Прича: Пут до изгубљеног блага, примјер Адема Љајића...

И нови Партизанов пројекат из Новог Пазара.  "Мали, само гурај лопту напред и нема проблема", један је од савета Саше Илића талентованом Армину Ђерлеку.

Фудбал 03.02.2018 | 20:00
Прича: Пут до изгубљеног блага, примјер Адема Љајића...
Ако је у песми - и не само у навијачком стиху - "само један", можда није потребно правити копију оригинала. Ваљда је заслужио да остане уникат. Непролазна вредност. Људска и играчка.

Поготово што већ деценију Партизан безуспешно покушава да му пронађе наследника. Стефан Бабовић, Дарко Брашанац, Никола Нинковић, Данило Пантић... Џаба. Некима је недостајао континуитет, некима спортска дрскост, некима бољи саветници.

Зато, кад се каже "ово је нови Саша Илић" истог часа креће полемика има ли тај и ноге и главу да израсте у фигуру какву данас, на почетку пете деценије, представља легендарни капитен црно-белих. У Лимасолу се ових дана гласно говори како "број 22" гледа Армина Ђерлека, а види контуре себе с почетка каријере.

"А како бисте се ви осећали да вас пројектују у наследника такве легенде", пита 17-годишњи везиста, истовремено нудећи одговор. "Кажу да је клуб проценио да сам способан да га једног дана заменим и мени то много значи. Ма, шта вам је, драго ми је само што проводим време са Салетом. Камоли да тренирам с њим. Каква привилегија".

Ко је једном - само једном - гледао Армина јасно му је да је реч о фудбалеру племенитог кова. Чист романтик. Кажу да децу у његовом узрасту не би требало хвалити да се не искваре, мада би још погубније било спутавати потенцијал. Момак из "класе 2000", за чији је потпис пре безмало годину дана владала права хистерија, има све предуслове да израсте у играча каквих је у модерном свету мало.

Махом због тренда да у јурњави за резултатима тренери постављају огрничавајуће факторе, захтевају од појединаца да се враћају у одбрану, неке претварају у снагаторе и тако им одузимају главне карактеристике, каква је у Ђерлековом случају - непредвидивост.

"Свако од нас се родио с неким даром. Родитељи ме уче да то што сам добио од Бога морам да надоградим. Да ништа неће вредети ако не радим на себи. Да не проћердам таленат. Кад већ имам добру технику, а добар сам и у дриблингу, игри "један на један", пасовима, онда ми постаје јасно да је то само почетак. Овде у Партизану тренери и саиграчи ми преносе да су многи пре мене поседовали сличне карактеристике и нису прошли. Јасно ми је какву ми поруку шаљу, не морају двапут да ми кажу".

То је оно што Мирослав Ђукић рече после провере са Нермисом, на коме је дечкић с бројм 11 на леђима "летео тереном", одушевио струку, саиграче, послодавце, новинаре...

"Фудбалски, Ђерлек је зрео. Стабилан играч. Исто такав дечко. Има све предуслове да успе. Омогућава нам интересантне ствари у игри", усхићен је тренер Партизана, познат и признат по томе што је у орбиту лансирао доста тинејџера.

Ђерлек је у истој животној доби у којој је његов суграђанин Адем Љајић потписао уговор са Манчестер јунајтедом. Никад реализован, јер је тадашњи пројекат клуба одбијао да ради на себи и следи инструкције са Острва, у то време кондициони тренер Партизана Александар Митић имао је муке да га најпре дозове, затим одради до краја тренинг по програму послатом са Олд Трафорда.

Шта ће бити с Армином Ђерлеком?

Поучени примером од пре девет година, он сам и они који га воде морају опрезније. Ако први жели да постане играч, а други да осигурају резултатски и економски профит, потребно је, за почетак, да не прескачу разреде. Не би требало јурити великане, већ пустити њих да јуре њега.

Све у своје време.

"Знам где сам и каква је конкуренција. Погледајте само тај везни ред Партизана... Ако за мене не буде места на пролеће, никакав проблем, прихватио бих одлуку клуба да се вратим у омладинце, јер сам у узрасту у коме су ми утакмице сваког викенда важније од седења на клупи првог тима. Кад ме је тренер летос повео на припреме на Златибор мој максимум био је само рад на планини. Више нисам могао, дуго сам био без клуба и то се одразило на физичку спрему. Сад је лакше. Спреман сам да се постепено пробијам, ако буде прилике да дебитујем на пролеће - супер".

Направе ли у Хумској од Армина Ђерлека оно што очекују то ће значити најмање двоструку корист. Спортску, Гробарима најважнију, јер ће им фудбалер који милује лопту лако ући под кожу. Економску, пошто ће на њему клуб моћи да заради неколико милиона евра. Идејну, јер ће ти бити победа оне школе мишљења која и даље верује да је фудбал игра, а не само поглед на семафор и касу, па би у том случају могло за неколико година да се констатује да су црно-бели успели у дугогодишњој мисији: да створе наследника Саше Илића. Да напокон заврше ту деценијску потрагу за изгубљеним фудбалским благом.

А може и овако: да Армин Ђерлек уместо Саше Илића постане - Армин Ђерлек, па да неки дечачић, на припремама црно-белих, у зиму 2030, погледа одсјај у огледали и каже себи: "хоћу као он".

"Погрешим на тренингу, а Сале приђе, загрли ме и шапне: "Ђеки, идемо даље, није то ништа", расте Армин док прича о најстаријем члану екипе. "Онда играмо подељени у две екипе, ја у његовој, па ми добаци: "Мали, само гурај лопту напред и нема проблема, ја сам иза".

Суштина фудбала!

ВИДЕЋЕТЕ ШТА МОГУ НИКОЛИЋ, ВУЈАНИЋ, КОКИР...

Осим Армина Ђерлека, директно из омладинаца у први тим ове зиме прекомандован је и штопер Светозар Марковић, капитен селекције 2000.

"Није фраза, стварно Партизан не би требало да брине за будућност, у школи стасавају играчи који ће брзо, као Света и ја, прећи на виши ниво. Највише ми се свиђају Јован Кокир, Лазар Вујанић и Лазар Николић. Све нас на сјајан начин води Жарко Лазетић, тренер нас не учи само фудбалу, него и животу".

ПАЗАРЦИ ОДУШЕВЉЕНИ: НИКАД НЕ ОДУСТАЈ

Партизан и Нови Пазар. Од почетака до данас у специфичној вези. Абдулах Гегић је возио Парни ваљак до финала Купа европских шампиона у Бриселу 1966, Бајро Жупић био један од миљеника навијача, Адем Љајићосвојио дуплу круну у сезони 2008/2009, а ево сад Армин Ђерлек куца на врата првог тима.

"Драго ми је што сам наставио традицију асова из мог града. Срећни су Пазарци што сам довде догурао. Верују да могу даље. Шаљу ми поруке, храбре речима: "никад не одустај, вратиће се сигурно".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар