Srbi u Požarnici žive od pomoći

Brojne povratničke porodice iz Požarnice kod Tuzle, iako su se vratile kućama još 2001. godine, zavisne su o socijalnoj pomoći. Političari ih se sjete kada je to politici potrebno, a najčešće su prepušteni sami sebi i sudbini, kažu srpski povratnici za RSE.

Bosna i Hercegovina 02.02.2018 | 17:05
Srbi u Požarnici žive od pomoći
Nevenka Pajić jedna je od malobrojnih koji su se vratili na rodno ognjište u Požarnicu nadomak Tuzle. Ona kaže da život u Požarnici dodatno otežava činjenica da im vlast ne posvećuje dovoljno pažnje, zbog čega se osjećaju zapostavljenim i zaboravljenim.

"Nije mi niko pokucao na vrata ni da me upita kako živim, ni od čega živim. Sada imam penziju, ali je bilo vremena kada sam i bez toga bila. Ništa nisam dobila za sve te godine. Ništa", kaže Nevenka Pajić, povratnik u Požarnicu od 2001. godine. 

Radovan Marjanović sjeća se povratka u Požarnicu. Zatekle su ih, kaže, porušene kuće, crkva i škola koja je prva rekonstruisana.

"Doduše bilo je oko 400 učenika. Danas nema. Danas ih ima oko 50. Stanovništvo se iseljava jer ovdje ne vide boljitak u načinu života", priča Marjanović. 

Zbog izuzetno teške materijalne situacije, roditelji nisu u mogućnosti da djeci priušte obrazovanje.

"Studirao sam arhitekturu u Banjaluci. Nisam nastavio iz finansijskih razloga jer skup je fakultet. Moji to nisu mogli priuštiti. Tražim posao po Tuzli, ali najbolja varijanta bi bila inostranstvo", kaže Marjanović. 

Nije rijedak slučaj da se prilika za pomoć srpskim povratnicima iznenada izjalovi.

"Dobila sam plastenik od Federacije BiH. Slikali su me na televiziji i za novine. Međutim, nikad se to nije ispunilo. Pristala sam i na to da platim dio plastenika, ali ipak ga nisam dobila. Neko ga je uzeo", kaže Živka Vasić, povratnik u Požarnicu od 2002. godine. 

Crkva u Požarnici obnovljena je donacijama izbjeglih iz ovog dijela tuzlanske regije. Tu se početkom avgusta o Ilindanu na crkveno-narodnom saboru okupi nekoliko hiljada nekadašnjih stanovnika Požarnice. Nakon svečanosti svi se vrate u nove domove, novim komšijama i prijateljima… Požarnički povratnici ostaju prepušteni sami sebi…

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mile

02.02.2018 17:08

Plastenik je kod Mile Marčete u Drvaru,laduju goveda pod njim.

ODGOVORITE
Name

Vasic darko

02.02.2018 17:29

Ja sam iz pozarnice i sve je to istina neki su potrcali da prodaju imovinu posto zasto iako nezivim u pozarnici necu je nikad prodat nek to svi znaju pogotov ovi sto su je srusili

ODGOVORITE
Name

AR

02.02.2018 18:00

Tako je nista ne prodaji I u RS u nije bolje za povratnike treba samo pitati politicare dokle ce da koriste bijedu da bi dobijali poene

Name

Kak

02.02.2018 17:55

Kao prvo sve kuće u Požarnici su opremljene svi su dobili pomoć al su sve prodali pa sad kukaju.

ODGOVORITE
Name

re-kak

03.02.2018 13:09

Pomoc su dobili samo pojedine osobe, a ne svi stanovnici Pozarnice. Veliki broj kuca je jos uvijek porusen. Neki stanovnici toga sela su cekala 10 godina da im se prikljuci struja jer su stubovi bili unisteni. Kada odu u centralu da pitaju kada ce im biti prikljucena struja dobiju samo odgovor; " Kada dodjes na red." e pa taj red neku su cekali punih deset godina.

Name

Bilo je nekada jako lijepo

02.02.2018 21:33

Za Ilindan je nekada bio odlican vaser .Bilo mi je zadovoljstvo doci u Pozarnicu i ako nisam sa tog podrucja.

ODGOVORITE