Najljepši stihovi o velikom Šantiću

Na dan smrti Alekse Šantića završen je peti po redu festival mladih poeta koji nosi ime baš po njemu. Pobjednik ovogodišnjeg Šantićevog festivala djece pjesnika je Vojislav Durmanović iz Bijeljine.

Republika Srpska 02.02.2018 | 22:30
Najljepši stihovi o velikom Šantiću
Sadržajan dvodnevni program završio je večeras izložbom u čast najvećeg mostarskog pjesnika, te završnom svečanosti gdje su proglašeni najbolji mladi pjesnici u regiji.

Prva nagrada otišla je u Bijeljinu, učeniku devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" Vojislavu Durmanoviću. Durmanović nije očekivao nagradu, a kaže da mu je posebno drago da je osvojio prestižno priznanje u Mostaru, kojeg naziva prijestonicom poezije.

"Poeziju pišem zadnjih godinu dana, ranije sam pisao mnogo više prozu. Negdje u osmom razredu u meni je zaiskrila poezija.

Pišem mnogo, objavljivao sam u više časopisa i zbornika, dobitnik sam solidnog broja nagrada. Najčešće pišem ljubavnu i rodoljubivu poeziju, misaone i refleksivne pjesme", predstavio se dječak iz Bijeljine.



Posebno zvuči Durmanovićeva pjesma o Aleksi i Mostaru, zbog koje je stručni žiri baš njemu dao prvu nagradu.

"O Mostaru znam, tebi opet nije lako, ali srca i hrabrosti ti si prepun sav. Tebe okovi i lanci ne mogu da drže, ti vatreni pozive na borbu i ljubav. Još žive tvoje pesme i za to nije šteta, osvitaćeš svako ljeto i srcima poeta“, kazao je Durmanović posljednju strofu svoje pjesme.

Kaže da je konkurencija bila jaka, mnogo djece koja imaju dosta poetskog iskustva, objavljenih zbirki i afirmacije na poetskoj sceni.

"Nikad nisam sumnjao u sebe i u svoju poeziju. Posebno mi je drago da tako završava ovaj festival u ovom divnom gradu. Organizator se zaista potrudio da napravi sjajan program. Upoznali smo skoro sve znamenitosti, sjajno smo se družili, savjetovali, razmjenjivali mišljenja.

U svakom slučaju jedna sjajna manifestacija koja odlično pridonosi obrazovanju svih nas", rekao je na kraju pobjednik Šantićevog festivala djece pjesnika.

Na Šantićev festival stiglo je 1470 radova, a učestvovala su djeca pjesnici iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

(BN/Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar