Срби у Пожарници живе од помоћи

Бројне повратничке породице из Пожарнице код Тузле, иако су се вратиле кућама још 2001. године, зависне су о социјалној помоћи. Политичари их се сјете када је то политици потребно, а најчешће су препуштени сами себи и судбини, кажу српски повратници за РСЕ.

Босна и Херцеговина 02.02.2018 | 17:05
Срби у Пожарници живе од помоћи
Невенка Пајић једна је од малобројних који су се вратили на родно огњиште у Пожарницу надомак Тузле. Она каже да живот у Пожарници додатно отежава чињеница да им власт не посвећује довољно пажње, због чега се осјећају запостављеним и заборављеним.

"Није ми нико покуцао на врата ни да ме упита како живим, ни од чега живим. Сада имам пензију, али је било времена када сам и без тога била. Ништа нисам добила за све те године. Ништа", каже Невенка Пајић, повратник у Пожарницу од 2001. године. 

Радован Марјановић сјећа се повратка у Пожарницу. Затекле су их, каже, порушене куће, црква и школа која је прва реконструисана.

"Додуше било је око 400 ученика. Данас нема. Данас их има око 50. Становништво се исељава јер овдје не виде бољитак у начину живота", прича Марјановић. 

Због изузетно тешке материјалне ситуације, родитељи нису у могућности да дјеци приуште образовање.

"Студирао сам архитектуру у Бањалуци. Нисам наставио из финансијских разлога јер скуп је факултет. Моји то нису могли приуштити. Тражим посао по Тузли, али најбоља варијанта би била иностранство", каже Марјановић. 

Није риједак случај да се прилика за помоћ српским повратницима изненада изјалови.

"Добила сам пластеник од Федерације БиХ. Сликали су ме на телевизији и за новине. Међутим, никад се то није испунило. Пристала сам и на то да платим дио пластеника, али ипак га нисам добила. Неко га је узео", каже Живка Васић, повратник у Пожарницу од 2002. године. 

Црква у Пожарници обновљена је донацијама избјеглих из овог дијела тузланске регије. Ту се почетком августа о Илиндану на црквено-народном сабору окупи неколико хиљада некадашњих становника Пожарнице. Након свечаности сви се врате у нове домове, новим комшијама и пријатељима… Пожарнички повратници остају препуштени сами себи…

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле

02.02.2018 17:08

Пластеник је код Миле Марчете у Дрвару,ладују говеда под њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васиц дарко

02.02.2018 17:29

Ја сам из позарнице и све је то истина неки су потрцали да продају имовину посто засто иако незивим у позарници нецу је никад продат нек то сви знају поготов ови сто су је срусили

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

02.02.2018 18:00

Тако је ниста не продаји И у РС у није боље за повратнике треба само питати политицаре докле це да користе биједу да би добијали поене

Name

Как

02.02.2018 17:55

Као прво све куће у Пожарници су опремљене сви су добили помоћ ал су све продали па сад кукају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре-как

03.02.2018 13:09

Помоц су добили само поједине особе, а не сви становници Позарнице. Велики број куца је јос увијек порусен. Неки становници тога села су цекала 10 година да им се прикљуци струја јер су стубови били унистени. Када оду у централу да питају када це им бити прикљуцена струја добију само одговор; " Када додјес на ред." е па тај ред неку су цекали пуних десет година.

Name

Било је некада јако лијепо

02.02.2018 21:33

За Илиндан је некада био одлицан васер .Било ми је задовољство доци у Позарницу и ако нисам са тог подруцја.

ОДГОВОРИТЕ