Најбољи савјети искусног штедише

Имао сам 16 година и скинуо сам шешир након још једног физикалисања на тексашком сунцу, али тај дан је био посебан, јер је то био дан исплате и коначно сам имао довољно новца да ставим 500 долара на свој рачун у банци, прича Шон (27) који је до данас уштедео скоро 200. 000 долара и планира да се пензионише до своје 40. године.

Свијет 04.02.2018 | 14:02
Најбољи савјети искусног штедише
Када је напунио 18 година, тих 500 долара је довољно порасло да почне да инвестира на берзи.
 
"До 25. године имао сам 100.000 долара, сада имам 27 година, а уштедео сам скоро 200.000 долара", каже Шон који је познат као блогер на "Монеy Wизард".

Како је почео своју причу, многи би помислили да је или геније за улагања на берзи или неко кога занима само брзо богаћење.

"Права истина је да ја нисам ни један од њих. Моје инвестиције углавном су биле мање у односу на неки стандард, а донедавно моја плата није била много већа од просечног прихода у мом граду. У ствари сам нормалан човек са пристојним послом, који је имао среће да рано у животу прихватим неке савете о новцу", наводи он и открива седам најбољих савета, које преноси"Бусинесс инсидер". Неки од њих се односе на САД, али велика већина је сада примењива и код нас.



1. Узмите диплому која стварно вреди

Висока цена школарине је забрињавајуц́а. Али слажем се са Вореном Бафетом у овоме - најбоља инвестиција коју можете икада направити јесте да инвестирате у себе. Ево кључа. Морате гледати факултет као оно што он јесте: четворогодишња трансакција за куповину каријере.

Нарочито када су у питању студентски кредити. И баш као што не бисте узимали хипотеку пре него што испитате вредност куће, једнако је важно узети у обзир вредност дипломе.

Неке дипломе се добро наплаћају, друге... не толико. Истражите статистику висине плата, интервјуишите људе на терену и посетите сајмове запошљавања. Као економиста, успео сам брзо да се запослим као финансијски аналитичар.



2. Избегавајте замку кредита

Када завршите школу и на путу сте да зарађујете новац, следец́и најбољи корак је избећи замку кредита. Једноставним речима, скоро је немогуће изградити богатство ако свакодневно губите новац путем кредита за ауто и отплатама на кредитним картицама. Бенџамин Френклин је рекао: "Чувај се малих трошкова. Мало цурење ће потопити велики брод".

Покушавајући да зарадите богатство док отплаћујете камате је попут веслања против струје. И то са бушним чамцем. Да бих то избегао, купио сам аутомобил за 13.000 долара без зајма и, иако користим кредитне картице, никада нисам платио ни цент камате.



3. Прихватитите инвестициони фондове

Као и вец́ина почетника инвеститора, када сам почео да инвестирам, замишљао сам себе као другог Ворена Бафета. Све моје акције су биле сигурне и мислио сам да ћу разорити тржиште за кратко време.

На крају, моја амбиција помешана са похлепом коштала ме је на хиљаде долара. Ово не треба да буде изненађење. Постоји једноставно превише фактора - комисионари, трговци и активно управљани инвестициони фондови који једноставно не могу да се надмећу са ефикасношћу индексних инвестиционих фондова. Не покушавајте да надмудрите тржиште. Уместо тога, уштедите себи време и новац одабиром индексних фондова са ниским накнадама.



4. Одлучите да ли вас трошење новца заиста чини срећним

Истраживања показују да просечна особа 52 одсто буџета троши на становање, аутомобиле и материјалне куповине. Да ли кућа са свим додатним спаваћим собама заиста чини живот бољим или само стварате себи више посла? Када опредељујете свој новац за нешто, да ли пажљиво израчунате потенцијалну корист од тога или само пратите шта вам говоре ваши пријатељи, друштво и скупи огласи?

Ја сам схватио да апарати од нерђајуц́ег челика и пултови од гранита не утичу на мој живот, тако да сам пре изабрао просечан стан како би сачувао стотине долара сваког месеца за кирију. Такође сам схватио да ће моја јутарња вожња бити прилично слична, без обзира на то да ли возим аутомобил од 30.000 долара или 13.000 долара, тако да сам пронашао возило довољно јефтино које могу да купим готовином.



5. Пореске предности су, знате ... предности. Користити их!

Пензиони фондови, као што су 401 (к) или ИРА расту без пореза, што је у поређењу са традиционалним пензионим осигурањем огромна предност. Чак и фондови са нешто вишим накнадама омогућавају вам да новац расте брже, што значи да се можете пензионисати богатији за стотине хиљада долара.

Још се сећам како сам нервозно кликтао мишем да подигнем моје 401 (к) доприносе који су у почетку износили пет одсто да би дошли до 25 одсто моје плате. Одлука се исплатила, а нерви су се брзо смирили када сам видео колико брзо новац може да порасте без сталног пораста пореза.



6. Избегавајте туђи животни стил

Током живота лако се навикавамо да трошимо све више и више новца. Већина људи упада у ово искушење и почне љубоморно да гледа скупоцене ствари својих пријатеља, па на основу тога почиње да мења начин свог дотадашњег животног стила.

Овај прекомерно надувани животни стил ствара зачарани круг и као џиновски балон постаје толико велики да на крају не може ни да се помери. Тада немате избора осим да све време и сав новац трошите како бисте сачували своје пренадувани балон да не пукне. Саветујем вам да то игноришете. Ти људи су вероватно у финансијском хаосу и не могу себи да приуштити већину тога што купују. Уместо тога, схватите да је ваш живот већ бољи од њиховог ако сте стабилни. Ваша уштеда, и на крају ваш животни стил, брзо ће их прешишати.



7. Богатство се не ствара на брзину

Једна од најчешћих грешака код улагања је превише агресивно улагање. То је разумљива грешка. Као резултат тога, многи почетници инвеститори погрешно мисле да је једини начин да се обогате тај да преузму огромне ризике. Након тога се осећају исфрустрираним када због тако ризичног улагања почну да губе новац.

Када се осврнем на свој пример, запањен сам том једноставношћу. Нисам погодио џекпот. Нисам му се чак ни приближио. Нисам створио изузетно профитабилну компанију, нисам се брзо обогатио на ризичним акцијама и нисам зарадио златне полуге на било каквим великим пословима са некретнинама.

Уместо тога, скоро све моје инвестиције су прилично досадне. Уложио сам у фондове са ниским накнадама, искористио пензионе фондове и уштедео пуно новца. Живимо у невероватном времену које пружа бројне могућности, навео је у тексту објављеном на сајту "Бусинесс инсидер".



(Буссинес Инсидер)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мегатрендпедигре

04.02.2018 13:28

А ја мислио он засадио 5 иљада садница ајдареда ко наша паметна омладина са испод цијене купљеном факултетском дипломом

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедисаааа

04.02.2018 13:38

АКО баја сазна у којој си банци - пропали сте и ти и банка !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

05.02.2018 15:23

Ово код нас не пали. Ко год је улагао у акције изгубио је богатство...

ОДГОВОРИТЕ