Шта су здрави слаткиши?

Слаткиши и шећер у дјетињству су готово незаобилазни, а посебно у нашем културолошком кругу гдје је традиционални поклон за дијете још увијек  слаткиш или чоколада.

Здравље 03.02.2018 | 13:40
Шта су здрави слаткиши?
Познати проблеми које доноси прекомјерни унос шећера су каријес и гојазност, али и неке друге болести повезане с дугорочно прекомјерним уносом одређених врста шећера. 

Прекомјерна тјелесна маса и гојазност свјетски су проблем епидемијских размјера и процјењује се да ће до 2050. године, уколико се ништа не предузме, 9 од 10 одраслих и 2/3 дјеце имати проблема са сувишним килограмима.  Велики удио у овој статистици имају и шећери којима смо стално изложени још од малих ногу и слаткиши који се у нашој култури доживљавају безазлено,а остављају последице по здравље, каже педијатар у бијељинском Дому здравља др Стојанка Шкорић.

Да би се ове статистике обориле, а дјеца имала здраве прехрамбене навике, а касније и добро здравље неопходно је да родитељи буду информисани прије свега о уносу, количини и начину припреме слаткиша, као и да контролишу шта њихова дјеца једу.

Правећи неку ретроспективу у одрастању дјетета најбољи саткиш у првим данима живота је мајчино млијеко које је слаткастог укуса и има све компоненте потребне за раст и развој, у првој години се почиње са увођењем воћа које је довољан извор шећера.

Такође у старијој доби препоручује се и конзумација сувог воћа, као и повремено меда. Слаткиши нису увијек лоши за дјецу, проблем је у количини коју нека дјеца конзумирају. Слаткиши постају „лоши“ ако замијене оброк.Нека слаткиши, они бирани и најбоље настали у кућној радиности буду нешто чиме ће се дјеца почастити након јела или у посебним приликама. 



БН Тв

Коментари / 0

Оставите коментар