeta kriminal a niko ne mrda ni prstom da dokaze krimina... aj nemojte biti dosadni sa tim euro buducnostima i obecanjima..

ODGOVORITE
Name

Hu Mu Di

05.02.2018 20:05

Nema Chile mile.... Nema aj rješićemo biće...

ODGOVORITE
Name

shadow

05.02.2018 20:14

Najveci kriminalci u EU su iz rumunije i bugarske. Kradu i obijaju stanove i kuce po njemackoj i drugim drzavama. Nek se njima bolje obrate.

ODGOVORITE