Најљепши стихови о великом Шантићу

На дан смрти Алексе Шантића завршен је пети по реду фестивал младих поета који носи име баш по њему. Побједник овогодишњег Шантићевог фестивала дјеце пјесника је Војислав Дурмановић из Бијељине.

Република Српска 02.02.2018 | 22:30
Најљепши стихови о великом Шантићу
Садржајан дводневни програм завршио је вечерас изложбом у част највећег мостарског пјесника, те завршном свечаности гдје су проглашени најбољи млади пјесници у регији.

Прва награда отишла је у Бијељину, ученику деветог разреда Основне школе "Свети Сава" Војиславу Дурмановићу. Дурмановић није очекивао награду, а каже да му је посебно драго да је освојио престижно признање у Мостару, којег назива пријестоницом поезије.

"Поезију пишем задњих годину дана, раније сам писао много више прозу. Негдје у осмом разреду у мени је заискрила поезија.

Пишем много, објављивао сам у више часописа и зборника, добитник сам солидног броја награда. Најчешће пишем љубавну и родољубиву поезију, мисаоне и рефлексивне пјесме", представио се дјечак из Бијељине.



Посебно звучи Дурмановићева пјесма о Алекси и Мостару, због које је стручни жири баш њему дао прву награду.

"О Мостару знам, теби опет није лако, али срца и храбрости ти си препун сав. Тебе окови и ланци не могу да држе, ти ватрени позиве на борбу и љубав. Још живе твоје песме и за то није штета, освитаћеш свако љето и срцима поета“, казао је Дурмановић посљедњу строфу своје пјесме.

Каже да је конкуренција била јака, много дјеце која имају доста поетског искуства, објављених збирки и афирмације на поетској сцени.

"Никад нисам сумњао у себе и у своју поезију. Посебно ми је драго да тако завршава овај фестивал у овом дивном граду. Организатор се заиста потрудио да направи сјајан програм. Упознали смо скоро све знаменитости, сјајно смо се дружили, савјетовали, размјењивали мишљења.

У сваком случају једна сјајна манифестација која одлично придоноси образовању свих нас", рекао је на крају побједник Шантићевог фестивала дјеце пјесника.

На Шантићев фестивал стигло је 1470 радова, а учествовала су дјеца пјесници из Србије, Хрватске, БиХ, Словеније, Црне Горе, Македоније и Грчке.

(БН/Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар